Recenze: Černobílý svět / The Help (2011)

„Oscaři“ se nám blíží a jedním z nominovaných snímků je právě Černobílý svět, který má Českou premiéru právě dnes 26.1 a k této příležitosti jsem se na něj rozhodl napsat krátkou recenzi. Film se pyšní pozitivními recenzemi ze všech stran. Je tu ale bohužel i pár ohlasů poukazující na roztahanost a možnou kýčovitost snímku, bohužel i tyto recenze jsou pravdivé…

Na začátek bych rád vyzdvihl pozitiva snímku (kterých je hodně), je to například výborný soundtrack Thomase Newmana. Dále jsou to kostýmy, které se k přiblížení doby, ve které se film odehrává také výborně hodí. Ale hlavně mezi pozitiva spadají výborné herecké výkony snad úplně všech herců – potvrzuje to i nominace Violy Davis na Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli a nominace Jessicy Chastain za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Samotný námět filmu: Kdy, Eugenia „Skeeter“ Phelanová se rozhodne sepsat knihu skládající se z osobních příběhů černošských hospodyní a poukázat tak na utlačování černochů ve společnosti, je určitě dobrý a je výborné, že se nad takovým tématem někdo zastavil.

Takto krátký popis scénáře bohužel nestačí, je potřeba se na něj podívat podrobněji:

„Skeeter“ dokončila školu a namísto randění, ježdění na kole nebo paraglajdingu se rozhodne psát do novin a naplno se tak věnovat svému profesnímu životu. Postupně si začíná všímat již zmiňovaného utlačování černošské populace a rozhodne se s tím něco dělat a tak požádá několik černošských hospodyň o spolupráci na knize, aby na tuto problematiku poukázala. Napsání knihy na toto téma a v této době je však protizákonné a tak dlouho váhají, jestli se budou na knize podílet. Knihu začnou sepisovat nejprve dvě hospodyně a až později se přidávají další. Skeeter se začíná vžívat do rolí hospodyň a pečlivě si zapisuje jejich příběhy.

Jeden z příběhů je například ten (následující odstavec obsahuje spoilery!), když jedna z hospodyní poprosí své  zaměstnavatele o zvýšení platu s tím, že si „všechno odpracuje a bude pracovat klidně i zadarmo“. O půjčku požádala z důvodů zaplacení studia pro své děti. Její zaměstnavatelé ji odmítnou a 75 dolarů jí nepůjčí. Hospodyně poté ukradne zlatý prsten. Když se její zaměstnavatelé dozvědí o její krádeži, zavolají policii a je zatčena. Příběh má poukazovat na to, že běloši jsou bezcitné držgrešle… Na druhou stranu krást prsteny špatné není. Takových nesrovnalostí je bohužel ve filmu víc.

Vůbec celý film rozděluje všechny postavy na dvě osady: 1. běloši – hodní, mezi nimi žádné prohřešky nejsou… 2. běloši – držgrešle a rasisti.

Ale možná, že byl takový záměr vylíčit takto celý příběh. A vlastně se i povedlo: Film je převyprávěn s takovou něžností, srozumitelností a dojímá (hlavně posledních dvacet minut filmu) a tak musím uznat, že nominace na oscara je určitě zasloužená. Možná, co by se dalo vytknout je „roztahanost“ snímku – film má něco přes 140 minut a platí, že to co by se dalo shrnout dvěma větami je ve filmu líčeno třicet minut.

Ale i přes malé výtky jsem vlastně s filmem nadmíru spokojen. Takže, kdybych měl celou recenzi shrnout do pár vět, pak by to bylo asi takhle:
Výhody: Film je milý, dojemný a některé scénky jsou opravdu velice, ale velice působivé.
Nevýhody: Film může být poněkud roztahaný, někdy příliš přímočarý.
Hodnocení: 8/10
Film je inspirován skutečnou událostí. Kniha Černobílý svět je k dostání i v České republice.