Recenze: Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)

Ethan Hunt se vrací, aby splnil další nemožnou misi. Tentokrát jde opravdu o všechno, protože byl vyhlášen Ghost Protocol!

Když jsem vcházel do kina, nevěděl jsem, co mám od nového dílu očekávat. Nářez jako třetí díl, nebo utahanou nudu jako v prvním díle? Jakmile jsem ale uslyšel známou znělku, začal jsem se usmívat a k mému překvapení jsem dostal zábavný první díl trošku říznutý trojkou.

Nejdříve bych malinko nakousl příběh, který je v tomto díle opravdu brutální ve smyslu, že si už opravdu nedovedu představit komplikovanější misi, kterou by musel Ethan zvládnout.Vše začíná trochu divně, protože Ethan je v ruském vězení. Z vězení samozřejmě elegantním způsobem zdrhne a pak už se jenom rychle dozvídáme, že jeho žena je mrtvá a rus přezdívaný Cobalt získal kody k odpálení jederných bomb, takže Ethan tentokrát zachraňuje téměř celý svět.

Méně akce, napětí a vtip
Byl jsem hodně zvědavý, jak se s akčňákem takového kalibru, jako je právě Mission Impossible popasuje Brad Bird, který doposud točil pouze animáky (Ratatouille, Úžasňákovi), ale s tímto filmem se porval nadmíru dobře. Bird zkrátka vzal utahanost z jedničky, přetvořil jí tak, aby měl film napětí, ale přitom nenudil a dobře smíchal s akčními scénami, kterých naštěstí nebylo tolik, aby se z filmu stala velká slátanina plná akce.

Jeho film má ale něco navíc a to je vtip, který skvěle ovládá právě díky natočeným animákům a  je podáván v celém filmu v takové míře, aby příliš nenarušoval, ale přitom vám dával pokyn k tomu, aby jste to nebrali tak vážně a hlavně si to užili.

Co se týče akčních scén, Brad Bird vsadil na jistotu a ve filmu jsou viděny akce, které už byly viděny v minulých dílech, ale samozřejmě i věci nové, do kterých přidává skvélé nápady, jako třeba honička v Dubajské písečné bouři. Mimo Dubaje se ve filmu podíváme také do Vancouveru a Ruska, ale především do Prahy, stejně jako v prvním díle. Ovšem, jak to v některých filmech bývá i zde je Praha popisována jako Rusko a na začátku filmu do konce i jako Budapešť, ale češi ve filmu učitě poznají Smíchovské nádraží nebo například Hradčan, Pražský hradu nebo Vyšehrad.

Mission Impossible opět boduje napětím, kterého bylo ve filmu nejvíce a právě tady mi film nejvíce připomínal jedničku. První díl měl tu smůlu, že když se půlku filmu prakticky nic nedělo a pro diváka to mělo být napínavé, tak  to spíše nudilo a čtvrtý díl je pravý opak. Jakmile se ve filmu debatuje, není to nuda, už právě proto, že zápletka je skvělá a fakt, že IMF je zrušena a Ethan i jeho tým jsou naprosto bez vybavení. Hodně věcí se jim nedaří a celý tým je nucen vymýšlet rychlé kompromisy a za pochodu měnit svůj plán, což ještě víc přidává na napětí a právě proto jsem v různých scénách byl dost napjatý, jak to celé dopadne. Jakmile se mluvilo až příliš moc, příšla jedna svižná akční scéna a divák  byl ihned ve střehu.

Herecké výkony
K sérii Mission Impossible neodmyslitelně patří Tom Cruise jako Ethan Hunt a i v tomto díle předvádí standartní výkon, takže koukat, jak se prodírá vězením plném nebezpečných vězňů a s elegancí si je klidí z cesty a ještě stačí nadávat na Simona Pegga za počítačem je parádní a na řízný konec plný akce, kdy se Ethan snaží dostat ke kufříku skrze autosalon plný aut je skvělý. Hodně jsem byl zvědavý, jak Jeremy Renner zvládne po mini roličce v Thorovi i něco většího a musím říct, že role bývalého agenta s tajemnou minulostí pracujícího jako analytika mu sedla a skvěle i vtipně se doplňoval hlavně se Simonem Peggem. V akčních scénách vypadal zatraceně cool a upřímně doufám, že se výrazněji prosadí a nedopadne například jako Sam Worthington, kterého byly plné kina a poté tak nějak zmizel. Herec, který mě bavil od začátku do konce filmu byl Simon Pegg (Paul, Jednotka příliš rychlého nasazení) a byl to právě on, který do celého filmu dosadil humor a odlehčení v okamžicích, kdy to bylo potřeba a vždy si ukradl kousíček filmu pro nějaký ten povedený vtípek, což mu přirozeně jde skvěle, jako herec který hraje převážně v komediích. Poslední z Ethanova týmu Paula Patton (Zrcadla, Hitch: lék pro moderního muže) mi nevím proč zvláště v tomto snímku nesedla a asi to nejspíš bylo tím, že jako jediná z týmu občas něco pokazila a především nebyla tak výrazná hlavně tím, že jí zastínili osatní hvězdy. Naopak mě dost mrzí vážná absence Michaela Nyqvista, který se jako hlavní záporák objevil pouze v pár scénách a neměl příliš prostoru. Jeho zlověstný obličej sedl na záporáka perfektně. Určitě nesmím opomenout, pro mě skvělou akční scénu na začátku filmu, kterou si střihl Josh Holloway (všichni znáte ze seriálu Lost) a jako další důvod srovnání s prvním dílem je malý herecký štěk jednoho českého herce (nebudu jmenovat).

Hudební doprovod a efekty
Film doprovázela hudba Michaela Glacchiniho (50/50,Star Trek,Up)

K efektům nemusím dodávat téměř nic. Brad Bird jako režisér animáků si s efekty rozumí, takže byly přirozeně super.

Závěr
Ghost Protocol se podle mě řadí mezi první a třetí díl hlavně díky parádní partě herců, pěkných efektů a spolehlivé akci i napětí, které nenudí. Shrnul bych to tak, že čtvrté pokračování je jednička malinko říznutá trojkou, aby se mu dodalo dobré chuti a kdyby někdy vzniklo páté pokračování, vůbec bych nebyl proti.

Hodnocení: 8/10