Recenze: Durarara!!

Jak působí anime na člověka asijskou kulturou nedotčeného? Nejste si jisti, zda máte věnovat tomuto žánru čas? Máme pro Vás připravený článek, který by Vám měl rozhodování zjednodušit.

Nikdy jsem se nezajímal o asijskou kulturu. Nesledoval jsem anime, nečetl jsem mangu. A jak teď zjišťuji, byla to chyba. Jediný japonský seriál, který jsem dokoukal, byla Bokusatsu tenshi Dokuro-chan. A to jenom díky krátké stopáži. Řekl jsem si, že to prostě není můj sáček rýže. Chyba. Měl jsem vypátrat něco, co by mě zaujalo víc. Ač jsem si Dokuro-chan užil, už prostě nepřišel ten impuls, který by mi ukázal, jak zajímavé může anime být. Po roce a pár měsících jsem tedy dal tomuto druhu „animáků“ druhou šanci. Pustil jsem se do Durarara!!, anime, které mě více než zaujalo.

Prvních dvanáct epizod.

V anime ve kterém nehrají prim epické bitvy musí být lákadlem něco jiného. DR má v rukávu hned několik takových taháků. Jedním z těch hlavních je příběh a vůbec celý styl vyprávění, který je velice obratný a příjemný na sledování k tomu napínavý a skvěle atmosférický. Nemáme tu žádného hlavního hrdinu. V seriálu funguje skupina postav, jejichž příběhy se různě protínají. Takže prvních několik dílů je jedna velká představovačka ve stylu např. Ritchieovek. Hromada postav, hromada motivů a hromada příběhových linií, které se pomalu zamotávají a sjednocují. Dialogy jsou napsané velice dobře, a i když děj nestojí na soubojích a rvačkách, seriál dokáže zaujmout a udržet pozornost celých dvanáct dílů. Atmosféra je příjemně tajemná. A právě atmosféru skvěle dokresluje přítomnost zajímavých postav.

     Celty je městská legenda, v průběhu seriálu se o ní dozvíme víc, ale nechci kazit zážitek, proto zmíním jen pár věcí. Proč je tato dívka pro atmosféru důležitá, ne-li klíčová? Ona totiž nemá hlavu. To by nebylo nic moc zajímavého, jenže ona tu je ta skvělá příběhová linie, týkající se právě oné hlavy. Dále tu je skvěle vypadající kosa, dorozumívání se pomocí moderních technologií a hlavně motorka/kůň. Skvělý nápad. Černá motorka, která řehtá jako kůň, je třešničkou na tom krásně temném dortu. DRRR ale nabízí více zajímavých či tajemných postav a skupin. Od doktora, který se o Celty stará už mnoho let, přes gang Dollars, který je všude a zároveň nikde až po rivalitu, která je mezi tajemným Izayou a ještě tajemnějším Shizuou. Dalším plusem, který mě utvrdil v tom, že si Durarara!! užívám je hudební stránka. Vesele líné tóny spolu s prvky jazzové hudby umocňují dojem, že sledujete něco skvělého. Takže sečteno a podtrženo, prvních dvanáct dílů kvalita nestoupá ani neklesá. Drží se po celou dobu velmi vysoko a funguje jako spolehlivé lákadlo na další půlku.  Prostě tu figuruje spousta zajímavých a sympatických postav a vše je divákovi servírováno na krásně naleštěném podnose. A samozřejmě má seriál hroznou znělku. Sem s druhou polovinou!

Druhých 12 epizod

Nové postavy přicházejí a s nimi i nové motivy, které se otevírají stejně, jako se ty staré uzavírají. Začátek sice vypadá temnější, ale to se během pár dílů změní a nakonec velká část druhé poloviny není tak atmosférická jako polovina první. Je vidět, že se bude dít něco velkého, díly na sebe navazují a prolínají se jako předtím. Každý díl si drží kvalitu celkem vysoko a Durarara i v druhé půlce udrží diváka napjatého téměř celou dobu. Sem tam je znát únava a jsou odhalena i hlušší místa, která jsem v prvních dvanácti dílech přehlížel. Ale nakonec jsem spokojený, protože ani po dvaceti-čtyřech dílech nezačal seriál nudit a otravovat. Jen jsem se někdy u patnáctého dílu začal těšit na konec. To ale zmizelo kolem dílu dvacet, kdy se všechno znovu rozjede a anime směřuje ke konci. Ke konci, který mi ukázal, že nelituji ani vteřiny strávené s tímto seriálem.

O seriálu

Animace je pěkná a přehledná. Vždycky víte co se v danou chvíli děje a důležité momenty si náležitě užijete. Jedna překážka tu, ale pro člověka, který anime nikdy předtím nesledoval, je. Jména a hlasy. Několik prvních dílů jsem se ztrácel v tom kdo je kdo a čí myšlenky zrovna poslouchám. Ale za nějaký čas to přešlo do krve, své oblíbené charaktery jsem i zvládl pojmenovat a celkově jsem si je oblíbil. A když už jsem zmínil tu Dokuro-chan, tak se pozorně dívejte a všimnete si pár odkazů, samozřejmě jenom pokud vraždícího andílka znáte.

Je nutné se oprostit od myšlenky, že anime je pohádka. Je to sice animované, ale v Durarara se řeší dospělá i kontroverzní témata a seriál potřebuje přemýšlejícího diváka. Neříkám, že toto anime je kdovíjak hluboké, ale rozhodně není hloupé ani si nehraje na přehnaně chytrý seriál s nutným poselstvím. Co si ze sledování odnesete je vlastně vaše věc. Jen dodám, že je tam několik myšlenek a témat, která jsou inteligentní a stojí za to se nad nimi zamyslet. Hodí se i vysvětlovací voice-overy, které shrnou děj důležitých momentů. Možná budu časem tyhle voice-overy nenávidět stejně jako se mi příčily u „odlehčené“ verze Blade Runnera, kdoví. Líbí se mi i to, že DRRR do značné míry reflektuje současnou generaci mladých lidí. Nejvíce se moderní společnost odráží v postavě Celty, bezhlavé motorkářky. Žena, které je závislá na používání moderních technologií a bez nich je neschopná vyjádřit se, hledá svou hlavu, se kterou hledá vlastně sama sebe. Tyto myšlenky přidávají seriálu další rozměr.

Závěrem

Dejte šanci Durarara a dejte šanci i anime. Ze začátku jsem se k tomu také stavěl zády, ale teď vím, že přede mnou leží nový a neprobádaný svět plný zajímavých myšlenek, nápadů a postav. Dlužím našim japonským kamarádům omluvu za svůj skepticismus. Durarara!! je zábavně chytré a pěkně upovídané anime, které stojí za vyzkoušení.

Počet epizod: 24
Délka epizody: cca 20 minut
Hodnocení: 8/10

PS: Ta romantická linka mezi doktorem a Celty je perfektní téma. Zasloužila by vlastní sérii.