David Fincher: Seřadili jsme filmy geniálního režiséra od nejslabšího po nejlepší

David Fincher patří nejuznávanější režiséry Hollywoodu. O to víc zamrzí, že poslední jeho film jsme viděli před šesti lety. Po dlouhé odmlce se však fanoušci dočkají Fincherova návratu ještě letos. Připravovaný snímek Mank o zrodu legendárního Občana Kanea už brzy představí svůj trailer. Kdy jindy si připomenout všechny počiny kultovního režiséra?

10. Vetřelec 3

Zdroj: 20th Century Fox

Ve třetí kapitole nejnapínavější sci-fi ságy filmových dějin musí poškozená vesmírná loď Ripleyové nouzově přistát na planetě Fiorina 161, kde v nehostinné pustině přežívají bývalými chovanci nejpřísněji střeženého vězení planety. Ale na palubě její lodi je i Vetřelec… a počet mrtvých těl brzy narůstá!

9. Úkryt

Zdroj: Columbia/Sony

Meg s dcerkou Sarah se po rozvodu nastěhuje do exkluzivního bytu v klidné newyorské čtvrti. Objeví v něm i tajnou místnost vybavenou pro přežití, kterou nechal zbudovat předchozí majitel. Jenže právě tento nedobytný úkryt se stane cílem trojice gangsterů, kteří sem v noci vniknou přes střechu. Předpokládali totiž, že byt je prázdný. Meg s dcerkou se sice podaří v úkrytu zabarikádovat, ale nemají zdaleka vyhráno.

8. Muži, kteří nenávidí ženy

Zdroj: Sony Pictures

Zdiskreditovaný novinář Mikael Blomkvist (Daniel Craig) přijímá nabídku švédského průmyslníka Henrika Vangera (Christopher Plummer), aby v tajnosti vyšetřoval čtyřicet let starou vraždu jeho neteře. V téže době tetovaná hackerka Lisbeth Salanderová (Rooney Mara), jež má za úkol Blomkvista prověřit, odhaluje konspiraci, která vedla k pošpinění novinářovy cti. Osud tuto nezvyklou dvojici svádí dohromady při pokusu odkrýt utajovanou historii vraždy a sexuálního násilí, jež se jako vřed ukrývá hluboko za úhlednou fasádou průmyslníkovy rodiny.

7. Zodiac

Zdroj: Paramount Pictures

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let v San Franciscu započal své řádění vrah známý zbytku světa pouze jako Zodiac (to kvůli znamení, jímž se podepisoval na dopisy, které zasílal do novin). Tyto dopisy obsahovaly výsměšné detailní popisy jeho vraždění a dokonce i oznámení o budoucích vraždách. Vyšetřování případu vedl polda Dave Toschi s parťákem Billem Armstrongem. Film byl natočen podle dvou knih tehdejšího karikaturisty deníku San Francisco Chronicle Roberta Graysmithe.

6. Sociální síť

Zdroj: Columbia/Sony

Film Sociální síť režiséra Davida Finchera přináší strhující příběh neobvyklého génia, který rozpoutal novou revoluci a změnil podobu lidské komunikace na dlouhé generace dopředu a možná jednou provždy. Skvěle natočený snímek plný vypjatých emocí i nečekaného humoru rekapituluje zrození Facebooku, jeho fenomenální úspěch i následné bitvy o vlastnictví.

5. Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Zdroj: Paramount Pictures

Film vycházející z povídky F. Scotta Fitzgeralda vypráví o sympatickém padesátníkovi Benjaminu Buttonovi, který je se svým životem spokojený a navíc se nedávno zamiloval do třicátnice Daisy. Hlavní hrdina však místo stárnutí začíná mládnout, což se mu nejdřív líbí, ale postupem času obrátí. Protože prožívat svůj život v opačném směru a mládnout vedle své pozvolna stárnoucí lásky, to není úplně normální.

4. Zmizelá

Zdroj: 20th Century Fox

Amy se ztratila v den pátého výročí svatby s Nickem. Vše naznačuje, že nezmizela dobrovolně. Zoufalý manžel organizuje rozsáhlé pátrací akce a snaží se dělat vše možné pro to, aby se jeho žena našla. Pokud možno živá. Paralelně s tím probíhá policejní vyšetřování, které kromě Amy hledá i člověka, jenž má její zmizení na svědomí. Všechny stopy, nalezené důkazy a svědectví Amyiných blízkých ale ukazují právě na Nicka.

3. Klub rváčů

Zdroj: 20th Century Fox

Všechno kolem vás je nedokonalou xeroxovou kopií sebe sama. Chodíte do práce, díváte se na televizi a jste vděčni za to, když občas ztratíte vědomí a nevíte o světě. Lidí s podobnými problémy moc není, ale mladý úspěšný úředník, který si říká Jack, je jedním z nich. Má slušnou práci, vydělává slušné peníze, ale trpí nejtěžší formou nespavosti. Na služební cestě se Jack seznámí s Tylerem Durdenem, který mu nabídne příbytek pod podmínkou, že mu vrazí pořádnou ránu. Tato „výměna názorů“ se oběma zalíbí a brzy vznikne první Klub rváčů.

2. Hra

Zdroj: Polygram

Multimilionář, bankéř Nicholas Van Orton (Michael Douglas), dostane od svého zhýralého bratra originální dárek k narozeninám: hru – ďábelskou, nebezpečnou, která se nedá ani dohrát. Hru, která naruší jeho soukromí a zničí jeho kariéru. Nicholas chce za každou cenu zjistit, kdo tahá za nitky, a hru zastavit. To však nelze. Jakmile do hry vstoupil, musí ji dokončit, ať je konec jakýkoliv…

1. Sedm

Zdroj: New Line Cinema

Brad Pitt a Morgan Freeman se představují v hlavních rolích nemilosrdného psychologického thrilleru o dvou detektivech pátrajících po brutálním sériovém vrahovi, který si své oběti vybírá podle sedmi smrtelných hříchů. V jedné z rolí tohoto kvalitního trhilleru, zasazeného do temného města nasáklého bolestí a zkázou, uvidíte také Gwyneth Paltrow.