Vraždil na ďáblův příkaz. Netflix uvede dokument o jednom z nejděsivějších soudních procesů

Neuvěřitelný soudní proces, ve kterém figurovali Ed a Lorraine Warrenovi.

Ďábelské alibi na Netflixu.
Zdroj: Netflix

Nejstrašidelnější období v roce okoření očekávaný dokumentární film Ďábelské alibi, který osvětlí skutečný případ devatenáctiletého vraha Arneho Cheyenne Johnsona, jehož případem se zabývali slavní démonologové Ed a Lorraine Warrenovi. Jeden z nejsledovanějších soudních procesů všech dob připomene britský režisér Chris Holt, jež v minulosti natočil celou řadu výborných titulů.

Soudní proces s Arnem Cheyennem Johnsonem, známý také jako případ „Ďábel mě k tomu donutil“, je prvním známým soudním případem ve Spojených státech, v němž se obhajoba snažila prokázat nevinu na základě tvrzení o posedlosti démonem a popírání osobní odpovědnosti za zločin.

Devatenáctiletý Arne Cheyenne Johnson se v roce 1981 stal předmětem zájmu televizních obrazovek, když tvrdil, že zavraždil svého čtyřicetiletého domácího Alana Bona pod vlivem démonických sil. Brutální vražda v Connecticutu přitáhla pozornost samozvaných démonologů a vyšetřovatelů paranormálních jevů Eda a Lorraine Warrenových, kteří se proslavili tím, že několik let předtím zkoumali nechvalně proslulý případ v Amityville na Long Islandu. Jejich případy je inspirovaná hororová série V zajetí démonů.

Manželé Warrenovi znali Johnsona prostřednictvím jeho snoubenky a jejího jedenáctiletého bratra Davida, který již v útlém věku vykazoval známky ďábelské posedlosti. David se měl začít chovat násilnicky, mluvit hlasem v různých tóninách, recitovat úryvky z bible a na krku se mu měly zobrazovat otisky prstů. Warrenovi dospěli k závěru, že se jedná o démonické posednutí.

Z dokumentu Ďábelské alibi. Zdroj: Netflix

Warrenovi uvedli, že během vymítání se David vznášel ve vzduchu, kněží proklínal a dokonce na okamžik přestal dýchat. Měl také předpovědět osudnou vraždu, kterou později spáchal Johnson. Právě ten měl u soudu vypovídat, že démonickou bytost prosil, aby si vzala raději jeho.

Ďábelské alibi líčí znepokojivé události, které vedly k Bonově vraždě, soudnímu procesu a jeho následkům, a to na základě přímých svědectví lidí, kteří měli k případu nejblíže, včetně Johnsona.

Proces přitáhl pozornost médií z celého světa a Johnsonův příběh se později stal inspirací pro celou řadu filmových nebo literárních děl. Například producent a hororový režisér James Wan, který příběhy Warrenových vypráví prostřednictvím série V zajetí démonů, se nechal tímto procesem volně inspirovat pro třetí pokračování s podtitulem Na Ďáblův příkaz.

Dokumentární film Ďábelské alibi přichází od britského režiséra Chrise Holta, jež v minulosti pracoval pro BBC, Discovery nebo National Geographic. Ve své kariéře se dočkal tří nominací na prestižní cenu BAFTA. Podílel se například na minisériích Zázraky vesmíru, Zázraky sluneční soustavy, natočil i vysoce hodnocené dokumentární filmy Lov na čarodějnice: Století vražd nebo Pompeje: Záhada lidí zmrazených v čase.

Netflix uvede Ďábelské alibi 17. října.

Zdroj: Netflix