6 výborných filmů o duševních poruchách

Foto: Černá labuť (Fox Searchlight Pictures), Prokletý ostrov (Paramount Pictures), Psycho (Paramount Pictures)

Psychické poruchy odjakživa patří mezi atraktivní filmová témata. Film Muži na pokraji nervového zhroucení, který se již brzy objeví v kinech, se tímto tématem také zabývá. Jaké další filmy čerpají z hlubin lidské duše?

Prokletý ostrov (2010)

Foto: Paramount Pictures

Federální agent Edward „Teddy“ Daniels (Leonardo DiCaprio) se vydává na ostrov Shutter Island kvůli vyšetřování zmizení pacientky z léčebny pro psychicky narušené zločince. Zdánlivě běžný případ však odhalí podivnosti, které měly zůstat skryté.

Psycho (1960)

Hitchcockův mysteriózní thriller s proslulou sprchovou scénou vypráví o Marion (Janet Leigh), zaměstnankyně realitní kanceláře, která ukradne šéfovi peníze a skryje se s nimi v Batesově motelu, což se ukáže jako její osudová chyba. Tichý Norman Bates (Anthony Perkins), majitel motelu, má totiž nejedno děsivé tajemství…

Benny a Joon (1993)

Benny (Aidan Quinn) tráví veškerý čas se svou sestrou Joon (Mary Stuart), která trpí psychickou poruchou. Jejich běžnou denní rutinu naruší Sam (Johnny Depp), zvláštní mladík, který Joon zaujme a oběma sourozencům změní jejich dosavadní vidění světa.

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Jeden z nejúspěšnějších Formanových filmů vypráví příběh o nenapravitelném rváči a buřiči Randlovi McMurphym, který předstírá, že je psychicky nemocný, aby si svůj trest odpykal v prostorách psychiatrické léčebny, aby nemusel být v pracovním táboře. Konflikty s vrchní sestrou Ratchedovou, „Velkou sestrou“, ho vyprovokují k tomu, aby zapříčinil vzpouru mezi pacienty a zároveň svými činy v nich probudil téměř zapomenuté pocity.

Něco jako komedie (2010)

Šestnáctiletý Craig (Keir Gilchrist) je beznadějně zamilován do přítelkyně jeho nejlepšího kamaráda a jelikož je psychicky na dně, rozhodne se zažádat o přijetí na kliniku pro duševně choré. Protože dětské oddělení je zrovna zavřené, je přijat mezi dospělé a seznamuje se s Bobbym (Zach Galifianakis), který se stanem jeho rádcem. Craig díky pobytu na klinice pozná život z jiné stránky a dokonce ho začne zajímat i jiná dívka, Noelle (Emma Roberts).

Černá labuť (2010)

Život baletek je tvrdý, o tom není pochyb. Své o tom ví Nina (Natalia Portman), křehká dříčka, která touží po roli Odilie – černé labutě v Labutím jezeře. Netuší však, jak náročné pro ni bude udělat vše tak, aby byla nejen dokonalá, ale i nespoutaná, taková, jaká Odilie má být. Realita, v níž Nina musí čelit nejen stresujícím zkouškám, žárlivosti k nové tanečnici Lilly (Mila Kunis) a rozporuplným citům k trenéru Leroyovi (Vincent Cassel) se prolíná se sny a iluzemi, které Ninu nutí k stále větším pochybnostem.