Batman: Operace Zásnuby – Jak se Batman zasnoubil s Catwoman

Temný rytíř města Gothamu toho má za sebou opravdu hodně. A nejen on, ale i jeho antagonisté. Ono osmdesát let pod pláštěm zkrátka a dobře přinese mnohé. Jeden akt se k většímu rozpracování ovšem přímo nabízel – a jistě i v nejedné fanfikci: vztah Batmana a Catwoman.

Příběh starý jako lidstvo samo – hrdina a jeho femme fatale. Přitom nejde o žádnou novinku, milostnému vzplanutí těchto dvou se věnoval už režisér Tim Burton v dnes klasické komiksárně Batman se vrací. Jak se tedy komiks, věnovaný přípravám svatby mezi netopýřím mužem a kočičí ženou vydařil v rámci runu scénáristy Toma Kinga? Povíme si v dnešním Komiksovém okénku.

Operace zásnuby jsou za mě jednoznačně nejlepší knihou, která u nás zatím v rámci Batmanova Znovuzrození vyšla. Jakkoli jsem zatím u všech čtyř (recenze na první a druhou část najdete i na našem webu) předešlých komiksů vzpomínal na run Scotta Snydera, zde jsem se poprvé přistihl že se opravdu bavím a s radostí otáčím stránky. Největší sílu tato kniha nemá v uceleném příběhu, kde dochází ke střetu s jinou důležitou ženou Batmanova života – Taliou Al Ghul (která je matkou jeho syna Damiana Waynea – pátého Robina) – zde se mimochodem velmi silně promítají autorovy zkušenosti s prací pro protiteroristickou jednotku CIA (Tom King je mužem mnoha tváří).

Zdroj: DC Comics

Naopak, nejlépe napsané jsou příběhy vedlejší, kterým zdaleka nejvíc dominuje sešit, jehož středobodem je dvojité rande. Batman s Catwoman stráví společný čas se Supermanem a Louis Laneovou. Tato část je za dlouhou dobu vůbec nejvtipnější a nejlépe napsaný superhrdinský komiks co jsem četl. Bez nadsázky. Úžasně se v něm odráží komplikované osobnosti a ega obou superhrdinů, jakož i jádro jejich přátelství, tvořené vzájemným respektem. Nemluvě o tom, že během návštěvy cirkusu si prohodí kostýmy. Pokud byl Scott Snyder králem temné atmosféry (na čemž měl lví podíl kreslíř Greg Capullo), epických osudových střetů a v rámci mantinelů mainstreamového komiksu i jistým způsobem revolučního přístupu k postavě beze strachu expermientovat, je Tom King přeborníkem v mnohem nenápadnější, vztahové rovině.

Zdroj: DC Comics

Což se v této části ukazuje naplno. Jednak v momentě, kdy Batmanovy zásnuby rozebírají členové „Batfamily“ s Alfredem, jednak kupříkladu ve chvíli, kdy se o svém mentorovi/otci baví Damian Wayne s bývalým Robinem Dickem Graysonem. Tady je moc hezky vidět, jak King postavám rozumí a baví ho s nimi pracovat, zatímco Snyder se touto částí příliš nezabýval a soustředil se spíše na Batmanovy nepřátele a jeho samotného. Závěr knihy ještě doplňují dva příběhy, jež příjemně dokreslují pozadí vztahu mezi Batsem a Cat – tedy samotný začátek, vyvedený v oku lichotivé retro kresbě, a pak závěr, kdy spolu zestárli.

Zdroj: DC Comics

Vzato kolem a kolem se nejedná o nějaké převratné dílo, jako spíš o drobnou chvíli oddychu mezi většími příběhy, ale to vůbec nevadí. Protože se to celé hrozně příjemně čte. Sice jsem se setkal s kritikou, že se má brát nikoli Bruce Wayne a Celina Kyle, ale jejich alter ega, tedy Batman a Catwoman. Nicméně jsem nějak nepobral, proč by mi to vlastně mělo vadit. Protože podobná událost dost možná posouvá postavy v rámci jejich mikrosvěta víc, než sebeepičtější střet s Jokerem. Jakkoli nenásilněji a na první omak nenápadně. Kresbě se ani tentokrát nedá nic vytknout. V rámci mainstreamu se jedná o nerušivý nadstandart – navíc velmi líbivý.

Zdroj: DC Comics

Verdikt

Tom King konečně udělal něco, okolo čeho se dlouhá léta našlapávalo. Zásnuby Batmana a Catwoman jsou nesmírně příjemným superhrdinským (a přece lidským) příběhem, který nelze než doporučit všemi deseti. Scénárista zde konečně ukazuje svou největší sílu, a tou jsou interakce mezi postavami a velmi uvěřitelné vykreslení jejich vztahů. Hlavním motivem knihy je Batman, který je méně akční, civilnější a přitom skvělý. Po smrtelně (místy až doslova) vážném Snyderovi se Temnému rytíři vrací něco, co mu už pěkně dlouhou dobu chybělo – nadhled. Protože když se nad tím zamyslíme, jak jinak, než s uvědomělým humorným nadhledem máme brát detektiva, který se převléká za netopýra? Těch k smrti vážných, do sebe zahleděných příběhů je koneckonců nepřeberné množství – nedávno vydaný Batman: Zatracení je toho ostatně důkazem. S touto knihou se mi konečně dostává důvěry v Toma Kinga a vůbec poprvé se opravdu těším na další knihu jeho runu. Škoda toho, s jak pozvolným tempem svůj příběh buduje…

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Batman #05: Operace Zásnuby u nás vyšlo v roce 2020 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

Batman #05: Operace zásnuby
USA, 168 stran, u nás vydala Crew v roce 2020
Scénář: Tom King
Kresba: Joëlle Jones, Michael Lark, Clay Mann, Lee Weeks
Vydání: 1.
Vazba: paperback
Formát: 170 x 260 mm
Tisk: barevný
Překlad: Petr Zenkl
Žánr: akční, superhrdinský