10 skutečných krimi příběhů na Netflixu v češtině

Foto: Nečekaný vrah, Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil, 24 tváří Billyho Milligana (vše Netflix)

V produkci Netflixu vznikají desítky titulů ročně založených na skutečných kriminálních událostech, jen zlomek z nich ale obsahuje české znění. Letošní rok je ale pro Netflix a český dabing bohatý, a to se promítlo i do tohoto výběru. V něm najdeme třeba horké novinky jako Hon na vrahy, Mistry podvodu nebo severskou kriminálku Nečekaný vrah.

24 tváří Billyho Milligana

Koncem 70. let tvrdí muž obviněný ze série znásilnění, že za všechno může jeho porucha osobnosti. Začne tak soudní tahanice, která nedá spát celé Americe. Provokativní minisérie o skutečném zločinu od Oliviera Megatona.

Hon na vrahy

Seriál o skutečných zločinech, ve kterém vyšetřovatelé případů nechvalně známých sériových vrahů odhalují děsivé detaily svojí náročné práce. Čtyřdílná minisérie s rozporuplnými reakcemi diváků.

Mistři podvodu

Dokument o vzestupu a pádu podvodníků, kteří zneužili systém kvót Evropské unie na produkci uhlíku a pořádně si namastili kapsu. A pak se pustili jeden do druhého. Francouzský dokumentární krimi film od režiséra komedie Wellness (2019).

Motiv?

Foto: Netflix

V Jeruzalémě roku 1986 postřílí čtrnáctiletý kluk svoje spící rodinné příslušníky. Dokumentární seriál, ve kterém zasvěcené osoby řeší, co se tenkrát vlastně stalo. Natočila a produkovala oceněná dvojice Tali Shemesh a Asaf Sudry (Death in the Terminal).

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil

Pověst nechvalně známého hotelu Cecil se po zmizení Elisy Lam ještě zhoršila. Sonda do jednoho z nejtemnějších míst Ameriky od tvůrce dokumentu Výpověď Teda Bundyho. Výborná série, která měla premiéru zkraje letošního roku.

Nečekaný vrah

Hraný seriál o muži, který tvrdil, že byl svědkem vraždy švédského premiéra Olofa Palmeho. Co když ho ale zabil právě on? Další severská kriminálka zasluhující pochvalu, navíc s českým dabingem.

Paměti vraha: Případ Nilsen

Sériový vrah Dennis Nilsen vypráví na děsivých nahrávkách z vězení o svém životě a otřesných zločinech, které spáchal. Od jednoho z tvůrců skvělé minisérie Od koťátek pracky pryč! Hon na internetového zabijáka.

Shiny_Flakes: Náctiletý drogový baron

Max S. prozradí, jak v pubertě vybudoval drogové impérium z dětského pokoje. Příběh, podle kterého vznikl seriál Jak prodávat drogy přes internet (rychle). Německý kriminální celovečerák.

Yaro, kde jsi?

Odhodlaná státní zástupkyně se ponoří do případu pohřešované třináctileté holky a při pátrání po tom, co se opravdu stalo, zajde až do extrému. Podle skutečného případu. Temné drama, které podle skutečného příběhu natočil oceněný filmař Marco Tullio Giordana (The Best of Youth).

Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu

Nekompromisní seriál, který dokumentuje teroristické útoky z 11. září od zrodu Al-Káidy v 80. letech až po americkou reakci na domácí půdě i v zahraničí. Výborná série od tvůrce neméně kvalitní podívané Utrpení Gabriela Fernandeze nebo Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze.