Recenze: Začátky (2010)

Mike Mills není zrovna známým pojmem mezi filmovými diváky, na svou druhotinu však sehnal poměrně hvězdné obsazení. Povedl se mu snímek založený na jeho osobních zkušenostech? Vše se dozvíte v následující recenzi.

Oliver (Ewan McGregor) prožívá těžké období, před pár lety mu zemřela matka, hned poté mu otec (Christopher Plummer) oznámil, že je homosexuál a že celé manželství potlačoval svou orientaci. O dalších pár let umírá i on. Oliverovi se moc nedařilo ani v jeho vztazích. Nyní však potkal tajemnou, svobodomyslnou dívku Annu (Mélanie Laurent). Dokáže ta ukázat Oliverovi cestu z této šlamastiky, ve které se nachází? Víc k ději prozrazovat nebudu, i když bych klidně mohl, protože Začátky nejsou tak úplně o příběhu, jako spíše o atmosféře a interakci mezi charaktery.

Už prvními záběry je jasné, že máme tu čest s dalším nezávislým filmem. Statická kamera zabírající byt, detailní záběry smutného hlavního hrdiny, který na tom psychicky není zrovna dobře a jemná teskní klavírní hudba. To jsou typické příklady, jež se objevují stále dokola v amerických nezávislých filmech. S přibývajícími minutami ovšem zjišťujeme, že klasické postupy jsou tu okořeněny několika „drobnostmi“. Film má dvě časové linky, které se navzájem prolínají. První je přítomnost, kde se buduje vztah mezi Oliverem a Annou, druhá je o posledních chvílích s Oliverovým otcem. Dokonale funguje i chemie mezi postavami, která je tak dobrá, že kdyby mi někdo řekl, že Christopher Plummer je skutečný McGregorův otec, vůbec bych se nedivil. Za to ovšem můžou skvěle typově vybraní herci.

Ewan Mcgregor je velice zdatným hercem, pro kterého není problém zahrát jak citlivou, dramatickou roli, tak i roli v letním blockbusteru. Zde předvádí přirozený, snadno uvěřitelný výkon. Jeho něžnějším protějškem byla zvolena Mélanie Laurent, známá především jako Shoshana z tarantinových Hanebných panchartů. Zde předvádí poněkud odlišnou polohu, kterou zvládá taktéž na jedničku. Už při první scéně, kde ani nemluví si ji hned zamilujete. Kdo ovšem trošku převyšuje výše zmíněné herce je Christopher Plummer. Jeho homosexuální a těžce nemocný otec je pánem plátna. Nedivil bych se nějakému ocenění.  Tomu také vděčíme scénáristovi, který tuto postavu napsal naprosto bravurně. Ostatní herci jsou také fajn. A nesmím taky zapomenout na skvělého psa.

Film bývá často označován jako mix komedie a dramatu, nečekejte ovšem srandu k popukání. Jde spíše o několik úsměvných scén odlehčující složitou životní situaci, ve které se postavy nacházejí.

Závěrem bych Začátky určitě doporučil divákům, jež mají rádi pomalejší tempo, dobré herce, posmutnělou atmosféru doplněnou dobře sedící hudbou. Naopak diváci, kteří vyhledávají efekty nabušenou akční podívanou se asi budou nudit. Jelikož se řadím do první skupiny, dávám 80%