První reakce na Eastwoodův film J. Edgar

Jak bylo již dříve avizováno, J. Edgar, nejnovější počin legendárního režiséra a herce Clinta Eastwooda, bude zahajovat filmový festival AFI fest. Ten začal již včera a tak se na svět vyklubaly první reakce a ohlasy.

Dojmy jsou ovšem poněkud rozporuplné. Autor říká, že na filmu jsou věci, které je třeba obdivovat, ale zárověň věci, které jsou vyloženě otravné až nudné. Mezi obdivuhodné věci patří hlavně herecký výkon Leonarda DiCapria, který hraje neobyčejně komplexní postavu a zvládá ji na výborou. Dále autor tvrdí, že za tento výkon by Leovi mohl kápnout jeho první Oscar. Dalším kladem a zároveň i další oscarovou nadějí  je i make-up, který je až na pár výjimek (make-up Arnieho Hammera prý vypadá směšně) velmi dobrý. Zmínka také padla i na samotného Arnieho Hammera, který je taktéž dobrý, hlavně v pozdějších fázích, kdy jeho postava dostává jiný rozměr. Taky by mu údajně jeho role mohla vynést oscarovou nominaci.

Mezi výtky autor zařadil scénář, který podle něj patří do skupiny “ výběr toho nejlepšího“. Film spíše vypadá jako hodina dějepisu, je zdlouhavý (údajně 2 hodiny a 17 minut) a neudrží pozornost po celou dobu stopáže. Téma homosexuality je ve snímku prý jen nastíněna, ale chyba to není.

No, uvidíme. Určitě nemůžeme pochybovat o tom, že film bude řemeslně dobře zvládnutý, herecky na výši a nezbývá než doufat, že nebude ani nudný. Jen připomínám, že česká premiéra je stanovena až na 1. března roku 2012. V USA ovšem už příští týden. Co vy? Těšíte se? A myslíte, že by si DiCaprio zasloužil zlatou sošku?