Recenze: Polski film (2012)

Josef Polášek, Tomáš Matonoha, Pavel Liška a… ten… jak jen se jmenuje… Marek Daniel tvoří čtyřčlennou komediální skupinu Komediograf. Tato komediální skupina si dlouho přála vytvořit svůj vlastní celovečerní film a povedlo se! Dvanáctého července měl premiéru Polski film.

Marek Najbrt, po natočení úspěšného Protektoru, dostal příspěvek od polských filmařů na natočení dalšího snímku s tím, že peníze musí utratit v Polsku. Marek Najbrt si zřejmě dlouho lámal hlavu s tím, jak s penězi naloží. Nakonec usoudil, že není důvod k tomu, aby si hlavu s tímto problémem lámal zrovna on a rozhodl se natočit film o čtveřici filmařů, kteří dostanou peníze s tím, že je musí utratit v Polsku. Bylo to to nejprostší a možná nejchytřejší řešení ze všech.

Tomáš Matonoha hrající Tomáše Matonohu se tedy jednoho dne rozhodne natočit film o tom, jak jejich komediograf vznikl a vyrazí natočit film do Polska. Film je zvláštní i v tom, že na plátně můžeme sledovat spor mezi Markem Danielem a Pavlem Liškou, který údajně není smyšlený. Spor mezi herci (v menší míře) trvá již několik let.

Ale pozor! Polski film určitě není jenom film o pár přátelích, co se rozhodnou natočit film! Marek Najbrt jednou řekl, že ho nebaví chodit ve vyšlapaných cestách a natáčet to, co už dávno někdo natočil. Jestli jde tedy Najbrtovi o originalitu, tak se mu to tímto filmem rozhodě povedlo. Polski film totiž není žádná obyčejná komedie. Je to komedie, jejíž humor se jen těžko popisuje. V jedné scéně si například stěžuje Jana Plodková do kamery, že je zvláštní, že ačkoli je docela známá herečka, hraje v Polském filmu producentku snímku. Nebo třeba jedna ze zápletek filmu je o Markovi Danielovi a o tom, jak uvádí pod uměleckým jménem Michal Havlát vědomostní soutěž AZ- kvíz. Postupem času zjišťujeme, že Marek Daniel trpí schizofrénií.

Jde tedy o velice zajímavý snímek a musím tak říct, že jsem rád, že takový film u nás vznikl, ačkoli si nejsem jistý, jak ho diváci přijmou. Já jsem však za takový film rád, a to ačkoli se na něj hodně těžko píše recenze… Tohle se prostě musíte vidět.

Je to prostě myšmaš, ale zároveň velice přehledný a chytrý myšmaš, ve kterém většina vtipů prostě vychází. A i kdyby jste patřili mezi ty, co takové experimenty rádi nemají, tak Vás snad alespoň pobaví nějaké méně absurdní vtipy, kterých je tam také plno.

Pokud tedy něco vytknout, tak možná to, že pořád je to film „jenom pro zasmání“ a žádného Oscara tak čekat nemůžeme. Dále bych vytknul pomalejší tempo, se kterým Vás začátek snímku bude bavit více než závěr… A to ačkoli Monty-pythonovský konec rozhodně stojí za to.

75%