Seriál: Robot Chicken (2005)

Seth Green. Vždycky to byl „ten chlápek z tamtý komedie“. Sem tam jsem ho zahlédl jinde, ale nic zásadního. Prostě další z řady lidí, kterých si nevšímám, ale nemám s nimi problém. Tohle všechno se změnilo, když jsem úplnou náhodou viděl část první epizody Robot Chicken. No, prostě jsem to nepobral. Netušil jsem oč tu běží, ale neuvěřitelně jsem se pobavil.

Když se mi pod ruku dostala první, druhá i třetí sezóna, zvědavost mi nedala a pustil jsem se do seriálu naplno. Během pár dílů jsem se naladil na Greenovu vlnu a neuvěřitelně jsem si užíval to zabíjení žen a dětí, Santů i zvířátek. Že je Robot Chicken úchylárna? Počkejte, já vám ani nevysvětlil, co to vlastně je.

Animák a parodie. Robot Chicken si bere na paškál všechno. A tím myslím úplně všechno, od politiků a podnikatelů až po Lindsay Lohan s Mariem. Díl má cca 10 minut a je to série krátkých vtipů a různých scének, které parodují všechno a všechny. Animace dovoluje dotáhnout spousty vtipů až do úplně absurdní roviny a vůbec si můžou autoři dělat, co chtějí. A vypadá to skvěle.

Co se týče obsahu, měl bych pár výtek. Sice Robot Chicken je v dnešní době naprostým králem parodií, protože ze všech těch „Whatever“ Movie už musí být lidem nevolno. Kvalita skečů je neuvěřitelně kolísavá. Jednou se nezasmějete vůbec, ale podruhé vás dostane seriál do kolen. Vlastně ne jenom do kolen. Některé vtipy jsou neuvěřitelně smrtící. Tak smrtící, že se budete smát ještě hodně dlouho po skončení epizody. Vím to z vlastní zkušenosti.

Samozřejmě záleží na vkusu diváka, ale také na znalostech americké popkultury. Čím více toho víte, tím vtipnější Robot Chicken je.  A nejen popkultury, ale také politiky atd. Seriál se nebojí píchnout do ničeho a nakonec si udělá srandu ještě sám ze sebe.

Myslím, že něco takhle vtipného (i když ne pořád) tu dlouho nebylo. A díky dokonale krátké stopáži si čas najde opravdu každý. Proto Robot Chicken doporučím snad všem, kteří se rádi zasmějí. Ovšem, nečekejte dnes populární fekální humor (i ten se však objeví), Seth Green dokázal v seriálu spojit dva opravdu rozdílné prvky. Extrémně idiotský humor (myslím doopravdy hloupý, třeba jako písničky Michala Davida) a chytrý humor s inteligentní pointou. Takže si tu každý najde to svoje.

Jak vypadá příprava na pátek 13.?
PS: A mají parodii na Star Wars. Co chcete víc?