Retro: Mlčení jehňátek (1991)

Bylo 1.srpna 1991, kdy se na plátnech kin poprvé zjevil masový vrah dr. Hannibal „kanibal“ Lecter a svěřil se, jak si pochutnal na lidských játrech s fazolemi a výborném Chianti. Nutno podotknout, že jedna z nejděsivějších záporných postav v dějinách filmů ani po 20 letech neztratila nic ze své hrůzostrašnosti.

Clarice Starlingová, nadaná studentka akademie FBI, je přidělena agentu Crawfordovi vyšetřujícímu případ masového vraha Buffalo Billa, který své oběti stahuje z kůže. Clarice navštíví v baltimorské vězeňské nemocnici bývalého vynikajícího psychiatra Hannibala Lectera, odsouzeného na doživotí za sérii brutálních vražd a kanibalismus, který by o vrahovi mohl něco vědět. Odsouzený psychiatr Clarice zároveň děsí a fascinuje. Když je masovým vrahem unesena dcera senátorky Martinové, nabídne Clarice Lecterovi přijatelnější vězeňské podmínky výměnou za informaci, vedoucí k dopadení Buffalo Billa…

Mlčení jehňátek byl teprve třetím filmem, který získal všech 5 hlavních Oscarů (film, režie, scénář, herec a herečka). Před ním byly stejně oceňěny snímky Stalo se jedné noci a Přelet nad kukaččím hnízdem českého (!) režiséra Miloše Formana. Co se týče Oscara pro herce v hlavní roli, tak Anthony Hopkins jím byl oceněn přestože se na plátně objevil dohromady něco málo přes 16 minut – až tak byl jeho výkon fenomální. Ale není to jen Hopkins, proč Mlčení jehňátek diváky děsí dnes úplně stejně jako kdysi.

Mlčení jehňátek bývá často označováno jako thriller, ale je ve skutečnosti psychologickým horrorem, který se umně schoval za masku thrilleru, aby byl nenápadně „propašován“ do kin bez vystřižení brutálnějších scén. Ačkoliv Jonathan Demme diváky nešetřil, tak naštěstí nesklouzl k prezentaci explicitního násilí, jako je tomu např. u série Saw. Tento snímek se v první řadě opírá o velice inteligentní scénář s propracovaným příběhem, zápletkou, má ohromnou atmosféru a napětí se chvílemi stává až nesnesitelným – zejména pak v úvodní scéně z vězení, proto dále nepotřebuje umocňovat hektolitry krve, brutálním vražděním nebo pohledem na kusy rozřezaných těl. Demme si hraje s lidskou psychikou a nechává diváka v neustálém napětí v kombinaci s mrazivou a tísnivou atmosférou, která ve Vás zůstane i po skončení závěrečných titulků.

I když je to téměř neuvěřitelné, vzhledem k pouze 16-ti minutovému hereckému koncertu A.Hopkinse, tak ten ten největší děs vyvolává právě samotná postava dr. Lectera. Moment, kdy se poprvé objeví se svým slizko-milým úsměvem, klidným hlasem a nenápadnými pohyby, je snad tím nesilnějším, co Vás v Mlčení jehňátek čeká. Anthony Hopkins podal životní výkon a zahrál Hannibala až se zarážející autentičností. Jodie Foster je velice schopnou herečkou, ale ve společných scénách na Hopkinse prostě nestačí. Hannibal Lecter celému snímku bez výhrady kraluje a to i když se na plátně neobjevuje, jeho přízrak se nese celým filmem.

Po shlédnutí Mlčení jehňátek jsem uznala, že pouštět si ho před spaním nebyl dobrý nápad. Děsila mě téměř každá scéna a když jsem se zrovna nebála, kdy mi dr. Lecter ukousne kus nohy, tak jsem jen uznala kývala hlavou nad perfektním zpracováním, úžasnou kamerou a bezkonkurenční atmosférou. Jsem ráda, že tento film vlastním, protože inteligentních horrorů s Oscarovým obsazením moc nenajdete. Berte to možná jako radu, ale neprzněte si tento film českým dabingem. Užijte si ho v plné kráse a určitě nebudete litovat.

P.S. – Prostě nevěřím, že Anthohy Hopkins není vyšinutým vrahem :-))

režie: Jonathan Demme
hrají: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald, Ted Levine, Frankie Faison,Kasi Lemmons, Brooke Smith, Obba Babatundé, Diane Baker, Roger Corman, Charles Napier,Cynthia Ettinger, Chris Isaak, Daniel von Bargen, Ted Monte, George A. Romero, Tracey Walter,Stuart Rudin