Daleko od Reykjavíku: Příběh odhodlané ženy připomíná Tři billboardy

Tvrdohlavá Inge se vydává do boje se zkorumpovaným farmářským družstvem, které ji přivedlo na mizinu. Severská podívaná, která připomíná i oscarové Tři billboardy kousek za Ebbingem, má český trailer a premiéru již tento týden.

Mlčenlivá Inge vlastní malé hospodářství v odlehlé vesničce na severu Islandu. Vlivem nečekaných událostí přijde během pár dnů o většinu životních jistot a ocitá se až po uši v dluzích. Její neštěstí z velké části způsobilo chamtivé farmářské družstvo, jehož vedení kvůli zisku šikanuje místní chovatele. Když ale zažene do kouta dosud nenápadnou ženu, narazí na tvrdý odpor. Inge už nemá co ztratit a vydává se do boje. Beze strachu a plná odhodlání využívá všechny dostupné zbraně – ostré příspěvky na Facebooku, mléko i zásoby hnoje. Příběh o silné a tvrdohlavé ženě se odehrává v kulisách překrásné islandské krajiny a je protkán jemnou severskou absurditou.

Třetí celovečerní film režiséra Grímura Hákonarsona měl světovou premiéru na festivalu v Torontu, kde byl vřele přijat – portál Slashfilm jej díky námětu a silné a odhodlané hrdince přirovnal k oscarovému hitu Tři billboardy kousek za Ebbingem, deník Variety hovoří o „velmi diváckém a lidském filmu s hrdinkou plnou kuráže“. Snímek protkaný jemnou severskou absurditou odehrávající se v kulisách překrásné islandské krajiny vstoupí do českých kin 23. ledna.

„Kdyby se tento film točil v jiné zemi, bylo by vedení družstva obklopeno zbraněmi a bodyguardy. Ale na Islandu žádné pistole nemáme! Místo toho si lidé hrozí esemeskami. Nechtěl jsem se příliš vzdálit naší realitě – sám pocházím z venkova a na statku jsem pracoval. Moc dobře tento svět znám,“ nechal se slyšet režisér Grímur Hákonarson. Jeden z nejvýraznějších severských tvůrců současnosti absolvoval v roce 2004 pražskou FAMU. Jeho druhý celovečerní film Berani zvítězil v roce 2015 na festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard – získal také řadu dalších ocenění včetně 11 cen Islandské filmové akademie. Ve filmu Daleko od Reykjavíku se Hákonarson opět vydává do prostředí odlehlých farmářských komunit, které díky svým zkušenostem dovede vykreslit s nebývalou autenticitou.