Recenze: Můj týden s Marilyn / My Week with Marilyn (2011)

Režisér Simon Curtis přichází se svým prvním celovečerním filmem a rovnou o herečce  Marilyn Monroe, kterou zde ztvárnila Michelle Williams. Známá hned z několika filmů. Například v roce 2010 se „na skok“ ukázala ve snímku Martina Scorseseho Prokletý ostrov. Můj týden s Marilyn bude v českých kinech konkurovat filmu Iron lady s Meryl Streep. Recenze na Železnou lady se připravuje.

Někdy v padesátých letech Marilyn Monroe přijíždí do Londýna, aby zde natočila film Princ a tanečnice. Seznamuje se tak se spousty novými lidmi, například s Laurencem Olivierem (Kenneth Branagh), ale také Colinem Clarkem, do kterého se později Marilyn zamiluje.

První polovina filmu se tak točí převážně kolem natáčení samotného filmu a druhá polovina pak kolem milostného vztahu Marilyn a „třetího režiséra“. Možná smutné tedy je, že první polovina mě bavila více, než polovina druhá. Ačkoli to mělo být nejspíš přesně naopak. Zápletka kolem samotného natáčení snímku Princ a tanečnice sice nikam nevede, ale alespoň se dozvídáme, jak natáčení tehdy probíhalo a více se dozvíme o samotné Marilyn.

Toho, co se však o Marilyn Monroe vlastně dozvíme je asi tolik, kolik bychom se toho dozvěděli z bulvárního časopisu, což bych však nijak nebral jako zásadní nedostatek. To, co by se dalo filmu vytknout, je druhá polovina snímku, kdy se neustále dokolečka opakuje stejné téma „o lásce“, snad pětkrát si milenci dali svůj první polibek, snad tisíckrát se na sebe miloučce usmáli – ani závěr filmu nijak nezmění své melancholické tempo snímku.

Můj týden s Marilyn má naprosto vynikající herecké obsazení. Kenneth Branagh je za svůj herecký výkon nominován na oscara za vedlejší roli, Emma Watson je také skvělá, stejně jako Judi Dench (škoda, že se ve filmu objevili jen krátkou chvíli). Naprostou chloubou celého snímku je však Michelle Williams, která může být snad jedinou konkurencí Meryl Streepové na předávání letošních oscarů. Problém tohoto filmu je však ten, že herci prostě nemají, co hrát. Michelle Williams je sice dobře naivní, ale to je tak všechno, žádná přeměna jejího charakteru – pořád se jenom mile hihňá, což na oscara prostě nestačí.

Michelle je sice výborná a ať se herci snaží, jak se snaží, Marilyn je naprosto nesympatický charakter. Nechápu tedy, jak se do ní mohl třetí režisér zamilovat a jak kvůli ní mohl nechat samotnou Emmu Watson, která je několikanásobně hezčí, než Michelle a mnohem chytřejší než postava Marilyn. S chováním neskutečně dementní Monroe se tedy lze jenom těžko ztotožnit.

Výhody: Herecké obsazení.
Nevýhody: Scénář.
Hodnocení: 7/10