Recenze: Pilot seriálu Touch (2012)

Existuje čínská báje o červené niti osudu, kterou má každý z nás omotanou kolem kontníků. Nit se může roztáhnout, zamotat, ale nikdy se nepřetrhne a to je určeno matematickou pravděpodobností.

Tímto menším vyprávěním začíná Pilot nového seriálu Touch, který už nemálo lidí shlédlo a také nemálo lidí vyzdvihuje do nebe. Ale je tento seriál oprávněně vyzdvihován a zařadí se po dalších epizodách mezi seriálovou elitu, nebo spadne z nebe na zem? Po první epizodě to zatím vypadá slibně.

Mohlo by se jistě spekulovat, jestli úspěch seriálu nesouvisí s tím, že do hlavní role byl obsazen Kiefer Sutherland, který by se jistě rád dostal ze seriálové bažiny 24 hodin. Určitě je tu malé procento, že díky tomuto seriálu se někteří rozhodli pro Pilot Touch, ale právě Kiefer není tím hlavním tahákem seriálu přesto, že i tady je to opět sympaťák, neutáhne celý seriál sám, kouzlo úspěchu je totiž úplně jinde.

Hlavním tahákem seriálu je zcela jistě příběh a téma přesné vědy, což jsou v tomto případě matematické vzorce, které dokáží předpovídat budoucnost a počítají s tím, že každý z nás je propojen jistou cestou, která nám dokáže změnit osud.

Za tento seriál jsou zodpovědní scénáristé Heroes a seriál produkují Petra Chernina a Katherine Pope (New Girl, Terra Nova)

Děj Pilotu
Je zde otec (Kiefer Sutherland), jehož žena zahyne při 11. září a má na starosti svého autistického syna, který od svého narození nepromluvil a stále píše pouze matematické vzorce, přesněji řečeno v tomto díle pouze určité čísla, které mají zvláštní význam. To vše je navíc provázané jedním mobilním telefonem, který cestuje po celé zemi a spojuje lidi různých kultur, povah a problémů, které si sebou nesou. Spojení různých lidí, jejichž rozhodnutí mění osud jiným lidem jsme mohli vidět  například v seriálu LOST,  i když ne v tak velkém měřítku jako zde a proto si při sledování spíše vzpomenete na film Crash, který je tomuto počinu hodně podobný.

Do karet seriálu hraje také vynikající herecké osazenstvo, které spolu s Kieferem Sutherlandam tvoří také Danny Glover a také Titus Welliver, kterého můžou mnozí znát ze seriálu LOST.

Závěr
Provázání postav a záhadný klučina se sešitem a tužkou a zálibě rozebírat mobilní telefony jsou slibný začátek pro nový seriál, který byl ohlášen na 13.dílů a doufejme, že se rozjede druhým dílem, který má premiéru 20. března

Pilot seriálu Touch se bude ještě dodatečně rozebírat ve druhém spin-off podcastu.

Hodnocení: 9/10