Hračky na plátně aneb Nejlepší filmy inspirované dětskými hračkami

Foto: Příběh hraček (Walt Disney Studios), Transformers (Paramount Pictures), Lego příběh (Warner Bros.)

Filmaři a producenti hledají takřka jakoukoli inspiraci, která by se mohla zhmotnit na stříbrném plátně a co si budeme povídat, k tomu ještě vydělala nějaké peníze. A jednou z nich jsou i hračky. V souvislosti se snímkem G. I. Joe: Snake Eyes vám proto představujeme ty nejlepší snímky, které vznikly na motivy hraček, se kterými jste se možná setkali i vy.  

Toy story: Příběh hraček

Animovaná klasika z roku 1995 se dočkala dalších tří výborných pokračování, i když si můžeme na rovinu říct, že čtvrtý film, byť kvalitativně povedený, byl úplně zbytečný. Ačkoli jsou snímky hlavně o přátelství a dospívání, patrně by vůbec nevznikly, kdyby si děti už léta nehrály například se zelenými vojáčky, Barbie a Kenem, nebo panem Brambůrkem. Přesně tak, jsou to postavy ze série Příběh hraček. Byť to jsou vedlejší postavy a hlavní duo tvoří kovboj Woody a Buzz Rakeťák, nic to nemění na tom, že se tvůrci inspirovali známými dětskými proprietami a dali dohromady příběh, který chytl za srdce snad každého, kdo snímek viděl.

Transformers

Zlí jazykové tvrdí, že kdyby nebylo Transformerů, nevznikl by film Iron Man. První díl filmové franšízy režiséra Michaela Baye byl opravdu průlomový, alespoň co se efektů týká. S kvalitou filmů to šlo s dalšími díly sice z kopce dolů, ale jednička si našla hodně fanoušků, kteří na ni nedají dopustit. Jak už název článku napovídá, samozřejmě i Transformeři by nevznikli nebýt hraček. Ty spatřily světlo světa v roce 1984, kdy je začala prodávat firma Hasbro. Prakticky ihned vznikl animovaný televizní seriál a celovečerní film, rovněž animovaný. Jakmile technologie pokročila natolik, že bylo možné na plátně věrohodně udělat z náklaďáku robota, nebylo co řešit a v roce 2007 tak měli premiéru Transformers.

Bumblebee

Jak už jsem předeslal o odstavec výše, s kvalitou dílů filmové série Transformers to bylo špatné až běda, proto se studio rozhodlo o restart franšízy. Výsledkem tohoto rozhodnutí se stal film Bumblebee, parádní retro snímek, jenž svou hravostí a duší připomíná první animovaný film z roku 1986. I Bumblebee se zaměřuje na letitý boj mezi hodnými Autoboty a zlými Deceptikony, ale jde na to jiným způsobem než Michael Bay. Za zmínku stojí i hlavní představitelka hlavní role Hailee Steinfeld, jež postavě uvěřitelně vtiskla nevinnost, laskavost a hrdinskost. No a když k tomu přidáte osmdesátkové fláky, vyjde vám z toho překvapivě sympatická jednohubka.

Lego příběh

Když vznikal snímek Lego příběh, leckdo si začal myslet, že si společnost Lego prakticky dělá jen drahou reklamu. Pravda je však taková, že autorský tandem Lord a Miller musel skoro prosit, aby mu firma dala požehnání. Po nějaké době můžeme říct, že to rozhodnutí bylo dobré tak napůl. První Lego příběh, který měli na starosti jen Lord s Millerem, byl obrovským zjevením a po Toy story asi to nejlepší, co pro děti milující hračky animovaný film nabízí. Další pokračování a Lego filmy už tak dobré dobré nebyly, ale čert to vem.

Mars útočí!

Od snímku Mars útočí! jsme možná čekali něco víc, protože režisér Tim Burton byl ve své kariéře na vrcholu. Považte sami, dva Batmani, Střihoruký Edward nebo Ed Wood, to jsou přece víc než dobré filmy. I když Mars útočí! patří mezi horší Burtonovy snímky, nelze mu upřít jistou dětinskost, byť se jedná o invazi mimozemšťanů. Námětem filmu je překvapivě stejnojmenná karetní hra z roku 1962, která pojednává o útoku vetřelců na Zemi. Společnost Warner Bros. tak nejprve musela pro Burtona splašit filmová práva, než se vůbec mohl pustit do natáčení. Kasovní trhák se z filmu sice nestal, ale pokud hledáte jednohubku na odreagování, tak vřele doporučujeme, a to už jen kvůli hvězdnému obsazení.

Trollové

Posledním snímkem do party, které vznikly podle hraček, jsou samozřejmě Trollové. Animovaný film z roku od studia Dreamworks je založený na postavičkách, které přišly na svět v roce 1959. Stejně jako v animovaném hitu pro děti, tak i figurky se pyšnily pestrými kostýmky a účesy. I to je možná jeden z důvodů, proč film z roku 2016 měl u převážně dětského publika úspěch, který umožnil natočit i pokračování. Pokud chcete ratolesti zabavit, Trollové se o to určitě postarají.