Nejlepší filmy Michaela Keatona, navrátilce do role Batmana

Herec Michael Keaton se z největší pravděpodobností vrátí do své nejslavnější role, Batmana, v připravovaném snímku The Flash. Právě proto jsme vybrali nejlepší filmy tohoto oblíbeného herce, jehož rodné jméno je Michael Douglas.

Batman

Zdroj: Warner Bros.

Burtonovy filmy jsou, byly a budou divné. Batman je jinde. Není tak divný, jak je u Burtona obvyklé. Jack Nicholson v barevném obleku, poleptaný kyselinou a sympaticky nesympatický Michael Keaton. Ne, první Batman to vážně neměl lehké. Latexový hrdina a nalíčený záporák. Tohle všechno je dneska úplně normální, ale před dva a dvaceti lety to tak obyčejné nebylo. Nakonec však byl Batman prvním filmem, který v prvních deseti dnech dosáhl na částku 100 000 000 USD, a všichni byli spokojení. Hlavně Burton. Jeho vizuál se do filmu otiskl perfektně. Není to úplně ten přemrštěný barevný svět, ale něco mezi tím a něčím až děsivě temným. (Dan Krátký)

Batman se vrací

Zdroj: Warner Bros.

Druhý Burtonův díl o Temném rytíři byl skvělou podívanou. Světu představil Tučňáka jako tragickou postavu, která je k zločinu dotlačena svým nechápajícím okolím. Vánoce jsou zde narušeny právě Tučňákovou snahou o ovládnutí města poté, co neúspěšně kandiduje na starostu. Batman je však proti a svůj nesouhlas dá najevo dost výrazně. Potemnělá a bizarní atmosféra typická pro Burtonovy filmy dodává celému snímku něco navíc. A největší vánoční oběť? Všichni obyvatelé Gothamu, kteří kvůli Tučňákově počínání nemohli v klidu oslavit svátky. Ovšem ti si tak trochu mohou sami. Když žijete ve městě, kde je vaším denním chlebem možnost přijít o život rukou některého ze superpadouchů, můžete si za to sami. Normální člověk by se z tak nebezpečného města už dávno odstěhoval. (Daniel Birgus)

Beetlejuice

Zdroj: Warner Bros.

Bizarní vylomenina plna absurdit, černého humoru a Keatona utrženého ze řetězu z dob, kdy Johnny Depp a Helena Carter byli pasé a rozpočet se dal počítat na prstech jedné ruky. Vzhledem k pozdějším filmům jsem čekal víc narážek, třeba tak funkčních jako v Mrtvé nevěstě, což však kompenzuje nádherná Winona Ryder a svižná stopáž. Existuje ale celá řada silnějších Burtonových zářezů. (Radek Neuman)

Birdman

Zdroj: Fox Searchlight Pictures

Existenciální tragikomedie napsaná vyloženě a účelově na efekt. Nicméně svým černohumorným pojetím, nápaditou režií, hereckými výkony především Michaela Keatona a Naomi Watts a zajímavou filozofickou myšlenkou prahnutí po obdivu a významu své vlastní osobnosti za každou cenu, je to dostatečně dobrá práce. Asi ne nějak zvlášť výjimečná, ale bez diskuzí bizarní, a to způsobem, který se vám může stejně líbit, jako se vám z něj může chtít zvracet. Váhal jsem chvílemi mezi odpadem a pěti hvězdami, tak ambivalentně se mnou Birdman cloumal. A tak se to sešlo prozatím na čtyři hvězdy, s podmínkou další projekce, která by mohla dojem z filmu jako celku uzavřít. Film století z toho asi nebude, ale pocity rozhodně nejsou negativní, možná jsem čekal víc komedie a méně tragédie, ale i tak to bylo… zajímavé. A abych nezapomněl, Norton vypadá mladší než před dvaceti lety… (Jaroslav Thraumb)

Jackie Brown

Zdroj: Miramax Films

Jackie Brown je „netarantinovskou“ tarantinovkou. Vzpomínám si, když jsem tento film viděl poprvé. Moc se mi nelíbil a celkem jsem se i nudil. Po dalším shlédnutí se můj pohled trošku změnil a byl jsem takový, že AHA. A po dalším jsem ten film zbožňoval. Pochopil jsem, že na Jackie musí být člověk trošku vyzrálý, co jsem v prvním případě rozhodně nebyl. Jde o neskutečnou poctu sedmdesátkovému feelingu. Atmosféra je jedinečná, dvojice (ne)schopných gangsterů (úchvatný DeNiro a skvělý Jackson) a jejich kecy o ničem, opět výborný soundtrack, který těží hlavně z krimi Across 110th Street. Zkrátka každý Tarantinův film je zcela odlišný a přece stejný. Jackie nesedne každému, to je naprosto jasné (dokonce ani Quentinovým fans), ale za několikanásobné zhlédnutí rozhodně stojí. (Ivan Butko)

Jako vejce vejci

Zdroj: Columbia/Sony

Hrdinou komedie Jako vejce vejci je uštvaný stavbyvedoucí, který využije lákavé nabídky a pořídí si dvojníka, aby měl víc času. Úspěch filmu je postaven na brilantním hereckém výkonu Michaela Keatona, který dokázal čtyři dvojníky od sebe dostatečně odlišit, aniž by sklouzl do přílišného pitvoření. Scenárista, režisér, producent a příležitostný herec Harold Ramis navazuje v dvojnické komedii Jako vejce vejci na úspěch své dřívější komedie Na Hromnice o den více.

Spider-Man: Homecoming

Zdroj: Columbia Pictures

Nejlepší MCU origin hned z několika důvodů – MISTRNÉ zakomponování postavy, která má za sebou už pět celovečerních filmů do fungujícího univerza, skvělý casting (Hollandem počínaje, středoškoláky konče), geniální záporák (jak na papíře, tak zahraný Keatonem) a výborně zvládnuté tempo, kde není nouze o překvapení (twist s Keatonem), humor (zkoušky funkcí obleku) ani thrillerové momenty (auto). To vše zabalené do krásného audiovizuálu a pohodové šmrncovní atmosféry toho Spider-Mana ze sousedství, který se zoufale snaží o svůj hrdinský podíl. Nakonec do sebe vše krásně zapadne a i přes občasné klišé (romantická linka, závěrečný souboj) si staronový Spider-Man zaslouží absolutorium. (Radek Neuman)

Spotlight

Zdroj: Open Road Films

I když jde hlavně o hrabání se v archívech, hledání důkazů, poznatků, dělání poznámek, což by mohlo někomu připadat jako nudná záležitost, tak se to taky točí kolem silného tématu – zneužívání dětí v církvi. Tohle je téma, které veřejnost nechce vůbec přijímat, protože církev je pro většinu obyvatel jako druhá rodina a bohužel se tohle dělo, děje a bude dít. Thomas McCarthy zpracoval film zajímavých způsobem a přizval si k tomu skvělé obsazení v čele s Markem Ruffalem a Michaelem Keatonem. (Tereza Filounková)

Zakladatel

Zdroj: The Weinstein Company

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35 000 poboček po celém světě. V hlavní roli exceluje Michael Keaton.