Bournův žebříček sportovních filmů

Rozhodl jsem se sestavit subjektivní žebříček filmů se sportovní tématikou. Berte tenhle list jako doporučení filmů, které by jistě neměly chybět ve sbírce žádného sportovního nadšence. Pokud jste některý z níže uvedených snímků neviděli, je třeba rychle situaci napravit. Sdělte nám v komentářích váš nejoblíbenější sportovní snímek.

10. místo – Hráči z Indiany (Hoosiers, 1986) – Basketball

Gene Hackman v nezapomenutelné roli charismatického kouče, který dovede tým mladíků k triumfu v univerzitní lize. Tradiční skladba filmu, ve které naleznete všelijaké sociální vazby mezi občany města, nabídne velmi solidní drama, které vykrystalizuje na palubovce mezi dvěma koši. Kouč Norman Dale svým svěřencům dokáže vlít do žil dostatek sebevědomí nejen k tomu, aby vyhráli ligu, ale především, aby z nich v životě byli správní a čestní lidé.

9. místo – Krvavý sport (Bloodsport, 1988) – Bojová umění

Odrazový můstek pro neznámého belgického herce, který hollywoodu předvedl, jak udělat pěknou roznožku na dvou židlích. Krvavý sport otevřel dveře hluboce béčkovým filmům, které zaplavily 90. léta tématikou aréních soubojů na život a na smrt. Jean-Claude Van Damme v nezapomenutelné roli Franka Duxe, uprchlíka z armády přijíždějícího na tajný turnaj v HongKongu a na druhé straně Bolo Yeung, strach chrlící bojovník. Prakticky první a poslední film s tématikou bojového turnaje, který za něco stál. V té době oblíbená klasika.

8. místo – Hokejový zázrak (Miracle, 2004) – Lední hokej

Pro mne jakožto fanouška NHL takřka srdcová záležitost. Nepopsatelný Kurt Russell, západní hokejová škola vs východní hokejová mašinérie. Film podle skutečné události. Co víc si přát. Píše se rok 1980 a konají se olympijské hry v Lake Placid, kam přijíždí sovětský svaz jako favorit. Domácí Spojené Státy vede Herb Brooks a nastavuje zcela revoluční techniku koučingu, z které je vedení NHL naprosto vedle. Důraz na techniku, spolupráci, rychlost, ale i tuhý trénink, který frajírky z amerických univerzit naučí soudružnosti. Film mapuje zápas mezi USA sa Sovětským svazem v play-off turnaje, který Brooksovi svěřenci překvapivě vyhráli 4-3 a dostali se tak do později vyhraného finále proti Finům. Toto vítězství, nad tehdy neporazitelným sovětský mužstvem vedeným hokejovým diktátorem Viktorem Tichonovem, si každý americký fanoušek ledního hokeje dodnes pamatuje jako Miracle on the ice.

7. místo – Neporazitelný (Invincible, 2006) – Americký fotbal

Skvělé sportovní drama podle skutečné události nabídne Marka Wahlberga jako barmana Vince Papaleho, který nemá nic jen své kamarády. Žena mu utekla i s nábytkem a nechala mu vzkaz, že s takovou troskou žít nechce. Papale se jednoho dne rozhodne přijít na nábor k týmu Philadelphia Eagles. Píše se rok 1976 a tehdejší metody jsou trošku jiné, než dnes. Papale zaujme svou rychlostí, dostane se do týmu, avšak tam jako hráč bez zkušeností profi hráče nemá žádného kamaráda a všichni spoluhráči se na něj dívají skrz prsty. Později však dokáže pronikat hlouběji a hlouběji do obran soupeřů a postupně si vytváří respekt v celém městě i v médiích.

6. místo – Kokosy na sněhu (Cool runnings, 1993) – Čtyřbob

Kdo si nevzpomene na partu čtyř jamajských kamarádů, kteří to dotáhnou až na olympiádu v Calgary. Tři atleti prahnou po účasti na letní olympiádě, avšak osud jim tuto snahu nemilosrdně přetne. Později však ještě s jedním kamarádem nacházejí šanci jak stanout na opačné straně největší sportovní události světa. K tomu jim pomáhá bývalý americký šampión, v současnosti však zkrachovalá troska. Komedie plná hlášek, gagů a chladného počasí stojí za každoroční shlédnutí.

5. místo – Moneyball (2011) – Baseball

Brad Pitt jako Billy Beane v netradiční roli generálního manažera týmu Oakland Athletics, který se topí ve finančních problémech. Je těsně před zahájením sezóny a klub musel pustit většinu nejlepších hráčů. Novou metodu skládání týmu nabídne mladík Peter Brand, finanční analytik, který se orientuje v číslech a statistikách jako nikdo. Pomůže Beanovi nalézt ty správné hráče za velmi nízké ceny. Tým je celé lize pro smích, avšak později se Oakland zapíše do sportovních ději baseballu perfektní sérií. Z Beana jakožto průkopníka revolučního systému výběru hráčů a šetření výdajů je rázem žádaný manažer.

4. místo – Zelený svět (Tin Cup, 1996) – Golf

Úžasně fungující úsměvná oddychovka s hereckou all star na palubě. Kevin Costner, Don Johnson a křehká René Russo táhnou celý film až do poslední jamky. Kostner, zkrachovalý ale stále geniální golfista a na druhé straně Don Johnson, bohatý a slavný nafoukanec, chystající svůj vlastní Open. Uprostřed psycholožka a přítelkyně Johnsona, která však bere u Costnera hodiny golfu. Netrvá dlouho a mezi oběma vzniká silnější a silnější vztah. Film plný skvělých dialogů, dobře i špatně odpálených míčků a jeden velký turnaj, ve kterém vítěz bere vše, opravdu vše.

3. místo – Nerovný zápas (Victory, 1981) – Fotbal

Zuří druhá světová válka a v jednom z německých zajateckých táborů sedí i pár bývalých fotbalistů z celého světa. Němečtí vysocí představitelé tábora se rozhodnou ukázat světu, že jednají humánně se svými zajatci a uspořádají exhibiční zápas mezi německými dozorci a vězni. Jde samozřejmě o propagandu nadřazenosti germánské rasy. Mohl by jít o „obyčejný“ zápas, to by ale nesměli na straně zajatců stát například Pelé, Bobby Moore nebo Osvaldo Ardilés. To je jen několik legendárních fotbalistů, kteří se v tomto slavném snímku ukáží. V bráně samozřejmě legendární Sylvester Stallone jako Robert Hatch. Nerovný zápas, ve kterém rozhodčí píská ve prospěch německého týmu, má podle plánu skončit o poločase útěkem vězňů tajným tunelem v šatně. Zatímco Hatch s některými dalším chce utéct, druhá polovina týmu odmítá se slovy „můžeme to vyhrát!“. Jak dopadne zápas symbolizující peklo nejstrašlivějšího válečného konfliktu v dějinách lidstva ? Podaří se vězňům utéct nebo di odehrají svůj poslední fotbálek a vrátí se do lágrů ?

2. místo – Warrior (2011) – Bojová umění

Nedávno jsme měli možnost vidět v kinech poutavé drama o pošramocených rodinných vztazích, které, pokud se mají napravit, musí projít těžkou zkouškou v ringu. Tom Hardy exceluje nejen jako hora svalů, ale také jako nezlomitelný bojovník hodlající obětovat vše. Na druhé straně Gavin O´Connor, milující otec finančně zdevastované rodiny, hledající cestu ven z bankrotu a zároveň hledající cestu ke svému bratrovi, se kterým se neviděl od dětství. A kolem toho všeho jejich otec-alkoholik, hledající odpuštění za své bývalé hříchy. Každá vteřina filmu vás donutí přemýšlet o tom, co všechno ve svém životě můžete ztratit a za co všechno ve svém životě musíte bojovat.

1. místo – Rocky (1976) – Box

Už jenom to, že box vůbec nesleduji znamená, že tento film si dokáže podmanit kde koho. Nejde o box, jde o nezlomitelného sportovního ducha. Nemusíte mít peníze, dokonce nemusíte mít ani pořádnou postel. Stačí každé ráno vstávat hodně brzo, vypít vajíčkový koktejl a nepustit šanci, která se vyskytne jednou za život. Kdo by neznal příběh Rockyho Balboy. Philadelphský boxer s přezdívkou italský hřebec pracuje jako lichvář, denně navštěvuje jeden malý zverimex, kde pracuje zakřiknutá Adrien, kterou má tajně rád a snaží se k ní dostat skrze jejího bratra Paulieho. Na druhé straně přijíždí do města Apollo Creed, velikášský boxer plánující exhibici. Jeho protivník se ale zraní, a tak se Creed rozhodne dát šanci místnímu boxerovi. Volba padne na Rockyho. Ten si zprvu ani neuvědomuje jaká je to nabídka, později se však připravuje na největší boj svého života.

Nutno ještě zmínit:
Youngblood (lední hokej), Fanatik (baseball), Invictus-neporažený (rugby), Zuřící býk (box), Hřiště snů (baseball)