Recenze: Hugo a jeho velký objev / Hugo (2011)

Hugo je prvním filmem Martina Scorseseho, legendárního režiséra filmů jako Letec nebo Skrytá identita, který je určený především dětem. Je však také Hugo nejlepším filmem Martina Scorseseho? Film údajně Martin Scorsese natočil z důvodu, aby si alespoň jeden jeho snímek mohli pustit jeho vlastní děti. Jak ale platí, jde o film, který pobaví nejen děti, ale také dospělé.

Děj filmu se točí někdy kolem roku 1910. Malý kluk Hugo žije bez otce pouze s robotem s klíčkovou dírkou ve tvaru srdce. Kluk doufá, že když dokáže rozbitého robota zprovoznit, nebude se cítit tak sám. Pak přichází menší zvrat v ději filmu, je to však tak rozšířená informace, že si myslím, že nebude nijak zvlášť vadit, když Vám jí prozradím: Z jedné z postav se po čase vyklube slavný režisér (vlastně první režisér) fantasy filmů Georges Méliès.

Postupně se tak Hugo představuje nejen jako rodinný, milý snímek, ale také jako pocta počátkům filmografie. O to příjemnější je snímek, když se dozvídáme, že film „Hugo a jeho velký objev“ je natočen prakticky bez záporných postav.

V Hugovi se objeví hned několik  známých herců: Baron Cohen, jako strážmistr na nádraží je samozřejmě naprosto výborný. Potvrzuje tím, že není jenom nějakým cirkusovým šaškem, ale také výborným hercem. Ve vedlejší roli se dále představí Jude Law, který ačkoli měl pouze malou roli, dokázal perfektně zapůsobit. Christopher Lee jako milý knihovník z nádraží. Postavu kamarádky Huga si zahrála Chloë Grace Moretz, která překvapivě po zkušenostech s Kick Ass z roku 2010 nikomu neuřízla hlavu, ruku, nohu ani žádnou jinou další končetinu. Postavu kluka a hlavní roli filmu ztvárnil Asa Butterfield, kterého můžete znát například z filmu Chlapec v pruhovaném pyžamu. Po zkušenosti s tímto snímkem mohu prohlásit, že Asa Butterfield je určitě nadějný anglický herec.

3D filmu je geniální, některé scény jsou točené s tím, aby v nich 3D vyniklo. Pohled na zasněženou Francii je půvabný, není tedy divu, že snímek je nominovaný na oscara mimo jiné i za efekty.

Hugo tak obdržel celkem jedenáct nominací (což je tolik, kolik nominací získal film Forrest Gump v roce 1994, narozdíl od Gumpa však jde o nominace spíše po technické stránce) a tady jsou:

•    Nejlepší film
•    Nejlepší režie
•    Nejlepší adaptovaný scénář
•    Nejlepší kamera
•    Nejlepší střih
•    Nejlepší výprava
•    Nejlepší kostýmy
•    Nejlepší hudba
•    Nejlepší mix zvuku
•    Nejlepší střih zvuku
•    Nejlepší vizuální efekty

Lze něco Hugovi vlastně vytknout? Filmu, který je po technické stránce naprosto geniální? Filmu, jehož 3D je průlomové? Jediné, co lze filmu vytknout je možná to, že nejde o film nijak originální a někdy docela „umělohmotný“ – tím myslím, že ještě ve 3D Vám může přijít, že „forma vítězí nad obsahem“, ačkoli Hugo se očividně snaží být něco víc, než jen obyčejná pohádka. Kdo však filmu vytýká, že je dětinský, ať si nejdřív uvědomí, že jde o film určený především dětem.

Výhody: Film je milá pohádka, která potěší i dospělé, taková pěkná pocta počátkům filmu.
Nevýhody: Ničím se Vám nezapíše do paměti.
Hodnocení: 8/10