Nejlepší moderní černobílé filmy za posledních 10 let

Moderní černobílé filmy se objevují převážně v evropské produkci. Nabarvené ptáče, vládce letošních Českých lvů, právě vychází v nejrůznějších distribucích, a tak je jasné, že vhodnější doba na připomenutí nejlepších černobílých počinů, jenž vznikly od roku 2010, už nebude. V seznamu nechybí ani černobílé předělávky původně barevných počinů.

Den, kdy přijíždí

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Seong-jun natočil čtyři filmy, ale nyní vyučuje na malém gymnáziu mimo Soul, kam přijíždí navštívit blízkého přítele. Když se mu nedovolá, začne bezcílně bloumat po městě, navštíví bývalou přítelkyni, setká se s kamarádem, filmovým kritikem Young-hem, či náhodně potká partu mladíků a rozhodne se s nimi vypít skleničku. Večer skončí v baru jménem Novel, kde spolu s Young-hem, profesorkou Bo-ram, vyučující film, a majitelkou baru Ye-jeon vedou hovory o životě a práci.

Frances Ha

Zdroj: IFC Films

Frances je sedmadvacet a obývá s přítelkyní Sophií byt v Brooklynu. Zabývá se tancem, její ambice i sny jsou však nejasné nejen pro její okolí, ale i pro ni samotnou. Neznamená to však, že je nešťastná a že ztratila naději… V prostoru mezi díly Erica Rohmera a Woodyho Allena rýsuje newyorský nezávislý režisér Noah Baumbach křehký černobílý příběh neukotvené hrdinky, které nechybí chuť do života ani strhující spontaneita.

Frankenweenie: Domácí mazlíček

Zdroj: Falcon

Frankenweenie: Domácí mazlíček je dojemným příběhem chlapce a jeho psa. Když mladý Victor nečekaně přijde o svého milovaného psa Sparkyho, povolá na pomoc vědu a svého nejlepšího přítele přivede znovu k životu – jen s několika drobnými změnami. Snaží se svůj výtvor ukrývat, ale když se Sparkymu podaří uniknout, zjistí Victorovi spolužáci, učitelé i ostatní obyvatelé města, že znovuzrození může mít příšerné následky.

Frantz

Zdroj: Mars Distribution

Německo na jaře po konci první světové války. Anna chodí každý den na hrob svého snoubence Frantze a žije u jeho rodičů. Společně truchlí nad ztrátou jediného syna a životní lásky. Do městečka přijíždí tajemný francouzský mladík Adrien. Jeho přítomnost rozpoutá silné emoce. Převážně černobílé historické drama je svébytným remakem méně známého protiválečného snímku Ernsta Lubitsche Muž, kterého jsem zabil z roku 1932.

Ida

Zdroj: Aerofilms

V komunistickém Polsku 60. let prožila novicka Anna většinu dosavadního života v izolaci klášterních zdí. Složit řádový slib jí připadá zcela přirozené, protože zatím nečelila žádnému pokušení ani se nemusela sama rozhodovat. Před tím, než bude moci zasvětit řádu i zbytek života, přesvědčí ji matka představená, že se musí setkat se svou jedinou žijící příbuznou. Životem protřelou, alkoholickou prokurátorkou „rudou Wandou“. I přes počáteční vzájemný odpor se tyto nesourodé ženy vydávají na cestu, během níž Anna odhalí mnohem víc, než jen své pravé jméno Ida. Film vyniká strhujícím herectvím a získal cenu FIPRESCI na MFF v Torontu.

Jen pro zamilované

Zdroj: Zlín Film Festival

Film je příběhem muže a ženy, kteří jsou do sebe zamilovaní. Po tom, co se po osmi letech, během kterých je v Paříži rozdělila práce, poprvé uvidí, utečou spolu, aby se vydali se na cestu vlakem, autem, motocyklem. Jejich láska je vede napříč Francií z Normandie do St. Tropez. Během cesty obě postavy zažívají dlouhá období bezstarostné blaženosti a nestoudné radosti přerušované krátkými okamžiky pocitů viny a zmatku. Konečným výsledkem jejich románku je nejvyšší forma lásky – oběť.

Logan: Wolverine

Zdroj: CinemArt

Wolverine (Hugh Jackman) se vrací. Jenže je na tom nyní trochu hůř. Jeho schopnost uzdravování pomalu vyprchává a elánem také zrovna nehýří. Navíc je na vše skoro sám. Z X-Menů přežívá ještě Charles Xavier známý také jako Profesor X (Patrick Stewart), který je ale vážně nemocný, ztrácí paměť a trpí nebezpečnými záchvaty ohrožujícími jeho okolí. Společně se ukrývají v opuštěné továrně na americko-mexické hranici. Jejich utajení ale skončí, když se objeví Laura (Dafne Keen), dívka, která má překvapivě stejné schopnosti jako Wolverine a v patách má navíc nelítostné pronásledovatele, kteří se jí snaží zmocnit. Černobílá verze skvělé komiksovky byla uvedena jako Logan Noir.

Mnoho povyku pro nic

Zdroj: Lionsgate US

Moderně převyprávěná klasická Shakespearova komedie o dvou párech, jejichž pohled na romantiku je naprosto odlišný. Don Pedro navštíví na cestě z vítězného tažení proti rebelujícímu bratrovi Donu Johnovi guvernéra Messiny Leonata. Doprovází ho dva důstojníci – Benedick a Claudio. Zatímco se v Messině Benedick neustále dohaduje s guvernérovou neteří Beatrice, Claudio se zamiluje do Leonatovi dcery Hero. Don Pedro dohodne s Leonatem pro čerstvě zamilovaný pár svatbu. Ještě před ní se všichni čtyři – Don Pedro, Leonato, Claudia i Hero – snaží dát dohromady Benedicka s Beatrice. Mezitím se ale darebný Don John snaží za použití různých fíglů překazit šťastnému páru manželství ještě před tím, než začne. Zdá se, že série jak komických, tak i tragických událostí zabrání oběma párům najít pravé štěstí. Láska snad nakonec ale opět zvítězí.

Maják

Zdroj: A24

Režisér a scenárista Robert Eggers, který na sebe strhl pozornost hororovým debutem Čarodějnice, opět spřádá důmyslně vystavěné dílo, které provází pověst strhující divácké podívané, osobité autorské vize i hypnotického klaustrofobního dramatu. Robert Pattinson a Willem Dafoe podávají fenomenální výkony coby strážci titulního majáku ve vyprávění zasazeném na konec devatenáctého století. Soužití větrem a lety ošlehaného, i notně vypitého námořníka a jeho nového nezkušeného asistenta se začne propadat do šílenství a paranoie, zatímco novic poodkrývá okolnosti záhadného osudu svého předchůdce.

Nabarvené ptáče

Zdroj: Bioscop

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši, o svojí budoucnost…

Nebraska

Zdroj: Paramount Vantage AU

Woody Grant (Bruce Dern) je starý muž, u něhož se rozvíjí demence a který pravidelně utíká ze svého domu v Montaně směrem Nebraska za údajnou výhrou v loterii. Během jedné z jeho cest za milionovou fata morgánou se k němu přidá syn, který postupně proniká do tajů otcovy minulosti při nechtěném pobytu v rodném městě. Nostalgická óda na pozvolné tempo života a středozápad Spojených států je zároveň sondou do matných vzpomínek a stále trvajících snů tvrdohlavého muže. Černobílý road trip otce a syna za vzájemným poznáním a porozuměním je letos nominovaný na šest Oscarů, včetně kategorie za mužský herecký výkon.

Parazit

Zdroj: Aerofilms

Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa (Snowpiercer, Okja) sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek. Parazit byl oceněný Zlatou palmou a podle mnohých ohlasů se tak stal nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction. Vychutnejte si jednu z největších filmových událostí roku ve speciální režisérské černobílé verzi. Geniální tvůrce Bong Joon-ho si plní svůj sen o černobílém filmu.

Roma

Zdroj: Netflix

Zatím nejosobnější projekt oscarového režiséra a scenáristy Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Potomci lidí, Mexická jízda), film Roma, sleduje dívku Cleo (Yalitza Aparicio), která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City. Jako v propracovaném psaníčku ženám, které ho vychovaly, vzpomíná Cuarón na vlastní dětství a vytváří živý a procítěný portrét domácích konfliktů a společenské hierarchie v politickém chaosu 70. let.

Sakra, kluku!

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Niko se vymlouvá z dalšího setkání s pohlednou dívkou, jako by o něj vůbec neměl zájem. Do toho přijde o řidičák, nemá ani na kafe a zůstatek na bankovním účtu neslibuje o moc víc. Možná že Niko právě zažívá svůj „den blbec“, pravděpodobnější ale je, že právě takto vypadá jeho každodenní realita. Život totiž může být těžký, i když se v něm zrovna tolik neděje. S nenápadným pokyvováním směrem k Woodymu Allenovi i filmům francouzské nové vlny buduje snímek tlumenou náladu podpořenou zajímavou postavou, která sice nedělá nic zlého, ale její chování se jí i tak čas od času vymstí.

Sněhurka: Jiný příběh

Zdroj: AČFK

Příběh je rozehrán v roce 1910, kdy je slavný matador Antonio Villalta těžce paralyzován po srážce s býkem. Jeho těhotná manželka, která tragédii sledovala, vzápětí zemře při porodu malé Carmen. Léta běží – k bezmocnému, leč stále bohatému muži se jako pijavice přisaje zlotřilá pečovatelka Encarna a stane se jeho novou manželkou. Carmen je vychovávána babičkou, ale po její smrti se musí vrátit k otci a maceše, která ji nejprve odsoudí k životu ve sklepení a po několika dalších dějových kotrmelcích i k smrti. Děvče však přežije (byť se ztrátou paměti) a je v divočině zachráněno partičkou trpaslíků, shodou okolností též zápasníků s býky. Pod jménem Sněhurka se v aréně sama proslaví, leč zákeřná macecha ještě neřekla poslední slovo.

Studená válka

Zdroj: Aerofilms

V období budování stalinského Polska, ale také moderní západní Evropy se odehrává příběh velké osudové lásky zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora. Nedokážou žít spolu, ale zároveň se fatálně přitahují a nevydrží být bez sebe. V kulisách Varšavy, Berlína a Paříže zní jazzová a folklorní hudba a Zula s Wiktorem rozehrávají nádhernou, ale hořkou baladu, svoji vlastní studenou válku. Kunderovsky laděným milostným eposem navazuje Pawel Pawlikowski na úspěch oscarové Idy. Za dílo nabité elektrizující hudbou i obrazovou krásou byl na festivalu v Cannes odměněn Cenou za nejlepší režii.

Šílený Max: Zběsilá cesta

Zdroj: Freeman Ent.

Šílený Max, pronásledovaný svou pohnutou minulostí, je přesvědčen, že jediný způsob jak přežít, je vydat se na osamělou pouť. Narazí však na skupinu prchající pustinou ve vyzbrojeném obrněném vozidle, v jejímž čele stojí elitní Imperator Furiosa. Citadelu, odkud prchají, tyranizuje Immortan Joe, kterému kdosi odcizil něco nenahraditelného. Rozzuřený vojenský vůdce svolá všechny své gangy a ve vysokooktanové silniční válce nemilosrdně pronásleduje prchající rebely. Speciální černobílá verze nese označení Black and Chrome Edition.

Tabu

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Ve svém třetím, kritikou ceněném celovečerním snímku Miguel Gomes dále rozvíjí osobitý autorský přístup k fil­movému vyprávění a specifickou práci se zvukem. Film odkazující k Murnauově klasice němé éry je rozdělený na dvě odlišně vyprávěné a stylizované části: první ze současného Lisabonu, ve druhé se přesouváme do ko­loniální Afriky 60. let, kde se odehrává „němé“ drama nešťastné lásky.

Turínský kůň

Zdroj: AČFK

Roku 1889 objal Friedrich Nietzsche v Turíně týraného koně, ztratil vědomí a také rozum. O filozofově osudu i konci víme mnoho. Ale co se stalo se zvířetem? Turínský kůň je dokonalou syntézou jedinečného stylu vlivného maďarského solitéra Bély Tarra. Promyšleným stylem dlouhých záběrů doprovázených sugestivní hudbou a soustředících se na neexpresivní herectví buduje Tarr podmanivou atmosféru bezčasí, které nemůže vyústit v nic dobrého. Snímek takřka beze slov nahlíží na nezbytnost lidského soužití a zároveň bezbrannost lidského pokolení tváří v tvář velkým změnám. Významy zde nejsou tvořeny dialogy postav, ale prostřednictvím jejich konání a pouze zdánlivého klidu okolo nich. Napětí pak nevyvěrá z dynamického střihu, ale z obsahu a struktury pečlivě komponovaných záběrů. „Přivedli jsme film do jeho logického vyústění,“ řekla o díle Ágnes Hranitzká, střihačka a partnerka režiséra. Ten navíc snímek označil za svůj vůbec poslední.

Umělec

Zdroj: H.C.E. / Forum Film

Hollywood, 1927, George Valentin (Jean Dujardin) patří k největším hvězdám němého filmu. Poznáte ho podle tenkého knírku, typické bílé kravaty a fraku. Jeho účinkování v exotických příbězích o intrikách a hrdinských činech znamenalo velký úspěch pro filmové studio Kinograph, v jehož čele stojí magnát Al Zimmer (John Goodman). Sláva Georgovi vynesla elegantní manželku Doris (Penelope Ann Miller), každý den ho vozí do práce oddaný šofér Clifton (James Cromwell) a vítá ho vlastní usměvavá tvář z plakátů Kinographu. Na filmové premiéře spontánně reaguje na bouřlivé davy fanoušků a reportérů. Jakoby svým postavám z oka vypadl a jeho hvězdná kariéra se zdá neohrozitelná.

Ve stínu žen

Zdroj: Film Europe

Pierre a Manon natáčejí nízkorozpočtové dokumenty a žijí z různých pomocných prací. Když se Pierre setká s mladou Elisabeth, stanou se z nich milenci. Pierre nicméně nechce opustit Manon: touží vlastnit obě ženy. Elisabeth záhy zjistí, že Manon má milence. Pierre se s tímto vědomím vrací k Manon ― ženě, kterou doopravdy miluje. Prosí Manon, aby se k němu vrátila, a na Elisabeth zvolna zapomíná… Philippe Garrel přináší novou variaci na téma zrození a smrti vztahů i podivných cest touhy.