Recenze: Brake (2012)

Pamatujete si na Ryana Reynoldse ve filmu Buried? Film, který se odehrával na jednom místě a sledoval osud chlápka uvězněného teroristy kdesi v podzemní truhle? Líbil sem vám tento klaustrofobní snímek? Tak čtěte dále. Brake je na tom úplně stejně.

Stephen Dorff si vedle produkování tohoto snímku zahrál i hlavní roli. Jeremy pracuje pro vládní ochranku, avšak najednou se z ničeho nic probouzí ve skleněné rakvi. Neví vůbec co se děje, má za to, že jde o pomstu kamaráda, kterému dluží peníze. Bohužel pro něj se situace začne vyvíjet daleko horším směrem. Jeremy se nachází v kufru auta a zanedlouho se mu přes vysílačku, kterou má u sebe, ozývá únosce. Jak jinak než s arabským přízvukem. Odtud nastává rutina filmu.

Řidič auta chce vědět jediné, lokaci tajného prezidentského bunkru, kam se hlava USA schovává v případě teroristických útoků. Zde se začíná projevovat naplno Jeremyho charakter. Je oddán šanci pracovat pro bílý dům a národní tajemství neprozrazuje. Později se díky vysílačce i mobilu spojuje s různými lidmi, zejména s Henrym a Benem. Henry je na tom stejně jako naše hlavní postava. I on je uvězněn kdesi v kufru auta. Křičí do vysílačky a žadoní o pomoc. Henryho rodina je v rukách únosců, kteří pravě přes Henryho chtějí dostat klíčovou informaci od Jeremyho. Ben je zase budoucí Jeremyho šéf. Má na starost policejní jednotky a jakmile se dozvídá o Jeremyho únosu, organizuje záchrannou akci.

Jeremy hraje o čas, který nemá. Nakonec však přichází nejtěžší okamžik jeho života. Vydá tajnou informaci nebo obětuje to nejcennější?

Velmi jednoduchý snímek vás bude chtít hlavně napínat. Bohužel zápletka je ale příliš nezajímavá, okoukaná a nemá zrovna ideální provedení. Naštěstí však na konci filmu pochopíme, proč je Jeremy – vězněná osoba, obdarována takovými vymoženostmi jako mobilem s plnou baterií nebo vysílačkou. Ne příliš náročný divák si tenhle film bude pravděpodobně pochvalovat zejména za velmi solidní one man show v podání Stephena Dorffa. Náročnější divák však bude mít stejný pocit jako náš hlavní hrdina – není tu žádný manévrovací prostor, nic, co by jej ukovalo k obrazovce a hltat každou vteřinu filmu. K tomu nepomůže ani rádoby tajemné a drsné odpočítavací zařízení, které nějak často končí na nule, ale nic se neděje.

Jak jsem již psal v úvodu, pokud máte rádi film Buried, jste milovníci Stephena Dorffa, kterého jistě znáte z filmu Blade, film zkoukněte. Nečeká vás však žádný zajímavý snímek, jistě velmi titěrný rozpočet je tu znát na každém kroku resp. na každém ujetém kilometru. Nuda však nehrozí.

Hrají: Stephen Dorff, Tom Berenger
Délka: 92 minut
Režie: Gabe Torres