O českých seriálech a jiných mrtvolách

Určitě jste zaregistrovali nášup komediálních seriálů od naší oblíbené televize Prima. Kromě seriálu „Důchodci v akci 2“ (Rodinka), je tu potom méně známý seriál „O mé rodině a jiných mrtvolách“ s Ivanou Chýlkovou v hlavní roli.

TV Prima si jednoho dne pozvala Dušana Kleina, dala mu pár korun, aby si koupil knížku “ Taková normální rodinka se vrací“. Dušan Klein si ji přečetl, asi se u toho i dost zapotil (Píšu proto, že jsem se dočetl, že kniha je možná ještě o trochu nudnější než seriál) a zavolal kupě českých herců, kteří hráli v původní Takové normální rodince. A jelikož čeští herci berou poslední dobou úplně všechno, sešli se nakonec všichni a nejen to! Podařilo se mu sehnat i takovou herečku jako je Ivana Vlasáková nebo Lucie Vondráčková či herce jako František Němec. Dušan zaskočil do Penny marketu pro hafo dobrého jídla a pak pozval celou tuto plejádu herců k sobě do bytu, všichni si pochutnali na výborném obědě a pak, když už nebylo co jíst, pustili se do natáčení nejen devadesáti minutového předfilmu seriálu Rodinka, ale také několika dílů seriálu. Předfilm dopadl špatně, roztahaně a nejhorší na něm asi bylo, že putoval rovnou do kin! I ten nejnenáročnější divák si prostě musí přijít po odchodu z kina ochuzen. Celý film se totiž odehrával ve dvou spojených místností se seriálovým střihem a postavení kamery. Nejde o to, že by takhle obyčejný předfilm k seriálu neměl vypadat. Jde o to,  že by se takový film vůbec neměl dostat do kin.

Teď k samotnému seriálu: Ten se od předfilmu moc neliší, je stále nudný. Scénáristé se snaží kopírovat původní seriál a tak i v tomto pokračování mají všechny postavy své „bláznivé“ povahové rysy. Jana Štěpánková cvičí, Daniela Kolářová je bláznivá babička, Jaromír Hanzlík vystřídal Zdeňka Řehoře v chování želv, Vlasáková hraje starostlivou maminku a dcera Vlasákové píše detektivky. Snahu o vytvoření nějakého pěkného příběhu jsem zaregistroval snad ve dvou dílech, což je škoda, jelikož v původní verzi bylo takových zápletek hned několik. Seriál by měl  být tedy založený alespoň na vtipných hláškách, když už není založený na příběhu. A není ani to. Vtipný „gag“ se objeví tak jednou za pět minut a většinou nebývá ani moc vtipný. Díky nadhledu hereckých výkonů Jany Štěpánkové, Jaromíra Hanzlíka a Danieli Kolářové se dá na seriál alespoň koukat. Naopak herecké výkony většiny ostatních herců celý seriál pořádně kazí. O reklamách na Penny market ani nemluvím.

Ještě hůře dopadl seriál O mé rodině a jiných mrtvolách. Při sledování tohoto seriálu nám tvůrci připomínají, co to znamená „absolutní dno“. Ani Ivana Chýlková s Dulavou to nezachrání. Nechápu, buď se Halina Pawlovská (scénáristka seriálu) opila na obědě s Kleinem nebo neumí psát ani za střízliva. Jde o film z takové malé typické české rodinky, plné perverzních tet a egocentrických babiček, které nebudou roztomile přihlouplé, jako např. v původní (a vlastně i trochu, vážně jenom trochu, jako v nové) Normální rodince, budou nepříjemné. Labuda se objevil pouze v první epizodě a je mi líto, že to říkám, stačilo to na celý seriál. Janžurová jako jeho manželka, která neví kam s popelem, pak není vůbec tak vtipná, jak asi „banánový rybičky zamýšlely“.  Že filmaři nedokáží ani s takovými charaktery vytvořit jakýkoliv vtip je věc druhá. Kameru, střih nebo úvodní znělku sestřihanou ve WindowsMovieMaker pak nemá cenu vůbec řešit.