150 nejlepších hereckých výkonů (2. část)

Když jsem nedávno měla dlouhou chvíli, tak jsem si řekla, že si pro sebe sepíšu seznam nejlepších hereckých výkonů, které jsem shlédla. Jak jsem tak psala, tak nakonec jsem zjistila, že se mi jich povedlo sepsat 150. Takže jsem se rozhodla, že s Vámi o tento žebříček podělím. Nechtěla  jsem ho psát najednou, takže z něj udělám takový seriál na pokračování, takže Vám ho budu předkládat po dvacetpětce.

UPOZORNĚNÍ!! Tento VÝBĚR, né ŽEBŘÍČEK, je čistě subjektivní, herecké výkony v těch daných filmech beru podle svého názoru!! Samozřejmě se může stát, že vyberu takový herecký výkon, v takovém filmu, se kterým nemusíte souhlasit. Je dále možné, že jsem na některé herce zapomněla – a to z toho důvodu, že jsem si v tom množství zkrátka nevzpomněla anebo prostě jsem všechny filmy taky neviděla, takže někteří herci ani zařazení nebudou. Vycházím jen a pouze ze svého subjektivního názoru, takže tak to taky berte :-) .

1. Christian Bale – Trevor Reznik (Mechanik)

V případě Christiana Balea bych opět mohla vybrat jakoukoliv jeho roli, jelikož Chris je vyloženě chameleon a zahraje všechno. Nejvíce se asi nabízí role Batmana, která je(zatím) jeho nejvýraznější, ale vybrala jsem roli Trevora Reznika v mysteriózním thrilleru Mechanik. Ačkoliv je film poměrně předvídatelný, tak jde o solidní kousek, ale věřte mi, že to poslední, co budete vnímat je film. Nejvíce vás bude fascinovat a hlavně děsit sám Bale! Zahrál si postavu, která už rok trpí nespavostí a podle toho také vypadá. Christian kvůli této roli zhubl neuvěřitelných 30 kilo a sám osobně chtěl shodit ještě víc, což mu ale štáb skriktně zakázal. Spojení jeho hereckého talentu s jeho vzezřením nejen fascinuje, ale také nahání strach.

2. Gérard Depardieu – Quentin z Montargis (Drž hubu!)

Gérard Depardieu patří mezi respektované francouzské herce, kterým se povedlo získat i celosvětový věhlas. Na svém kontě má nesčetně moc rolí, jak charakterních, tak i komediálních. Komedie Drž hubu! je dokonalou ukázkou kvalitní francouzské komedie, která není ani trapná a ani hloupá. Je plná nezapomenutelných hlášek, gagů a komických situací, kterým svoje kouzlo dodala ústřední dvojice – Depardieu jako Quentin a Jean Reno jako Ruby. Gérard je v této roli doslova a dopísmene roztomilý. Hraje takového hloupého, v podstatě hodného prosťáčka, které sice svému parťákovi leze na nervy, ale diváci ho milují……“Vypadá to, že Quentin je mozkem celé operace“ – „MOZKEM?????“ 🙂

3. Glenn Close – Alex Forrest (Osudová přitažlivost)

Osudová přitažlivost je psychologický thriller o tom, co se také může stát, když má chlap chuť si vrznout někde jinde, než doma s manželkou. Sám o sobě není film kdovíjakou bombou, ale herecké výkony ho dokáží držet na průměrem. V hlavních rolí zde můžeme vidět Michaela Douglase a Glenn Close. Douglas podal svůj standartně dobrý výkon, ale kdo se opravdu „vyřádil“ , tak to byla Glenn. Působivým způsobem ztvárnila osamělou ženu, která v záležitosti na jednu noc viděla a hlavně chtěla něco víc. Čím více je odmítána, tím více se stává psychopatickou, až to nahání strach. Close podala výborný a hlavně úvěřitelný výkon, který stojí za shlédnutí.

4. Al Pacino – Tony Montana (Zjizvená tvář)

Opět další případ herce, u kterého lze vybrat jakoukoliv roli a nesáhnete vedle. Al Pacino zkrátka nemá film, kde by byl špatný. Díky jeho „taliánskému“ vzezření není pro nikoho překvapení, že byl obsazován do rolí mafiánských gangsterů a bossů. A nutno dodat, že mu tyto role sakra sednou. Jednou z nich je Tony Montana ve snímku Briana De Plamy – Zjizvená tvář. Sledujeme zde příběh brutálního gangstera, který se prakticky z ničeho vypracoval až na špičku. A Al Pacino si tuto roli vyloženě užíval. Postupně jak jeho postava stoupala výš a výš, tak se měnil i sám Tony Montana – stal se drsnějším, megalomanštějším, chtivějším a hlavně brutálnějším. Teď spíše poznámka pro dámy – navíc je v této roli ohromně sexy. A jak se říká – kdo míří vysoko, padá hluboko – tak přesně toto platí i pro samotného Tonyho Montanu.

5. Joaquin Phoenix – Commodus (Gladiátor)

Joaquin Phoenix je i přes svůj nesporný talent hercem spíše nenapádným a možná i trochu opomíjeným. Je otázkou, zdali je to tím, že není obsazován anebo si zkrátka vybírá role ve filmech, které díru do světa neudělají. Ať je to tak nebo tak, má na svém kontě dostatek rolí, kde podal skvělý výkon. Jednou z nich je Commodus ve snímku Ridleyho Scotta – Gladiátor. Joaquin v této roli takovým způsobem ztvárnil krutého císaře, že je v různých žebříčcích považována za jednu z nejzápornějších. Jeho pohled plný nenávisti, krutosti a pocitu nedotknutelnosti, je opravdu úctyhodný. Několikrát jsem se nemohla ubránit tomu, že výkon Russella Crowea byl výkonem Joaquina Phoenixe zastíněn – zejména pak ve společných scénách.

6. Chloë Moretz – Hit Girl (Kick-ass)

Pokud jde o akční komedii Kick-ass, tak v době své premiéry vyloženě ohromila. Režisér Matthew Vaughn přišel se spoustou originálních a neotřelých nápadů, s dokonalou akcí a vtipnými gagy. Vlastně celý snímek se dá charakterizovat dvěma slovy – stylový nářez. Jednou z hlavních rolí ztvárnila mladinká Chloë Moretz, která pomalu, ale jistě získává pověst naděje pro světovou kinematografii. V Kick-ass si zahrála postavu Hit Girl (český překlad se v tomto případě vyznamenal Zabijačka – tak to pardon) , která je nemilosrdná, drsná a velmi zručná pokud se jedná o zacházení s noži. Chloë do této role pasovala a narozdíl od jiných ženských hereček, které musí hrát drsňačky, tak nebyla trapná a hlavně nepřehrávala.

7. Billy Bob Thornton – Willie (Santa je úchyl)

Pokud jde o samotnou komedii, tak to asi není záležitost pro každého. Režisér Terry Zwigoff si troufl degradovat američany milovanou postavu Santy na týpka závislého na alkoholu, kouřícího jak fabrika, často se pomočujího, nadávajícího, otráveného životem se zálibou ve vykrádání obchoďáků. Do role tohoto individua byl obsazen charismatický Billy Bob Thornton, který Santu Willieho zahrál tak uvěřitelně, že by člověk řekl, že byl při natáčení neustále v lihu. Komedie Santa je úchyl nepatří mezi ty nejlepší, ale pokud se soustředím čistě na herecký výkon B.B.Thorntona a vezmu v potaz všechny jeho role, tak zkrátka zde podal výborný výkon, na který po shlédnutí snímku jen tak nezapomenete 🙂

8. Bill Nighy – Billy Mack (Láska nebeská)

Mezi nejkvalitnější komedie patří ty, které vznikly v Anglii. Narozdíl od těch některých amerických, se nesoustředí jen vyloženě na neustálý sled vtipů a gagů na úkor příběhu, ale stále na první místo řadí kvalitní scénář. Dokonalou ukázkou je romantická komedie Láska nebeská. Nejen, že se v ní sešla anglická herecká elita, tak hlavně se pyšní úchvatným příběhem. Je krásně optimistický, vtipný, pohladí na duši, ale i dojme. Pokud jde o ty vyloženě komické scény, tak ty má hlavně na starosti Bill Nighy alias Billy Mack. Poměrně vyžilý rocker a bohém, který ovšem má stále světu co říci – např. „Nekupujte si drogy! Staňte se popovou hvězdou a lidé vám je budou dávat zadarmo“ 🙂

9. Marion Cottilard – Edith Piaf (Edith Piaf)

Francouzská herečka Marion Cottilard na sebe nejvíce upozornila a hlavně získala celosvětový věhlas právě díky roli Edith Piaf. Marion se dostalo skutečné cti ztvárnit Francouzi milovanou šansonierku Edith Piaf. Její výkon byl opěvován jak na filmovém festivalu v Berlíně, tak i na festivalu v Cannes. Marion dala do této role všechno a nikdo nepochyboval o tom, že ona byla tou nejlepší volbou. Prokázala nejen svůj pěvecký, ale herecký talent. Její Edith Piaf vás jak ohromí, tak i skutečně dojme. Oscar naprosto zasloužený!

10. Macaulay Culkin – Kevin (Sám doma)

Macaulay Culkin aneb herec jedné role. Ačkoliv se Culkin snažil udržet si své postavení mezi filmovými hvězdami, tak bohužel pro něj se proslavil asi až přiliš brzy, jakožto dětský herec. Prokletí těchto dětských hvězd je v tom, že jakmile ztratí svou dětskou roztomilost, tak už pro ně role nejsou. Culkin si získal celý svět rolí Kevina v nezapomenutelné a zbožňované komedii Sám doma. Vzhledem k jeho věku, tak myslím, že podal úžasný výkon. Kevinovo rošťácký a jistou vyčůranost měl zkrátka Culkin v očích, nehledě na to, že jeho roztomilost byla v té době bez debat bezkonkurenční. Dost možná nejde o nejlepší herecký výkon v dějinách filmu – ale ruku na srdce – není komedie Sám doma natolik úžasná, aby tu prostě Kevin chyběl? 🙂

11. Jim Parsons – Sheldon Cooper (Teorie velkého třesku)

Teorie velkého třesku patří v současné době mezi nejlepší a hlavně nejoblíbenější sitcomy. Tvůrci bravúrním způsobem dokázali ukázat, že i věda může být zábava. Přiznám se, že v tomto případě nechci tvrdit, že tento sitcom stojí na jednom herci, protože scénář je brilantní a svůj podíl na tom má celý hereckým ansábl, ale prostě Sheldon! Troufnu si říci, že v době, kdy se začal seriál promítat, tak jsme byli svědky zrodu jedné z nejikoničtějších a nejlépe napsaných seriálových postav. Sheldon Cooper je tvor, se kterým by asi málokdo z nás vydržel déle než pět minut – jeho posedlosti, zvyky, rituály, hlášky, obrovské sebevědomí – musí dohánět k šílenství. Ale když se na to jen můžeme dívat, tak je to ohromná zábava. Jim Parsons Sheldona nehrál, ale on jím byl. Za těch 5.sérií se nestalo, že bych mu něco nevěřila. Jen bohužel myslím, že Jim Parsons, i přes svůj nesporný talent, je už navždy v této roli zaškatulkován.

12. Louise Fletcher – Mildred Ratched (Přelet nad kukaččím hnízdem)

Přelet nad kukaččím hnízdem, jedno z nejlepších dramat, které divák může shlédnout. O to víc si ho cením, že ho natočil český režisér Miloš Forman. Po filmařské stránce tomuto snímku nechybí absolutně, ale absolutně nic. Jak po režisérské, tak i po scénáristické stránce jde o čistou dokonalost. Pokud jde naprosto precizní dílo povýšit ještě o něco víc, tak v případě Přeletu nad kukaččím hnízdem, to jde díky hereckým výkonům. Hlavním hrdinou je svobodomyslný R.P.McMurphy v podání famózního Jacka Nicholsona, proti němu stojí despotická a krutá vrchní sestra Mildred Ratched. Tu si zahrála Louise Fletcher. I když hrála skutečně odporně zápornou postavu, tak její výkon stejně fascinuje. Nepotřebovala žádná přehnaná gesta, hysterické scény, nebo nějaké emocionálně vypjaté momenty, ona si vystačila jen se svým krutým a chladným pohledem, Lousie opravdu hrála jen očima. Louise Fletcher si pak už nikdy nezahrála v žádné zásadnější roli, dodnes je spojována pouze s touto rolí, ale nutno dodat že zaslouženě.

13. Arnold Schwarzenegger – Terminátor (Terminátor)

Co si budeme povídat – jestli je nějaký herec, který neumí hrát, ale přesto je považován za ikonu akčních snímků, tak je to bez debat Arnie. Jeho herecký výraz většinou spočívá v jeho „vražedném výrazu“ a to ostatní obstará jeho muskulatura. Ale zase na druhou stranu, v akčních snímcích jde hlavně o to, aby se hlavní hrdina uměl ohánět se zbraněmi a v tom zase Arnold nemá konkurenci. Pokud jde o Terminátora, tak se postupně vypracoval na pozici kultovního snímku. Jde o jedno z nejlepších akčních sci-fi a i přes Schwarzeneggerovo „neherectví“ je zde nezapomenutelný.

14. Haley Joel Osment – Cole (Šestý smysl)

Šestý smysl aneb absolutně nejlepší a nejprekvapivější filmové rozuzlení! Když jsem viděla tento film poprvé, tak při závěru jsem byla v totálním šoku! Kdo ještě snímek neviděl, tak se má rozhodně na co těšit. Režisérem je M.Night Shyalaman, který byl svého času zárukou dobrého filmu, bohužel ale právě od Šestého smyslu jde kvalita jeho filmů dolů. Dnes je spíš na pozici režiséra, od jehož filmů je lepší dát ruku pryč. Ale přesto mu nejde upřít, že je tvůrcem jednoho z nejlepších thrillerů. V hlavních rolích v Šestém smyslu jsme mohli vidět Bruce Willise, který tentokrát upustil od rolí akčních hrdinů a zahrál si dětského psychologa. Proti němu stál mladičký Haley Joel Osment, který byl jeho pacientem, jelikož viděl mrtvé lidi. Haley podal výborný výkon a ani na chvíli nezaostával za rolemi ostříleném Willisovi. Věřit se mu dala každá scéna a každý jeho pohled. Na kvalitě Šestého smyslu má svůj podíl hlavně Osment. Bohužel i jeho dostihlo prokletí dětských herců – když přišel o svou roztomilost, už nezavadil o žádnou pořádnou roli.

15. Jiří Kodet – Kraus (Pelíšky)

Když se řekne nejlepší česká komedie, tak většině lidí se asi vybaví Pelíšky – a to zcela zaslouženě! Pelíšky opravdu patří ke klenotům české kinematografie, na které můžeme být právem pyšní. Jde o geniální dobovou komedii, která se opírá o tak skvělý scénář, že je až k nevíře, že ho mají na „svědomí“ Češi. Svůj podíl na úspěchu má dozajista herecké obsazení. Hřebejk do svého filmu obsadil vyloženě herecká esa! Jestli ale někdo snímku doslova dominoval, tak bez debat Jiří Kodet. Zahrál si despotického válečného veterána, který terorizuje všechny kolem sebe. Ačkoliv jsou jeho hysterické výlevy, proložené neskutečnými hláškami, pro nás diváky ohromně zábavné, tak při bližším zamyšlení se vlastně ani není čemu smát – Kraus je totiž ve své podstatě nešťastný a životními útrapami poznamenaný člověk….Ovšem to nic nemění na to, že Jiří Kodet na sklonku života podal svůj životní výkon.

17. Zdeněk Svěrák – Lavička (Na samotě u lesa)

Co se týče Zdeňka Svěráka, tak ho považuji za skutečnou českou osobnost. A když jde o jeho působení v českém filmu, tak scénáře, pod kterými je podepsán on spolu se Smoljakem, patří mezi to nejlepší. Jejich scénáře se vyznačují ohromnou inteligencí, která je ale divákovi podávána zábavnou formou, takže nemáte pocit, že by k vám promlouvalo duo vysokoškolských profesorů. Ale Zdeněk Svěrák není jen výborný scénárista, je i mimořádným hercem. Ceněn je zejména  jeho nenapodobitelný civilní projev, v každé roli máte pocit, že hraje sám sebe. Vyjímkou není ani jeho role pana Lavičky. Je to takový dobrák, který chce být s každým zadobře, každého tak nějak poučuje, ale vesměs ho musí mít divák rád. Konkrétně v komedii Na samotě u lese mu byl hereckým partnerem výborným Josef Kemr a když ti dva se dali dohromady, tak vzniklo kouzelné spojení dvou mimořádných českých herců.

18.Jesse Eisenberg – Mark Zuckerberg (The Social Network)

Snímku o stvořiteli sociální sítě, která se stala fenoménem a některým z nás změnila život – Facebooku, se ujal ten nejpovolanější a to David Fincher. Tento režisér má své řemeslo natolik zvládnuté, že člověk v podstatě ani nezkoumá o čem film je, ale stačí mu, že u kolonky režisér je „David Fincher“ a na film se prostě podívá. The Social Network je opět filmařsky na jedničku zvládnutý snímek a do role zakladatele Facebooku Fincher obsadil nepřepříliš známéo Jesse Eisenberga. A co se musí nechat, tak lépe si vybrat nemohl. Jesse nejen že je skutečnému Zuckerbergovi hrozně podobný, tak úžasným způsobem zahrál jeho neuvěřitelnou aroganci a pocit, že právě on je ten nejlepší. The Social Network funguje tak, jak správný snímek fungovat má, takže v tomto případě nelze říct, že by ho Eisenberg povýšil bůhví kam, ale svůj podíl na jeho úspěchu dozajista má.

19. Dustin Hoffman – Raymond Babbitt (Rain Man)

Dustin Hoffman je dalším z herců, kteří zahrají opravdu všechno a navíc excelentním způsobem. Má za sebou role jak charakterní, tak i komediální a ve všech je nezapomenutelný. Dustin Hoffman je jedním z nejlepších herců, kteří kdy hráli. Po dlouhém přemýšlení jsem nakonec vybrala jeho roli Raymonda, postavu, která trpí autismem. Jeho hereckým partnerem byl v tomto filmu Tom Cruise, ale bohužel zůstal Hoffmanem zastíněn. Dustin se na tuto roli připravoval nesmírně důsledně – jak je jeho dobrým zvykem – a výsledek byl takový, že si za tuto roli šel pro Oscara. Dustin Hoffman tuto roli ztvárnil neuvěřitelným způsobem, s naprostou uvěřitelností, že kdybych tohoto herce neznala, tak bych si myslela, že byl do role obsazen člověk, který skutečně trpí autismem. Bravo, Dustine!

20. Anthony Hopkins – dr. Hannibal Lecter (Mlčení jehňátek)

Mlčení jehňátek je po scénáristické stránce děsivým thrillerem, ovšem výkon Anthonyho Hopkinse, jakožto maniakálního vraha, z něj dělá až děsivé realistickou podívanou, při která vám bude tuhnout krev v žilách. Navzdory tomu, že se Hopkins v tomto filmu neobjevil dohromady ani 20 minut, přesto získal Oscara, svědčí o tom, že je jeho výkon fenomenální. A opět, jeho mimořádný výkon spočíval pouze v tom, že vše soustředil jen do svým pomněnkových očí………..

21. Libuše Šafránková – Popelky (Tři oříšky pro Popelku)

Nevím, jak u ostatních, ale u nás by Vánoce bez Popelky asi neexistovaly. Těžko je nějaký film tak moc spojován s určitým obdobím v roce, jako právě Popelka s Vánocemi. Tři oříšky pro Popelku jsou přesně tou pravou českou pohádkou, kterou češi do určité doby uměli točit. O tom, že Popelka není jen ledajkou pohádkou svědčí fakt, že je oblíbená i za hranicemi České republiky. Libuše Šafránková se snad pro tuto roli narodila, spolu s Pavlem Trávníčkem vytvořili legendární dvojici, která bude navždycky zbožnovaná a milováná. A jak už jsem psala na začátku – Vánoce bez Popelky nejsou Vánoce 🙂

22. Ivan Trojan – Václav (Václav)

Ivan Trojan patří mezi naše nejlepší filmové a divadelníí herce. Se svým typickým hlasovým projevem a talentem, dokáže zahrát prakticky všechno. Přesto mu ale nejvíce sedí role roztodivným postav nebo postav, které se nedokáží začlenit do společnosti. Za jeho nejlepší považuji jeho postavu Václava, kde podal neuvěřitelný výkon. Zahrál si postavu vesnického outsidera, který trpí lehnout mozkovou retardací. Ivan Trojan se nezvykle –  na české poměry – na roli připravoval nesmírně důsledně a nutno dodat, že ve finále to bylo opravdu znát. Film nemusíte považovat ze ten nejlepší, ale výkon Ivana Trojana rozhodně ano.

23. Liam Neeson – Oscar Schindler (Schindlerův seznam)

Pokud jde o Liama Neesona, tak má na svém kontě velké množství rolí různým žánrů. On si snad zahrál ve všech žánrech, které existují. Ale v tomto případě pro mě byla volba jasná – vybrala jsem jeho roli Oscara Schindlera v jednom z nejlepších filmu v dějinách – v Schindlerově seznamu režiséra Stevena Spielberga. Liam Neeson na tuto roli pasoval jak vzhledově, tak i herecky. Jeho výkon byl uhlazený, decentní, uvěřitelný a působivý. Tudíž rozhodně postavě samotného Oscara Schindlera neudělal ostudu. Ačkoliv tomuto snímku kraloval někdo jiný – a to Ralph Fiennes – tak Liam Neeson dal snímku ze sebe to nejlepší, co přispělo k celkovému úspěchu celého filmu.

24. John Travolta – Vincent Vega (Pulp Fiction)

Kromě geniálních scénářů je Quentin Tarantino znám tím, že do svých snímku neobsazuje vyloženě hvězdné herce (pár vyjímek se samozřejmě najde) , ale většinou chce, aby se lidé na jeho filmy dívaly kvůli filmu samotnému a né kvůli tomu, že v jeho filmu hraje megahvězda. Pokud jde o Pulp Fiction, tak jednu z hlavních rolí si zahrál John Travolta. Mnozí by řekli, že on je právě ta vyjímka, protože on velká hvězda je, ale úplně tak tomu není. Než Quentin Travoltu do Pulp Fiction obsadil, tak jeho kariéra byla na bodu mrazu a právě díky Tarantinovi a Pulp Fiction, se opět vyšvihl mezi hereckou elitu (pravda, moc dlouho mu to nevydrželo). Travolta si zahrál drsňáka Vincenta Vegu, který tvořil pevnou dvojici s Julesem Winnfieldem, kterého ztváril Samuel L. Jackson. Oba dva jsou v Pulp Fiction nezapomenutelní, mají na kontě ohromné množství hlášek a konkrétně na Travoltovi bylo vidět, že si tuto roli užívá a vzal jí velmi zodpovědně. Ale jak je u Tarantinových snímků zvykem, na prvním místě vždy stojí jeho geniální scénář.

25. Tom Hardy – Tommy (Warrior)

Snímek Warrior, který čeští distibutoři opět trestuhodně ignorovali, patřil v roce 2011 k těm nejlepším snímkům. Navíc podle různých kritik a diváckých ohlasů všeobecně patří k těm nejlepším filmům vůbec. Warriorovi dominoval výtečný Tom Hardy, který se jistě zařazuje mezi nejlepší současné herce. Věřím, že po premiéře Dark Knight Rises, se o něj mezi režiséry strhne „bitka“. Ve Warriorovi ukázal, že má nejen herecký talent, ale hlavně fyzičku, nad kterou lze je uznale kývnout hlavou. Tom Hardy je v tomto mimořádném snímku perfektní a i bez ohledu na to, v jakým filmech bude hrát v budoucnu, tak zde podal jeden ze svých životních výkonů.