10 nejlepších filmů herecké legendy Shirley MacLaineové

Foto: Bernie (Alchemy), Pohlednice z Hollywoodu (Columbia Pictures)

Shirley MacLaineová je oscarová umělkyně, která za svou více než šedesátiletou kariéru natočila desítky filmů. Narodila se v roce 1934 a je starší sestrou Warrena Beattyho, což dokazuje, že herecký talent musí mít v rodině. Na filmovém plátně debutovala ve filmu Alfreda Hitchcocka Potíže s Harrym (1955), když jí bylo pouhých 21 let. První nominaci na Oscara získala o tři roky později za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Some Came Running. 24. dubna slaví neuvěřitelné 90. narozeniny a k tomuto krásnému jubileu jsme si pro vás připravili deset jejích nejlepších filmů.

10. Bernie (2012)

Photo © Millennium Entertainment

Film Richarda Linklatera Bernie vypráví příběh tak zvláštní, že je téměř k neuvěření, že je pravdivý. Jack Black hraje Bernieho Tieda, oblíbeného hrobníka v texaském maloměstě, který okouzlí každého, koho potká, včetně nejnenáviděnější ženy ve městě, bohaté vdovy Marjorie Nugentové (Shirley MacLaine). Když začne být Marjorie příliš panovačná, Bernie ji zastřelí a dál žije život, na který si za její peníze zvykl. Nikdo ve městě nic netuší, až na neohroženého okresního prokurátora (Matthew McConaughey). Režisér Linklater vypráví příběh s vtipem, který dává vyniknout tomu nejlepšímu ze tří hlavních představitelů, z nichž každý vyniká svým způsobem. Black si vysloužil nominace na Zlatý glóbus a Cenu kritiků jako nejlepší komediální herec, zatímco MacLaineová získala nominaci na Cenách kritiků v kategorii nejlepší komediální herečka.

9. Nový začátek (1977)

Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation

V centru dění jsou dvě baletky, které se po několika letech znovu setkávají – jedna (Ann Bancroftová) je světoznámá tanečnice, druhá (MacLaineová) žena v domácnosti, která se vzdala slibné kariéry. Když se dcera MacLaineové (Leslie Browneová) chce připojit k baletnímu souboru, rozpoutá to epický boj. Taneční sekvence, které natočil bývalý choreograf Herbert Ross, jsou špičkové. Soupeření Bancroftové a MacLaineové se rozšířilo i na Oscary, kde obě soutěžily o cenu pro nejlepší herečku a prohrály s Diane Keatonovou. Film se tak s jedenácti neúspěšnými kandidaturami na Oscara vyrovnal filmu Purpurová barva jako největšímu poraženému filmu v historii.

8. Some Came Running (1958)

Photo © Metro-Goldwyn-Mayer

Snímek Some Came Running obsadil Franka Sinatru do role veterána z druhé světové války, který se vrací do rodného města v Indianě 16 let poté, co se jeho spisovatelská kariéra zhroutila. Přivádí s sebou ženu nevázaných ctností (MacLaineová), s níž se v opilosti seznámil při karetní hře v Chicagu. Režisér Vincente Minnelli tuto intimní charakterovou studii natočil jako barevný epos a příběh doplnil zajímavými vedlejšími postavami, včetně Arthura Kennedyho v roli nesouhlasícího bratra, Deana Martina jako přátelského hazardního hráče a Marthy Hyerové v roli instruktorky tvůrčího psaní, která se zamilovala do Sinatrovy prózy a osobnosti. Film přinesl MacLaineové první nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.

7. Ocelové magnólie (1989)

Photo © TriStar Pictures

Tato hollywoodská uplakaná komedie má v srdcích mnoha lidí zvláštní místo, protože své fanoušky rozesmívá a rozplývá spolu s hvězdným ženským obsazením. Ocelové magnólie se soustředí na úzkou skupinu přátel, kteří se shromažďují kolem místního louisianského salonu krásy, který vede Truvy Jonesová (Dolly Partonová). Je tu M’Lynn Eatentonová (Sally Fieldová), sociální pracovnice, která se obává, že při porodu přijde o svou jedinou dceru (Julia Robertsová), Clairee Belcherová (Olympia Dukakisová), bývalá první dáma města, jejíž nejlepší přítelkyně Louisa „Ouiser“ Boudreauxová (MacLaineová) je nejprotivnější ženou ve městě a Annelle Dupuyová-DeSotová (Darryl Hannahová), nováček, který získá práci v salonu Truvy. MacLaineová si vysloužila nominaci na cenu BAFTA v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

6. Dětská hodinka (1961)

Photo © Metro-Goldwyn-Mayer

Dětská hodinka se soustředí na Marthu (MacLaineová) a Karen (Audrey Hepburnová), dvě učitelky, které jsou jednou studentkou (Karen Balkinová) obviněny z toho, že jsou lesbičky. Jejich životy se převrátí naruby, zvláště když Martha odhalí, že ke Karen skutečně chová romantické city. Jak bylo v té době zvykem, její přiznání vede k tragédii. Silné herecké výkony pomáhají filmu překonat melodramatičtější momenty. MacLaineová si za tuto roli vysloužila nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší dramatická herečka.

5. Sladká Irma (1963)

Photo © United Artists

Po kritickém a komerčním triumfu filmu Byt se MacLaineová znovu setkala s Jackem Lemmonem a režisérem Billym Wilderem v této komediální adaptaci slavného francouzského muzikálu Alexandre Brefforta a Marguerite Monnotové. Děj filmu se odehrává ve městě světel a jeho ústřední postavou je policista (Lemmon), který se zamiluje do svůdné prostitutky (MacLaineová) a doufá, že ji získá jen pro sebe. Film zachycuje romantické pařížské ulice a hvězdy a režisér opět dokazují, proč jsou vítěznou kombinací. Zejména MacLaineová se skvěle vypořádává s rolí, za kterou získala Zlatý glóbus jako nejlepší komediální/muzikálová herečka a vysloužila si nominaci na Oscara v kategorii nejlepší herečka.

4. Pohlednice z Hollywoodu (1990)

Photo © Columbia Pictures Corporation

Pohlednice z Hollywoodu nabyly tragického významu po předčasné smrti Carrie Fisherové v roce 2016. Herečka adaptovala svůj vlastní částečně autobiografický román o drogově závislé herečce (Meryl Streepová v jednom ze svých mnoha výkonů nominovaných na Oscara), která se střetává se svou matkou alkoholičkou (MacLaineová), marnivou filmovou hvězdou. Mezi touto fiktivní rodinnou dynamikou a vlastním vztahem Fisherové s její matkou Debbie Reynoldsovou, která zemřela pouhý den po své dceři, lze nalézt zjevné paralely. Navzdory závažnému tématu vytvořil Mike Nichols kousavou, bouřlivě vtipnou hollywoodskou satiru plnou ostrých hlášek a správné dávky emocí. Zejména MacLaineová je v roli staré hollywoodské divy, která nemůže zabránit tomu, aby ukradla pozornost svému dítěti, k popukání. Za tuto roli si vysloužila nominace na Zlatý glóbus a cenu BAFTA.

3. Byl jsem při tom (1979)

Photo © Lorimar Film Entertainment

Peter Sellers ve filmu hraje Chance, prostého zahradníka, který strávil svůj život zavřený v chátrajícím sídle a vše, co zná, se naučil z televize. Když je nucen vyrazit do skutečného světa Washingtonu, zjistí, že mu dálkové ovládání už nepomůže. Věci se změní, když se dostane do blízkosti umírajícího miliardáře (Melvin Douglas), který si jeho elementární zemědělské úvahy plete s hlubokou introspekcí. Brzy se o něm začne mluvit, padne do oka Douglasově mnohem mladší manželce (MacLaineová) a je vyzdvihován jako potenciální kandidát na prezidenta. Sellers získal Zlatý glóbus a ucházel se o Oscara jako nejlepší herec. MacLaineová získala Glóbus.

2. Byt (1960)

Photo © United Artists

V době, kdy přišel film Byt, se MacLaineová proslavila jako hvězda lehkých komedií. Melancholické romantické drama Billyho Wildera vneslo do její osobnosti smutek a odstartovalo její kariéru vážné herečky. Byt se soustředí na C. C. Baxtera (Jack Lemmon), který doufá, že se vypracuje na vyšší pozici ve firmě tím, že bude pronajímat svůj dům zaměstnavatelům pro jejich mimomanželské aféry. Zamiluje se do krásné výtahářky Fran (MacLaineová), která čeká, až kvůli ní šéf (Fred MacMurray) opustí svou ženu. Film vzal Oscary útokem a získal pět cen včetně ceny za nejlepší film, režii a původní. Lemmon a MacLaineová získali Zlaté glóby a ceny BAFTA.

1. Cena za něžnost (1983)

Photo © Paramount Pictures

Člověk by neřekl, že film o ženě umírající na rakovinu může být tak vtipný, přesto je oscarová klasika Jamese L. Brookse plná překvapení. Film natočený podle románu Larryho McMurtryho se soustředí na sporný vztah mezi těžce zkoušenou matkou (MacLaineová) a její svobodomyslnou dcerou (Debra Wingerová), jejíž manželství s profesorem (Jeff Daniels) způsobuje napětí. Jack Nicholson a John Lithgow podávají nezapomenutelné vedlejší výkony v rolích milostných partnerů matky a dcery. Ale je to MacLaineová, kdo dominuje jako Aurora, žena, jejíž panovačná povaha maskuje nehynoucí lásku k dítěti. Brooks získal Oscara za scénář, režii a produkci, MacLaineová za nejlepší herečku a Nicholson za nejlepšího herce ve vedlejší roli. MacLaineová, která nakonec vyhrála po pěti neúspěšných pokusech, ve své děkovné řeči slavně řekla: „Zasloužím si to.“ A opravdu si to zasloužila.