Recenze: Star Wars: Epizoda I – Skrytá Hrozba 3D

Největší sága všech dob se vrací na velké plátno v novém 3D kabátě. Epizoda 1 je po 14letech zpět. Film jistě všichni znáte, takže se jím budeme zabývat jen krátce a zaměříme se hlavně na to zásadní a tím je 3D. Čtěte dál a dozvíte se, jak se to pánům z Industrial Light&Magic pod vedením Goerge Lucase povedlo.

Star Wars asi všichni známe, většina z nás je viděla a hodně z nás je miluje. Já osobně jsem příznivcem původní trilogie (epizody 4 – 6), ale i přesto, když jsem se dozvěděl, že se SW vrací na velké plátno ve 3D, nemohl jsem se dočkat. Vidět Star Wars v kině je povinnost každého, nejen Star Wars, ale i filmového fandy a tak jsem plný očekávání vyrazil 9. 2. do kina na Epizodu 1. Tento v pořadí 4. natočený a dějově 1. film je asi nezdařilejší z celé nové trilogie. I přes Jar Jar Binkse, který je naprosto nesnesitelný.

Film jako takový je velice zdařilý. Vznikl v roce 1999 jako první z prequel trilogie k epizodám IV, V a VI. A celkem se povedl. Je zaměřený více na mladší skupinu diváku, ale to mu neubírá nic z jeho geniálního příběhu. Ten vezmu jen krátce. Malou planetu Naboo obsadí armáda droidů Obchodní Federace pod vedením tajuplného lorda Sidiuse. Z planety unikne, za pomoci rytířů Jedi Qui-Gon Jina a Obi-Wan Kenobiho, královna Amidala a její dvojnice. Při cestě na centrální planetu Corusnat ale přijdou o hypermotor a jsou nuceni přistát na planetě Tatooine. Kde jim pomůže mladý Anakin Skywalker. Amidala se z Corusantu Vrací na Naboo, aby pomohla svému lidu. Uzavírají přátelství s Gungany a ti jim pomůžou porazit armádu droidů. Naboo tak znovu získává svobodu. Na pozadí je ale na vzestupu také Kancléř Palpatin, který má v celé historii Star Wars důležitou roli.

Ke zpracování snad není co dodat, triky jsou na svojí dobu perfektní. Obrovská změna, která velice potěšila byl nový, digitální Mistr Yoda, který nahradil původní, poněkud děsivou loutku. A teď k samotnému 3D. Pokud čekáte blastery střílející přímo do vašeho obličeje a jiné efekty, které budou vystupovat před plátno, tak vás zklamu. Ale 3D je znatelné především při scénách ve vesmíru, dodává jim hloubku a tak i celému filmu nový rozměr. Jediné co bylo 3D, jak ho známe, byl nápis LucasArts, úvodní a závěrečné titulky. Ale to se dalo čekat vzhledem k tomu, že se film 3D pouze převáděl a nebyl v něm natočený.

Každopádně Star Wars na velkém plátně je zážitek, který je potřeba zažít :-). Doufám že návštěvnost bude natolik dobrá, že se IL&M pustí do dalších epizod a že se za 3 roky v kinech dočkáme Epizody IV, která měla premiéru před neuvěřitelnými 35lety.

Hodnocení 3D: 65%
Délka: 136 min.