Recenze: Our Idiot Brother (2011)

V těchto pochmurně laděných dnech není na škodu si pustit nějaký neprofláknutý film, u kterého člověk může vypnout, pobavit se a dát dohromady pár vět ze svých dojmů. Poměrně nová komedie s Paulem Ruddem se mi zamlouvala už z trailerů, takže má recenze je na místě. Abych řekl pravdu, komedie to moc není a bratr idiot není jediným hlupákem v rodině. Avšak díky tomu Our Idiot Brother dopadl lépe, než se některým může na první pohled zdát.

Ve všem hledat to nejlepší není pokaždé ten správný způsob. Své by mohl vyprávět Ned. Dobrák živící se prodejem zeleniny, tak trošku magor, se kvůli své naivitě dostává do vězení. Po osmi měsících se vrací domů, jenomže dům už není jeho. Přítelkyně si našla někoho jiného a na chudáka Neda nezbyla ani práce se zeleninou. K tomu všemu je nucený se vzdát svého milovaného mazlíčka. Naštěstí má Ned tři výborné sestřičky, které ho ve šlamastice nenechají, naopak ho podpoří. Jenomže, to není z jejich strany ten nejlepší nápad!


Celou stopáž jsem měl jeden problém. Zařadit film do správného žánru. Od komedie by člověk čekal, že se bude „řehtat jako kůň“, jenže když šlo v dané situaci do tuhého, vždy to skončilo dramatickou chvilkou, jako by někdo přepnul na jiný televizní kanál. Dokonce i Ned se většinu filmu chová jako opravdový idiot, ale v některých momentech zvážní a z filmu je rázem velké rodinné drama. Jak už jsem psal výše, Ned není jediným hlupákem v tomto snímku. Některé jeho sestry se sem a tam chovají jako nány, jenže komu by to vadilo, když koukáte na krásnou Zooey Deschanel v roli lesby, která nemá daleko od neslušného chování. Prostě a jednoduše, Nedova rodina v tomhle filmu válí. Za tímto plusem stojí převážně dobrý herecký casting, který se v podobném složení nesešel poprvé. Viz Kámoš k pohledání.

Z filmu je cítit pohoda a zábava, s jakou se všichni herci do natáčení pustili. Při sledování se člověk nemá důvod nudit. Neříkám, že příběh Vás vtáhne a položí na lopatky, ale sympatický Ned s vlasy jako Ježíš a se svou aurou (měj rád ostatní, budou mít rádi i tebe) i postupným ničením rodinných vztahů Vás prostě něčím zaujme. Tvůrci se vyvarovali fekálním vtipům a za to palec nahoru, těch už bylo jinde dost.

Není to komedie, u které se budete popadat za břicho. Není to drama, u kterého si budete okusovat nehty nebo stírat slzy z obličeje. Je to takový mix obou žánrů, který pobaví a to hlavně díky šikovným hercům – Paula, kterého budete neustále litovat a sesterského tria, ze kterého nespustíte oči. Není to nic originálního, tupé bratry a kamarády jsme tu už měli, ale pro mě mnohem zajímavější podívaná, než Pařba v Bangkoku.

Režie: Jesse Peretz (Prodám šéfa zn. spěchá)
Hrají: Paul Rudd, Elizabeth Banks, Zooey Deschanel, Rashida Jones, Adam Scott, Emily Mortimer, Steve Coogen
Hodnocení: 7/10