Leonardo DiCaprio šestkrát jinak

Leonardo DiCaprio oslavil 11. listopadu své již třicáté sedmé narozeniny a jelikož je to jeden z nejuznávanějších herců současnosti, připomeňme si proto jeho, dle mého názoru, nejlepší herecké výkony. Jen připomínám, že se nejedná o žebříček, nýbrž o chronologický výběr.

1. Dospívání po Americku/Život jednoho chlapce. 1993
DiCapriova vůbec první velká filmová role a hned po boku Roberta de Niro. To se opravdu nepovede jen tak někomu. Hrát po de Nirově boku je jedna věc, ale hrát a dokonce si i pár scén vyložene ukradnout pro sebe značí opravdový talent. To vše Leo dokázal ve svých tehdejších osmnácti letech. V dalších rolích se objevila třeba Ellen Barkin, Chris Cooper nebo Tobey Maguire.

2. Co žere Gilberta Grapea. 1993
Pro mnohé DiCapriův vůbec nejlepší výkon. Není se čemu divit. V jeho thedejších osmnácti letech dokázal zastínit i Johnyho Deppa. Jeho mentálně postižený Arnie je ztvárněn naprosto dokonale. Věříte mu každé gesto, těšíte se na každou chvíli, kdy se objeví na plátně a nestrhnete z něj oči. V rámci role se může rovnat takovým velikánům jak byl Hoffmanův Rainman nebo de Nirův Čas probuzení. Zasloužená první oscarová nominace.V další roli se obejvila napříkald Julliette Lewis.

3. Rváčův deník/Basketbalový deník. 1995
Další nezapomenutelnou rolí bylo ztvárnění spisovatele Jima Carrolla. DiCaprio zde vůdce party teenagerů, kteří provádějí různé vylomeniny, experimentují s alkoholem a drogami a právě drogy jsou hlavní problematikou snímku. DiCapriova postava se na nich stává závislá a právě přerod z obyčejného pouličního sígra na feťáka je velice působivý. Scéna, kdy prosí svou matku o peníze je velice silná. Ve filmu si zahrál třeba i Mark Wahlberg.

4. Letec. 2004
Druhá spolupráce s Martinem  Scorsesem Leovi vynesla Zlatý Globus a druhou nominaci na Oscara. Ztvárněním legendárního Howarda Hughese si DiCaprio vydobyl zpět svůj respekt jak kritiků, tak filmových fanoušků, kteří na něj po Titaniku koukali skrz prsty. Howard Hughes byla velice komplexní postava  a DiCaprio dodnes říká, že je na tuto postavu nejvíce hrdý ze své bohaté filmografie.  Další role si zahráli třeba Cate Blanchett, Jude Law, Ian Holm, Kate Beckinsale nebo Alec Baldwin.

5. Krvavý diamant. 2006
Danny Archer, takové jest jméno Leovy postavy. Nekompromisní, sobecký pašerák diamantů, posedlý penězi sedl Leovi dokonale. Aby byla postava ještě více uvěřitelná, naučil se DiCaprio i rhodéský (zimbabwský) přízvůk, který taktéž zvládl na jedničku. Výsledek? Opětovná nominace na Oscara i Zlatý Globus. Dále hrají Jennifer Connelly a Djimon Hounsou.

6. Nouzový východ. 2008
Znovusetkání s Kate Winslet po jedenácti letech. Avšak v jiné poloze. Žádné slaďoučké pohledy a polibky jako v Titaniku, nýbrž hádky a nepochopení. Pohled do nefungujícího manželství v americkém maloměstě si vzal na paškál režisér Sam Mendes (Americká krása) a dopadlo to bravurně. DiCaprio zde předvádí trochu odlišnou polohu, kde dokazuje, že umí zahrát opravdu cokoliv. Jeho snaha byla odměněna nominací na Zlatý Globus. Vedlejší roli si střihla další známá z Titaniku Kathy Bates.

Bonus: Prokletý ostrov. 2010
I když jsem slíbil rolí šest, nemohu opomenout roli schizofrenního detektiva Teddyho Danielse ve Scorseseho zatím poseldním filmu. Opět je radost sledovat DiCapriův přerod ze sebevědomého detektiva na paranoidní trosku, která se vyrovnává se ztrátou manželky. Při scéně v jezeře mám pokaždé husí kůži. Oscar měl jít do DiCapriových rukou. Dále hrají: Mark Ruffalo, Michelle Williams nebo Max Von Sydow.

Výčtem nejlepších DiCapriových bych mohl strávit i týden, ale počet je přece jen omezen. Je mi líto, že se do výběru nedostala třeba Skrytá identita, Labyrint lží nebo Úplné zatmění, ale to je úděl výběrů, nikdy se do nich nevejde všechno.