Peter Jackson slaví padesátiny!

Peter Jackson se narodil 31.10.1961. Slaví tak dnes 50 let. A právě jemu je tento článek věnován.

Jeho vztah k filmu začínal tím, když mu rodiče v roce 1969 koupili kameru „Super 8“. (To všichni nejúspěšnější režiséři Hollywoodu začínali s touhle kamerou?) Jeho zájem o film začal tedy již v devíti letech. Někdy kolem roku 1987 pak nabral pár přátel a natočil velice ujetý „snímek“ Bad Taste, ve kterém si také sám zahrál. Film (ačkoliv šlo jenom o takovej vtípek) ho proslavil víc, než kdo mohl čekat a dostal tak více příležitostí k natáčení i celovečerních filmů.

Peter Jackson, jako trochu „blázen“, si odjakživa přál natočit film o zombících, to se mu vyplnilo v roce 1992, kdy natočil parodii Braindead. S těma zombíkama, zdá se to trochu přepískl, jelikož se mu povedlo údajně natočit nejkrvavejší film všech dob.

Petera Jacksona nejvíce proslavila bezesporu trilogie Pán prstenů. Napsat scénař nebylo prý nic těžkého, těžší bylo získat práva na natáčení. Když se to pak konečně povedlo, přišly problémy s penězi. Tento problém se vyřešil jednoduše: Jackson přestoupil do jiné společnosti a vytvořil místo dvou filmů tři, prostě dokonale logické. Při natáčení spolupracoval s takovými hvězdami jako Christopher Lee nebo s např. Ianem McKellenem.

Za poslední díl trilogie (Návrat krále) obdržel oscara a stal se tak jedním z nejuznávanějších režisérů současnosti.

Jackson natočil spoustu dalších filmů, mimo jiné si v roce 2005 plní dětský sen natočit remake King Konga. Hodnocení kritiků tohoto filmu se pohybuje něco kolem sedmdesáti procent.

Po natočení filmu Hobbit: An Unexpected Journey a Hobbit: There and Back Again (filmy, které předcházejí trilogii Pána prstenu) plánuje natáčení filmu Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun, kde by znovu spolupracoval se Stevenem Spielbergem, tentokrát však v pozici režiséra.

Co popřát Jacksonovi k narozeninám? Možná, ať je pořád takový blázen jako dosud a ať si točí dál po svém, protože mu to jde výborně!