Souboj seriálů: Sedmerák vs. Babička na inzerát

Česká televize před týdnem vytvořila „zcela originální projekt“ Souboj seriálů, kde o natočení seriálu rozhodují sami diváci. Jde tedy o šest seriálů, šest žánrů a šest (vlastně osm) „semifinálových večerů“, ve kterých se nám postupně objeví všech šest pilotních dílů jednotlivých seriálů. V prvním takovém večeru se utkají rodinné seriály. Každý si pod pojmem rodinný seriál představí něco jiného, Jakub Kohák si představí muže s rohem na hlavě, jiní si představí typický příběh o drogách, sexu a babičce Vránové, která se bude snažit všechno vyřešit.

Pokud tedy nemáte čas sledovat umělou Terezu Kostkovou a ušišlaného Ringo Čecha a „spousty vtipných hlášek“ a přece se chcete dozvědět, jestli se česká seriálová tvorba někam pohnula, stačí si přečíst tento článek. Dnes 12.11 se na televizních obrazovkách představily dva pilotní díly rodinných seriálů, je to tedy Babička na inzerát a Sedmerák. Nejprve k Babičce na inzerát:

První teasery a ukázky z natáčení nevypadaly úplně „katastrofálně“ (Narozdíl třeba od Úřadu). Přesto byly nějaké pochyby, například zda-li takové vážné téma dokáží uchopit tvůrci tak, aby nevyšlo všechno „úplně naivně“. Pravda je taková, že úplně naivně to nedopadlo, dopadlo to ještě hůře…dopadlo to nudně. Začátek vypadal docela zajímavě, námět nebyl vůbec špatný (sice nijak originální, ale nebyl špatný). Alena Vránová jako „babička“ s pohnutou minulostí si najde práci jako chůva, udělá však chybu a všechno nasvědčuje tomu, že bude muset odejít…jak tohle dopadne? Všem je už od samého začátku jasné, jak to dopadne, což by sice nemusel být úplně problém, ale když se dvacet minut postupně mění ve tři hodiny, to už problém je. Příjezd autem, odjezd autem, hledání v deníku…prostě nuda. Nepřidává tomu ani zavřený klavír (jak trefně dodal Ringo Čech) a ani to, že každý, kdo čte jakýkoliv nápis, článek, ať je to SMSka nebo nadpis novin, vždycky ho čte nahlas.
A nepůsobí na vás Vránová taky tak „arogantně“?

Druhý pilotní díl, pilotní díl seriálu Sedmerák režíroval Jakub Kohák a podle toho to taky vypadá, údajně námět seriálu napadl Jakuba Koháka na jedné oslavě, kde se opil. Hlavní roli si zahrál Marek Taclík, který podle všeho má stejný smysl pro humor jako Jakub Kohák. Markovi Taclíkovi neznámo jak, narostl na hlavě roh (což je o dost originálnější než námět prvního seriálu), což mu způsobí spoustu nepříjemností, když se jeho přátelé dozví o jeho handikepu („Pokud se střílelo, tak kulka musí být vevnitř. A co když se střílelo zevnitř?! Pokud se střílelo zevnitř, pak musí být kulka venku).“ Vezmou to jako jasnou věc a začne se léčit pomocí báje jednorožce. Kozákovi a Taclíkovi se povedlo něco mimořádného, udělat seriál, kde si dělají legraci úplně ze všeho a to docela chytrým způsobem a hlavně si dělají legraci sami ze sebe a ze samotného přitroublého námětu seriálu…bavil jsem se a hlavně jsem se ani chvíli nenudil, což se o babičce říct nedá.

Sečteno podtrženo, nejsem asi moc intelektuál, ale Sedmerák se mi prostě líbil víc. Smát se nad ironií, jak může někdo vymyslet něco tak „blbého“ jako Taclíka s rohem je pro mě mnohem příjemnější než se nudit nad „chytřejším“ námětem Babičky na inzerát. O to smutnější je, že postoupila právě babička (i přesto, že já jsem svou esemesku Kohákovi poslal!). Škoda, že hlavní slovo mají pořád v České televizi důchodci, mohlo vzniknout něco jako Okresní přebor na Nově.

Epizodu si můžete přehrát na webu České televize.
V příštím semifinálovém večeru se utkají sitcomy, přesněji pilotní díly ze seriálů Úřad a Ambasáda.