Nejlepší horory za posledních 10 let

Horory v poslední dekádě zažily totální žně. Z béčkové zábavy, kterou se staly v posledních dekádách, se vypracovaly v umělecky i divácky ambiciózní projekty. Úspěchy slavily jak psychologické horory s pomalejším tempem, tak popcornovky, stavějící na lekačkách a efektech.

Annabelle 2: Zrození zla

Zdroj: Cinemart

Už jste mohli sledovat, jak ničí lidské životy. Teď vám tvůrci hororu V zajetí démonů naženou strach v příběhu jejího zrození. Výrobce panenek a jeho žena přijmou pár let po tragické smrti vlastní dcerky pod svoji střechu řádovou sestru se šesticí dívek ze zrušeného sirotčince. Jenže to, co zpočátku považují za požehnání, se brzy změní v noční můru: jejich noví hosté se totiž stanou terčem démonického stvoření – Annabelle.

Režie: David F. Sandberg | Recenze | Trailer

Halloween

Zdroj: Cinemart

Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat.

Režie: David Gordon Green | Recenze | Trailer

Chata v horách

Zdroj: Bontonfilm

Pět přátel jede na dovolenou na odlehlou chatu v lesích, kde se jim toho dostane víc, než očekávali. Společně musí o chatě v lesích odhalit pravdu. Chata v lesích je ohromující horor, jenž obrací tento žánr na ruby, proniká do příběhu ukrytého pod příběhem a odhaluje pravou podstatu omílaných klišé.

Režie: Drew Goddard | Recenze | Trailer

Insidious

Zdroj: FilmDistrict

Jsou místa kam nepatříme, ale bezděky se tam dostaneme. Film vypráví o mladé rodině a jejich synovi, který po svém otci nevědomky zdědil jistou velice zvláštní schopnost, tato schopnost se nazývá astrální projekce. Je to schopnost opustit své fyzické tělo a cestovat na jiná místa v astrální (duševní) formě. Chlapec již cestuje dlouho a dostává se tam, kam by se žádný člověk nikdy dostat neměl. Zatímco je jeho fyzická schránka je posedlá zlými duchy, duševní je uvězněna v jiné dimenzi.

Režie: James Wan | Recenze | Trailer

Insidious 2

Zdroj: Falcon

V roce 1986 trápí malého Joshe Lamberta vidiny podivné staré ženy. Jeho matka Lorraine přivolá na pomoc experta na paranormální jevy Carla, který požádá o pomoc svou spolupracovnici Elise. Ta Joshe zhypnotizuje a i přes jeho varování se pokouší najít zdroj podivných jevů. V komoře v ložnici je ale čímsi nebo kýmsi napadena. Elise Joshově matce oznámí, že její syn má pozoruhodnou vlastnost astrální projekce, kterou se ale kdosi pokouší zneužít. Všichni tři dospělí se shodnou na tom, že bude nejlepší, když nechají Joshe na jeho schopnosti zapomenout. O 25 let později je Elise v Joshově domě za tajuplných okolností zavražděna a nyní dospělý Josh je hlavním podezřelým. Ten se se svými dětmi a manželkou Renai stěhuje dočasně k Lorraine. I v jejím domě se ale začínají dít podivné věci, tajemná stařena se znovu vrací a obyvatelé domu se ocitají ve smrtelném nebezpečí.

Režie: James Wan | Recenze | Trailer

Krvavá nevěsta

Zdroj: Cinemart

Mladá nevěsta má ženicha z bohaté, ale poněkud podivínské rodiny, která ctí letitou a velice zvláštní svatební tradici. Každý nový člen si musí zahrát náhodně vylosovanou hru. Tu však nemusí přežít.

Režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett | Recenze | Trailer

Rozpolcený

Zdroj: Cinemart

Scenárista/režisér/producent M. Night Shyamalan se vrací s originálním thrillerem, který zkoumá temná zákoutí choré, ale zároveň výjimečné duše. Přestože Kevin (James McAvoy) své psycholožce odhalil 23 osobností, které v sobě skrývá, stále ještě v něm přebývá jedna, vždy připravená se zhmotnit a ovládnout všechny ostatní. Když Kevin jednoho dne unese tři dospívající dívky, začíná opravdový boj o přežití jeho samotného i těch, kteří mu jsou nablízku.

Režie: M. Night Shyamalan | Recenze | Trailer

Neutečeš

Zdroj: Cinemart

Devatenáctiletá Jay se po příjemné chvilce na zadní sedačce auta se sympatickým mladíkem ocitne svázaná v opuštěné továrně. A mladík ji zpovzdálí opatrně pozoruje. Čeká na okamžik, kdy se objeví démoni. Na okamžik, kdy to pro něj celé skončí a pro ni naopak začne. Nekonečná noční můra. Tyto až příliš reálné přízraky jsou součástí prokletí, které si jeho oběti předávají sexem jako štafetový kolík. A pro Jay původně slibný večer nakonec skončí tím nejhorším možným způsobem. Její milenec ji uprostřed ulice vyhodí svázanou a polonahou z auta a navíc od něj převzala kletbu spojenou s pronásledováním a útoky přízraků, které s ní od této chvíle budou na každém kroku. Její život se smrskne na nekonečný a všudypřítomný strach, před kterým nemá kam uniknout. Jay se svých zjevení může zbavit jedině tak, že je předá někomu dalšímu. Podaří se jí uniknout?

Režie: David Robert Mitchell | Recenze | Trailer

Neviditelný

Zdroj: Cinemart

Když Cecilia (Elisabeth Moss) pochopila, že chodí s psychopatem, bylo už pozdě. Izolovaná v luxusním sídle majetnického vynálezce si uvědomí, že má-li přežít, musí utéct. To se jí podaří, a když se od expartnerova právníka dozví, že ten její odchod neunesl a spáchal sebevraždu, po letech se může znovu konečně svobodně nadechnout. Navíc je bohatá, protože bývalý přítel jí asi ve zvráceném gestu odkázal obrovský majetek. Tak proč je i dál tak neklidná? Proč má pořád nervy na pochodu? Proč se kolem ní dějí věci, jež nedokáže vysvětlit a které mají čím dál děsivější průběh a důsledek? Existují jen dvě alternativy. Buď se Cecilia regulérně zbláznila, nebo se v její blízkosti pohybuje někdo, kdo je doslova neviditelný a má jediný cíl – připravit ji o všechno, na čem jí v životě kdy záleželo. Jenže jak můžete bojovat s protivníkem, kterého nevidíte a který možná navíc existuje jen ve vaší hlavě?

Režie: Leigh Whannell | Recenze | Trailer

Sinister

Zdroj: H.C.E.

Ellison, autor detektivních románů, objeví na půdě svého domu staré filmové pásy, související se záhadnými vraždami, jež se tu kdysi staly. Pátráním po vrahovi však zkříží cestu celé své rodiny s neznámou nadpřirozenou bytostí a uvrhne ji tak do obrovského nebezpečí.

Režie: Scott Derrickson | Recenze | Trailer

Smrt ve tmě

Zdroj: Falcon

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti.

Režie: Fede Alvarez | Recenze | Trailer

The Divide

Zdroj: Anchor Bay Films

New York City, obyčejný den. Ovšem jen do chvíle, kdy je celé město paralyzováno nekonečnou sérií výbuchů. Skupinka několika rozdílných lidí nachází útočiště v suterénu obytného domu, kde byl (zásluhou paranoidního správce) vybudován provizorní protiatomový kryt. Jídla a vody je dostatek, strach, naprostá absence informací a sílící ponorková nemoc si však začínají vybírat svou daň a z bezpečného útočiště se tak velmi brzy stává klaustrofobická past. A venku zatím vyčkává „zlo“, které předčí i ty nejhorší představy. Dokážou se naši hrdinové spojit proti společnému nepříteli a přežít?

Režie: Xavier Gens | Recenze | Trailer

The Visit

Zdroj: Universal Pictures

Režisér M. Night Shyamalan se vrací ke svým kořenům s děsivým příběhem bratra a sestry, kteří jsou odesláni do vzdálené pensylvánské farmy svých prarodičů na týdenní návštěvu. Jakmile děti zjistí, že starší pár se zapletl do něčeho hluboce znepokojujícího, pochopí, že jejich šance na cestu domů jsou menší a menší.

Režie: M. Night Shyamalan | Recenze | Trailer

Tiché místo

Zdroj: Cinemart

Může někdy nastat situace, kdy se to, co nazýváme postižením, stane vlastností nezbytnou pro přežití? Poté, co na Zemi přišli Oni, je nezbytné zachovat ticho. Sebemenší hluk může upoutat jejich pozornost, což znamená smrt. Nejstarší dcera manželů Abbotových se narodila hluchá a znalost znakového jazyka rodinu chrání. Otázkou zůstává, jak dlouho.

Režie: John Krasinski | Recenze | Trailer

Ulice Cloverfield 10

Zdroj: Cinemart

Jednu chvíli jedete v autě, pak to do vás z boku napálí nějaký idiot a vy se probudíte pomlácení, ale živí v podzemní kobce, kde vám neznámý podivín řekne, že jste právě vyhráli hlavní cenu v životní loterii. Onen neznámý podivín (John Goodman) se jmenuje Howard a je to zkušený „Prepper“. To jsou lidé, kteří tuší, že jednoho nepříliš krásného dne přestane fungovat svět, a tak se na to připravují. Například Howard si postavil a komfortně vybavil podzemní bunkr. Výhra Michelle (Mary Elizabeth Winstead) spočívá v tom, že ji našel ve vraku havarovaného auta a přesunul do svého krytu krátce předtím, než na Zemi plnou silou udeřila gigantická katastrofa, která zničila veškerý pozemský život. Emmett, jeho kámoš, který mu se stavbou pomáhal (John Gallagher), a Michelle jsou podle všeho široko daleko jediní přeživší. Škoda, že je venku kontaminovaný vzduch a nejde to proto ověřit. Michelle ale téhle teorii příliš nevěří. Howarda považuje za magora, který ji unesl a pod za vlasy přitaženou záminkou ji chce udržet ve sklepě. Jenže důkazů, že má tenhle apokalyptický vizionář pravdu, se postupně objevuje víc a víc. Stejně jako dokladů toho, že Howard je fakt pořádný magor.

Režie: Dan Trachtenberg | Recenze | Trailer

Uteč

Zdroj: Cinemart

Když Chris (Daniel Kaluuya), mladý Afroameričan, navštíví rodinu své bílé přítelkyně (Allison Williams), netuší, jaký byl pravý důvod jeho pozvání. Až příliš vstřícné chování členů rodiny přičítá nejprve nervozitě z barvy pleti nápadníka jejich dcery, v průběhu víkendu ho ale řada znepokojivých odhalení přesvědčí o skutečné pravdě, kterou si nedokázal představit ani v těch nejhorších snech. Spekulativní thriller od společnosti Blumhouse (producent snímků The Visit, Dárek a série Insidious) a od tvůrce Jordana Peelea (Key and Peele) nabízí strhující a působivou podívanou.

Režie: Jordan Peele | Recenze | Trailer

V pasti

Zdroj: Netflix

Když tajemná síla zničí světovou populaci, je jen jediná věc jistá: Když ji uvidíte, vezmete si život. Tváří v tvář neznámému, Malorie (Sandra Bullock) nalézá lásku, naději a nový začátek. O tohle všechno ale během lusknutí prstu přijde. Musí se svými dvěma dětmi utéct a plout po zrádné řece, aby našla možná poslední místo na zemi, které jim může nabídnout úkryt. Ale aby přežili, musí tuto riskantní dvoudenní cestu podstoupit se zavázanýma očima.

Režie: Susanne Bier | Recenze | Trailer

V zajetí démonů

Zdroj: Warner Bros

Hrůzostrašný případ z domu v Amityville nebyl první – ještě dříve došlo k záhadným děsivým událostem v Harrisville. Film „V zajetí démonů“, natočený podle skutečných událostí, vypráví hrůzný příběh světově proslulých vyšetřovatelů paranormálních jevů Eda a Lorraine Warrenových, kteří byli pozváni na odlehlou farmu, aby pomohli rodině terorizované temnými silami. V nejhrůzostrašnějším případu svého života jsou Warrenovi nuceni utkat se s mocnou démonickou bytostí.

Režie: James Wan | Recenze | Trailer

V zajetí démonů 2

Zdroj: Freeman Ent.

Stejně jako ve snímku V zajetí démonů účinkují v rolích Lorraine a Eda Warrenových kandidátka na Oscara® Vera Farmiga a Patrick Wilson. Manželé pomáhají osamělé matce, která vychovává své čtyři děti v domě zamořeném zákeřnými démony. Případ Enfield Haunting, považovaný za anglickou obdobu Amityville, je nejlépe zdokumentovaným případem v historii paranormálních jevů. Seznamte se pravdivými souvislostmi události, která šokovala svět.

Režie: James Wan | Recenze | Trailer

Všechno nejhorší

Zdroj: Cinemart

Společnost Blumhouse (Rozpolcený, Uteč, Whiplash) přináší originální a důmyslně vystavěný thriller, ve kterém je půvabná bezstarostná vysokoškolačka (Jessica Rothe – La La Land) nucena znovu a znovu prožít den své vlastní vraždy, protože hrůzu nezastaví, dokud maskovaného vraha neodhalí. Pokud se jí to nepodaří, bude uvězněna v šílené časové smyčce a děsivé noční můry z neodvratné smrti se nikdy nezbaví.

Režie: Christopher Landon | Recenze | Trailer

Zhasni a zemřeš

Zdroj: Freeman Ent.

Když Rebecca odešla z domova, myslela si, že za sebou nechala i své strachy z dětství. Když v době dospívání zhasla, nebyla si nikdy úplně jistá, co je skutečné a co není … a nyní její bratříček Martin prožívá stejně nevysvětlitelné a děsivé události, které kdysi vystavovaly zkouškám její příčetnost a ohrožovaly její bezpečnost. Znovu se objevila děsivá bytost tajemně propojená s její matkou Sophií. Ale tentokrát, s tím, jak se Rebecca přibližuje k odhalení pravdy, je třeba si přiznat, že životy všech jsou v ohrožení… jakmile se zhasnou světla.

Režie: David F. Sandberg | Recenze | Trailer

Žena v černém

Zdroj: Momentum Pictures

Snímek na motivy klasického duchařského příběhu vypráví příběh Arthura Kippse (Daniel Radcliffe), právníka, který je nucen opustit svého malého syna a odcestovat do odlehlé vesnice, aby zde vyřídil právní záležitosti související s nedávno zesnulým majitelem rezidence Eel Marsh House. Kipps, který o samotě pracuje v tomto starém sídle, začíná odhalovat místní krutá a znepokojivá tajemství a jeho obavy se dále stupňují poté, co zjistí, že místní děti za záhadných okolností umírají. Když pomstychtivá žena v černém začne ohrožovat i jeho nejbližší, je Kipps nucen hledat způsob, jakým vražedný kruh přerušit.

Režie: James Watkins | Recenze | Trailer