Bale se v Číně dostal do potyčky kvůli aktivistovi

Christian Bale, hvězda batmanské ságy, se dostal do křížku s čínskou tajnou službou. O co vlastně šlo? Anglický herec v komunistické velmoci točil velkofilm „Flowers of the war“ a během projektu celý štáb zjistil, že kdesi v okolí žije slepý aktivista v domácím vězení. Bale se rozhodl, že po natáčení se do Číny vrátí a pokusí se jej navštívit.

Jenže lidová republika respektive její nejvyšší vedení již tak odsuzovalo natáčení velkofilmu, které označovalo za propagandu proti vládě a ještě k tomu následná návštěva aktivisty proti porušování lidských práv bylo pro vládu neakceptovatelné. Bale a štáb CNN jeli k domu uvězněného aktivisty, který se živý dokonce jako právník, ovšem tam narazili na jakési statné muže. Celý štáb se prokázal svými totožnostmi, avšak strážci domu, ve kterém nedobrovolně bydlí čínský aktivista, nikoho přes sebe nepustili.

Bale, věrný svému temperamentu a prořízlému jazyku, si nic nenechal líbit a začal verbálně útočit na agenty. Když nic z toho nepomohlo, celý štáb CNN i Bale vytáhli kamery a začali točit okolí střeženého domu. V tu chvíli se strhla potyčka. Bale dostal pár ran do obličeje a navíc dostal úder i svou malou kamerou. Nekontrolovatelná potyčka přerostla přes hranici únosnosti, a tak se návštěvníci dali raději na ústup. Krátké video uveřejnila americká zpravodajská stanice na svém webu, kde je úryvek této šarvátky ukázán. Prohlášení vydal i Bale.

Jeli jsme navštívit čínského bojovníka za lidská práva. Je to fenomenální charakter, který přes svou slepotu dokáže dělat zázračné věci. Věnuje se právničině a zastupuje všechny, kteří jej o to požádají. Z toho, co o něj víme, na mě působí jako člověk se superschopnostmi. Bohužel však žije v malé buňce pod dozorem nějaké vyšší moci a my nevíme proč. Chtěli jsme jej navštívit a popřát mu mnoho zdaru. Dostali jsme během natáčení spoustu informací o jeho práci, avšak kvůli natáčení jsme neměli možnost jej navštívit. Ani jsme nevěděli, kde žije. Když byl film hotov, navštívili jsme Čínu znovu kvůli propagaci snímku, ale měli jsme v úmyslu  jej tentokrát navštívit. Když jsme byli u jeho takzvaného obydlí, napadla nás skupina, podle mě, tajných agentů. Ti jej drží pod zámkem. Došlo k nějaké menší potyčce, mě praštili párkrát do obličeje, praštili i do mé kamery a ta mi dala také ránu. Když jsme se dali na ústup, dokonce nás pak sledovala nějaká dodávka. Určitě to byla tajná služba. Bohužel nám to opět ukázalo, jaká je Čína. Přestože je to světová supervelmoc, její chování ke svým prostým obyvatelům je hnusné,“ uvedl Bale v rozhovoru pro CNN.

Film měl premiéru na konci prosince 2011. V Číně se stal nejvýdělečnějším snímkem roku 2011 a celkově šestým v historii čínské kinematografie. Po pěti týdnech po uvedení do kin vydělal snímek těsně pod hranicí 100 mil. dolarů.