Nadějná mladá žena: Pomsta za trauma ožívá v cynickém thrilleru

Foto: Focus Features

Drama s palčivým tématem, které už brzy dorazí do znovuotevřených tuzemských kin. Snímek Nadějná mladá žena si na 93. ročníku udílení Oscarů odnesl sošku za nejlepší scénář. Co od tohoto počinu můžeme čekat?

Film režisérky a autorky scénáře Emerald Fennell se nijak netají tím, že se snaží být provokativní podívanou, vedoucí diváka k zamyšlení se nad předestíraným tématem. Bere si na paškál sexuální násilí na ženách, kdy je ovšem hlavním motivem neotřelé hrdinky pomsta a oběťmi se tak stávají právě lovci.

Autorka se celý psychologický aspekt snímku snažila ještě podtrhnout tím, že všichni muži, kteří využívají hrdinčiny opilosti, jsou ztvárněni herci, kteří nikdy nehráli zápornou postavu.

Hlavní protagonistka Cassandra v barech předstírá opilost a záměrně se nechává sbalit muži, kteří si ji díky domnělé zranitelnosti vybírají za cíl. Následně na ně v momentě, kdy jsou si jistí převahou, zaútočí. Většinou psychicky. Její motivací je pak prodělané trauma, kdy se sama stala obětí podobného mladíka.

Nebyl by to ale správný thriller, kdyby se vše pořádně nezamotalo a na scéně se neobjevil právě onen muž, který má ono trauma na svědomí, a netoužil si s Cassandrou něco začít. Tehdy Nadějná mladá žena začne spřádat plán na pomstu, vedle které všechny dosavadní hry v barech blednou…

„Cassandra (Carey Mulligan) hraje zvláštní hru. Chodí do barů, předstírá v nich těžkou opilost, nechává se sbalit chlápky, kteří v ní vidí snadnou kořist, a když má dojít k „nejlepšímu“, tak na ně nemilosrdně zaútočí. Útoky bývají spíš psychického rázu, ale její oběti i tak poznamenávají velmi bolestivě. A proč to bývalá perspektivní medička dělá? Protože na vysoké potkala kluka, který jí způsobil takové trauma, že rezignovala úplně na všechno, opustila školu, vrátila se k rodičům, začala pracovat jako servírka v kavárně a jediné, co jí jakž takž baví, jsou výše uvedené noční lovy. Tenhle koníček nabere novou dynamiku ve chvíli, kdy se v jejím životě znovu objeví „pachatel“ jejího současného stavu, pohledný pediatr Ryan (Bo Burnham). S ním přichází lehké znejistění, co že se to vlastně tenkrát na vysoké doopravdy stalo, protože Ryan se chová jako by nic, dokonce začne s Cassandrou flirtovat a nebrání se ani představě, že by z toho mohlo vzejít něco vážnějšího. Cassandra jeho city, zdá se, opětuje. Protože se ale pohybujeme v žánru cynického thrilleru, je jasné, že tahle nadějná mladá žena milostné mimikry používá k tomu, aby zosnovala plán pomsty, proti kterému budou její dosavadní barové eskapády pouhými kanadskými žertíky.“

Dramatický thriller Nadějná mladá žena bude uveden do kin už 27. května.

O režii a scénář se postarala Emerald Fennell (Careful How You Go, Koruna). V hlavních a vedlejších rolích se představí Carey Mulligan, Bo Burnham, Laverne Cox, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Christopher Mintz-Plasse, Molly Shannon, Angela Zhou, Sam Richardson, a další.