Nejlepší horory podle skutečné události

nejlepší horory podle skutečné události

Milovníci pokleslého žánru budou možná překvapeni, jaké horory mají nálepku „podle skutečnosti“. Vybrali jsme nejlepší horory, které vychází ze skutečné události nebo se jí alespoň inspirovaly.

Annabelle 2: Zrození zla

Annabelle 2: Zrození zla vypráví příběh výrobce panenek a jeho ženy. Pár několik let po smrti jejich dcerky poskytne domov jeptišce a několika osiřelým dívkám, které přebývaly v sirotčinci, jež byl zavřen. Netrvá dlouho a holčičky se stanou terčem Annabelle, posedlého výtvoru pána domu.

Skutečná Annabelle je obyčejná hadrová panenka vyrobená pod značkou Knickerbocker a její podoba se od té filmové velmi liší. Momentálně se nachází v okultním muzeu manželů Warrenových (uzavřená ve skleněné vitrínce jako ve filmu) a s její minulostí jsou spjaty dvě smrtelné nehody.

Bytost

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat.

Horor z roku 1982 je založený na případu Doris Bither, kterou měla znásilnit trojice neznámých a neviditelných bytostí. Příběh se stal inspirací knihy, ze které film vychází.

Henry: Portrét masového vraha

Jeden z nejkontroverznějších filmů všech dob, založený na skutečném životním příběhu amerického sériového vraha Henryho Lee Lucase. Michael Rooker podává v roli charismatického samotáře, který se potlouká po ulicích Chicaga a s děsivou nenuceností vraždí, nezapomenutelný výkon. Režisér John McNaughton nabízí ve svém debutu nejautentičtější portrét psychopata, jaký byl kdy natočen.

Henry Lee Lucas byl americký sériový vrah, který byl usvědčen z 11 vražd. Tvrdil, že spáchal mnoho vražd (krátce po svém zatčení mluvil o 60 vraždách, během soudu mluvil o 100 zabitých a mimo soud tvrdil, že spáchal dokonce 3000 vražd), ale později svá tvrzení popřel. Za vraždu neidentifikované ženy v Texasu dostal trest smrti, ale protože na základě dalších důkazů se v den vraždy nejspíše nacházel na Floridě, byl mu trest změněn na doživotí.

Horor v Amityville

Film byl natočen podle údajně pravdivého příběhu nešťastné rodiny Lutzů, kteří se s nadšením nastěhují do nového domu na Long Islandu, aby ale v zápětí zjistili, že je plný nepřátelsky naladěných duchů jeho předchozích majitelů. Ti vykukují z každého zákoutí i kousku nábytku, přičemž děsivých zážitků nejsou ušetřeny ani Lutzovy děti. Na scénu tedy vstupuje laskavý otec Delaney, který se ze všech sil snaží démony z domu vymýtit a zachránit tak tuto nevinnou středostavovskou rodinu ze spárů terorizujících démonů, kteří jim nedají klidně spát.

Hory mají oči

Cravenovy Hory mají oči vyprávějí jednoduchý příběh, inspirovaný legendou o rodinném klanu Sawney Beaneho, jehož členové v 17. století ve Skotsku přepadali, olupovali, vraždili a pojídali pocestné. Ve filmu typicky americká rodina Carterových uvázne na dovolené uprostřed pouště a brzy musí bojovat doslova o život se zdegenerovanými domorodci. Pokud chtějí Carterovi přežít, musí zmobilizovat všechny síly a odhodit veškeré zábrany. Významnou roli ve filmu sehrává vyprahlá pustina, jakási archetypální krajina, tvořící neoddělitelnou součást zakladatelského amerického mýtu.

Chraň nás od zlého

Newyorský policista Ralph Sarchie (Eric Bana), který se sám potýká s vlastními problémy, se ve snímku Chraň nás od zlého, pouští do vyšetřování série znepokojivých a nevysvětlitelných zločinů. Spojí své síly s nekonvenčním knězem (Edgar Ramírez), odborníkem na vymítací rituály, aby společně bojovali s nočními děsy a případy démonického posednutí, které ohrožují jejich město. Film se inspiroval knihou, která popisuje Sarchieho skutečné mrazivé případy.

Mlčení jehňátek

Mladá adeptka FBI s pomocí uvězněného zvrhlého psychiatra, který pojídal vlastní oběti, pátrá po vyšinutém sériovém vrahovi žen. Nervydrásající psychothriller fascinuje přízračně zneklidňující atmosférou, neproniknutelným tajemstvím a strhujícími hereckými výkony Anthonyho Hopkinse a Jodie Foster.

Film nepopisuje skutečnou událost, ale hodně čerpá ze skutečného života sériového vraha Eda Geina, považovaného za kanibala a nekrofila, který se ke svým činům nikdy nepřiznal. Ed Gein se stal inspirací pro vznik hned několika známých hororů a kniha Thomase Harrisa, která je předlohou Mlčení jehňátek, není výjimkou.

Noční můra z Elm Street

Režisér Wes Craven natočil skvělou a děsivou podívanou, jehož hlavním antihrdinou je spálený chlapík, který má dost dobrý důvod k pomstě. Řeč je samozřejmě o známém Freddy Kruegerovi, který si vybírá své oběti ve snech, kde je i postupně vraždí. Zastavit ho může jedině Nancy, která přišla kvůli Freddymu o všechny své přátele. Nezbývá jí nic jiného než usnout a postavit se mu v říši snů.

Wes Craven dostal nápad k natočení tohoto kultovního hororu, když si přečetl článek v L.A. Times o kambodžském dítěti, které se svou rodinou emigrovalo do Ameriky, aby uniklo genocidě. Dítě však i nadále doprovázel strach, že bude zabito ve snu a už se nikdy neprobudí.

Oheň v oblacích

Travis Walton zmizí a jeho přátelé nechápou, co se mohlo stát. Když se vrátí a vypráví jim, že byl unesen mimozemšťany, ptají se sami sebe, jestli přišel o rozum, nebo něco zatajuje. Podle Travise Waltona se vše odehrálo 5. listopadu 1975, když pracoval s ostatními dělníky v lese. Při jízdě v kamionu s jeho šesti spolupracovníky narazili na létající talíř, který se vznášel nad zemí ve výšce asi 110 stop. Ozývaly se hlasité zvuky Walton tvrdí, že poté co opustil kamion a přiblížil se k objektu, najednou se z plavidla objevil paprsek světla a dostal Travise Waltona do stavu bezvědomí.

Proroctví z temnot

Politický reportér listu Washington Post John Klein se začne věnovat pátrání po záhadné bytosti, která svým zjevem připomíná člověka s můřími křídly a která se podle svědectví mnoha lidí zjevuje v Point Pleasant. Mužovou motivací je skutečnost, že stejnou bytost zachytila v kresbách jeho žena Mary těsně předtím, než zemřela na rakovinu mozku.

Americký snímek Proroctví z temnot vznikl podle knihy reportéra Johna A. Keela, popisující skutečné události kolem katastrofy, k níž došlo ve městě Point Pleasant v Západní Virgínii před Vánoci roku 1967. Filmový příběh je ovšem přenesen do současnosti.

Příliš dokonalá podoba

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí.

Film je inspirovaný skutečným příběhem bratrů Stewarta a Cyrila Marcusových, gynekologů, kteří pracovali v New Yorku a vedli velmi bizarní život. Oba zemřeli ve věku 45 let v roce 1975.

Psycho

Anthony Perkins jako duševně nemocný Norman Bates. Jeho starý ponurý dům slouží jako příležitostný motel a rozhodně není místem klidného odpočinku. O tom se přesvědčí i Marion Craneová (Janet Leigh). Soukromý detektiv (Martin Balsam) a Marionina sestra (Vera Miles) se vydávají po stopách zmizelé mladé Marion. Smrtelné napětí stoupá, až nakonec vyústí ve strašný a nevyhnutelný závěr.

Psycho je adaptací stejnojmenné knihy Roberta Blocha, která opět čerpá z případu sériového vraha a psychopata Eda Geina. Hlavní postava Normana Batese byla inspirovaná právě vrahem, který žil jen několik málo kilometrů od autora knihy.

Texaský masakr motorovou pilou

Někde v Texasu na hřbitově byla zhanobena lidská těla. Skupina mladých lidí se rozhodne vypátrat pachatele hrůzných činů a prožije strašlivé dobrodružství. Většina diváků po projekci dnes už klasického díla pociťovala převážně jen úzkost. Mráz nahání již samotná zvuková stopa, aniž bychom spatřili nechutné detaily.

Vznik hororu neinspiroval žádný vrah s motorovou pilou, nýbrž a opět sériový vrah Ed Gein, který své oběti také stahoval z kůže. Právě odtud pochází inspirace pro vznik Leatherface.

Vřískot

Poté, co jejich městečko zasáhne série záhadných vražd, se neobvyklá parta přátel v čele se Sidney Prescottovou stane terčem maskovaného vraha. Když začne počet mrtvol narůstat, Sidney a její kamarádi přemítají o „pravidlech“ hororových filmů, zatímco sami jeden na vlastní kůži prožívají.

Slavný slasher Wese Cravena si bere inspiraci u sériového vraha Dannyho Rollinga, kterému se přezdívalo The Gainesville Ripper. Ten byl usvědčen z vraždy osmi lidí, z toho pěti studentů. Pokusil se zabít i svého otce. V roce 2006 byl odsouzen k smrti. Právě tento případ se stal inspirací pro scénáristu Kevina Williamsona.

Vymítač ďábla

Zoufalá matka neví, co si počít s dcerou, která začala komunikovat s imaginárním kamarádem, vyluzovat divné zvuky, mluvit sprostě a vykazovat překvapivou sílu. Poté, co jí doktoři nedokážou pomoci, obrátí se na kněze. Diagnóza je jasná, malou Reagan posedl ďábel. Vymítání může začít. První horor, který byl nominován na Oscara za nejlepší film a ze kterého jde strach dodnes.

Kniha Williama Petera Blattyho, podle které byl natočený Vymítač ďábla, byla inspirovaná skutečných exorcismem mladého chlapce z roku 1940. O případu se autor knihy doslechl během studia na Univerzitě.

V moci ďábla

Katolická církev učinila extrémně vzácné rozhodnutí a oficiálně potvrdila, že je devatenáctiletá studentka prvního ročníku vysoké školy posedlá zlý duchem. Příběh filmu V moci ďábla pojednává o dramatickém soudním líčení s farářem, odsouzeným za nedbalost, která vyústila ve smrt mladé, údajně posedlé dívky.

Film je ve skutečnosti inspirován případem, který se odehrával několik desítek let před uvedením snímku. Anneliese Michel byla šestnáctiletá dívka, když se u ní začala projevovat epilepsie. O několik let později začala lidem vykládat, že spatřuje ďábelské obličeje. Její rodina nakonec uvěřila, že je posedlá ďáblem.

V zajetí démonů

Hrůzostrašný případ z domu v Amityville nebyl první – ještě dříve došlo k záhadným děsivým událostem v Harrisville. Film „V zajetí démonů“, natočený podle skutečných událostí, vypráví hrůzný příběh světově proslulých vyšetřovatelů paranormálních jevů Eda a Lorraine Warrenových, kteří byli pozváni na odlehlou farmu, aby pomohli rodině terorizované temnými silami. V nejhrůzostrašnějším případu svého života jsou Warrenovi nuceni utkat se s mocnou démonickou bytostí.

Edward Warren Miney a Lorraine Rita Warrenová byli američtí vyšetřovatelé paranormálních jevů. V Connecticutu si otevřeli vlastní okultní muzeum s názvem The Warren’s Occult Museum. Jejich příběhy se dočkaly několika filmových zpracování.