Recenze: Wrong Turn 4 / Pach krve 4 (2011)

Věnujeme se tu většinou kvalitním filmům? Věnujeme se filmům, které jsou určeny pro velké plátno? Dobře, uděláme změnu. Po dlouhé době jsem se pustil do své oblíbené guilty pleasure, direct-to-DVD hororům. A co se mi to dostalo pod ruku?


Wrong Turn je tedy čtvrtým dílem v řadě, předchozí nejspíše znáte pod překladem Pach Krve. První díl byla klasická vyvražďovačka plná krve, pastí, hloupých lidí a zmutovaných vesničanů. Bylo to špatně natočené, napsané a film neměl jediného dobrého herce. Takže ve své kategorii bezproblémově stravitelný snímek. Protože to nahánění v lese byla zábava. Declan O‘ Brien, režisér třetího a čtvrtého dílu už tohle nezopakoval. Trojka byla hrozná i na béčkovou produkci. A čtyřka potřebovala pořádně nakopnout.

No a to se povedlo jen z části. Pravdou je, že to není zdaleka tak nudné jako třetí díl. I když je tu dlouhá pauza před řezničinou (první půlhodinka), tak se to nakonec celkem rozjede. Wrong Turn 4 nám v druhé polovině nabídne dostatek nechutností, aby udržel pozornost (večeře v podání rodinky kanibalů boduje a hlavně je to část filmu, kdy se člověk zeptá sám sebe, proč to vlastně sleduje). Krom toho ale také nabídne hromadu špatných herců a neuvěřitelně stupidní charaktery. Vlastně všechno co se od takového filmu očekává. Upřímně, šel by do toho někdo, kdo čeká kvalitní film? Ne. A Wrong Turn 4: Bloody Beginnings dobrý film není. Ale pro fanoušky žánru se jedná o další zabitý večer (doslova). A to bez větších problémů při sledování. Dalším plusem oproti minulým dílům je změna prostředí. Zasněžený ústav vypadá skvěle a hlavně po třech dílech v lese potěší. Přesunutím děje pryč z lesa však přicházíme o většinu pastí a bohužel o nějaké atmosféře veliké a temné budovy se nedá ani mluvit. Tohle zůstalo nevyužito.

Není to pro slabé žaludky a náročné diváky. Wrong Turn si míří na svou skupinku fandů, kteří chtějí vidět jen nějaké ty dudy a střeva. Takže pokud nevíte co dělat a co sledovat, klidně téhle rodince kanibalů otevřete dveře, nic nezkazíte. A navíc umí vařit.

(5/10)

PS: Hodnotím film ve své kategorii, pokud bych nasadil „všeobecné“ měřítko, tak bych musel jít pár bodíků níž.