Recenze: Albert Nobbs (2011)

Glenn Close jsme v posledních letech mohli vidět na televizních obrazovkách jako nekompromisní advokátku Patty Hewes (televizní seriál Damages/Nebezpečná advokátka Patty Hewes) a nyní se vrací na filmová plátna s projektem, který vzbuzoval pozornost již od začátku natáčení. Dalo by se říci, že se jedná o Glennin projekt, protože ona nejenže ztvárnila hlavní postavu (a to už i na divadleních prknech), ale film i spoluprodukovala nebo se podílela na textu ústřední písně.

Hned po uvedením traileru se začalo mluvit o oscarové nominaci, která Glenn nemůže tento rok minout a snad i možné výhře. Po zhlédnutí filmu si ale mnozí z těchto museli připadat jako polití studenou sprchou. Ne, výkon Glenn není ani zdaleka špatný, ale v porovnání s tím, co předvádějí její kolegyně (Viola Davis v Černobélem světe, Meryl Streep v Železné lady) působí Glennin Albert poněkud šedě a nevýrazně. A takový je vlastně i celý film.

Albert Nobbs vypráví příběh o ženě, která se vydává za muže a pracuje jako číšník v dublinském hotelu. Každou noc si Albert přepočítává své úspory a sní o otevření vlastního obchůdku s tabákem, který by vedla s manželkou. Tou by se podle jejích/jeho snů měla stát mladinká služka Helen (Mia Wasikowska), která stejně jako Albert pracuje v hotelu. Velký příběh u tohoto filmu nečekejte, nestane se nic neočekávatelného a i konec je poměrně snadno odhadnutelný. Film se spíš zaměřuje na zobrazení atmosféry doby a života v malém hotelu, což s emu ale daří výborně. Za zmínku stojí hlavně hudba, která jemně a nenápadně film doplňuje a příjemné překvapení na Vás bude čekat i u titulků – Lay your head down nádherně zazpívané Sinead O’Connor.

Je poměrně snadné se u filmu zatoulat do vlastních myšlenek, ale to nemusí být hned špatné. Celý film je vlastně o touze a cestě za splněním snů. Škoda že toto téma je zde vyprávěno skrze ne zcela sympatické a originální postavy. Ač velice slušně zahrané,  ani jedna z postav se Vám do paměti nevryje.  A to ani postava hlavní, která skýtá neuvěřitelný potenciál velkého příběhu. Když si vzpomenu na první střípky zpráv o tomto filmu, vybaví se mi koncept příběhu, který měl být o ženě, jež se potlouká světem konce 19. století převlečená za muže, aby skryla svojí homosexuální orientaci. To rozhodně znělo velice zajímavě, zvlášť když se do zprávy přidalo, že ve filmu bude hrát Albertovu milenku Amanda Seyfried (smyslná Chloe z Pokušení).  Amanda nakonec z obsazení vypadla (stejně jako Orlando Bloom nebo Michale Gambon) a byla vystřídaná Miou Wasikowskou. Dívkou sympatickou, ale zdaleka ne tak výraznou jako Amanda. A stejně jako se liší tyto dvě mladé herečky, liší se i finální film od tohoto „peprnějšího“ brzkého popisku.

Albert Nobbs není špatným filmem, bohužel ale nenaplnil očekávání. I přes výbornou atmosféru, hudbu a kvalitní herecké výkony na něj pravděpodobně docela brzo zapoemenete.

[jwplayer config=“Nafilmu.cz“ mediaid=“3446″]
Hodnocení: 3/5