Avatar 2: Tvůrci se vytasili s krásnými concept arty!

Jeden z projektů, na které se pomalu zapomíná. I tak by se dalo shrnout připravovaná pokračování prvního Avatara z roku 2009, patřícího k nejvýdělečnějším filmům všech dob. Vizionářský režisér, scénárista a producent James Cameron od té doby pracuje hned na několika pokračováních, z nichž to první by už konečně mělo vstoupit do kin roku 2021. Na Twitteru se nyní objevily arty, které nastiňují vybrané lokace z filmu a potvrzují zprávy o tom, že se v další části podíváme na pandorské oceány a nové kmeny národa Na’vi…

Výtečně umělecky ztvárněné obrázky v nás tak poměrně silně vzbuzují touhu po návratu do vizuálně naprosto podmanivého fikčního světa, jenž se díky moderním technologiím stává realitou. I kdyby vás chystané sequely donedávna nejvýdělečnějšího filmu všech dob (nedávno sesazeného posledními Avengers) nikterak nezajímaly, tak musíte uznat, že to vypadá opravdu úchvatně.

Zveřejnění proběhlo zároveň s uvedením vizualizace vzhledu nového vozu Mercedes-Benz, propagované v souvislosti (a také se zřejmou inspirací) se světem Avatara. Právě nadcházejícími filmy byl totiž design vozu značně ovlivněn. Následující pokračování mají podle režisérových slov proměnit Avatara ve víceméně rodinnou ságu, zaměřenou na boj s lidmi. Otevřený konec, který tak první díl měl, bude mít v následovných událostech rozhodně velkou dohru. Dle Worthingtona pak s Jakem Sullym a jeho rodinou navštívíme neprobádaná místa Pandory.

Což evokuje mnohé a rozhodně se tak můžeme těšit na kreativně zpracované, nové části toho barvitého světa. Zmínka o rodině navíc nasvědčuje o určitém skoku v ději, kdy se z hlavního charakteru stal nejen uznávaný vojevůdce a hrdina, bájným proroctvím zvaný Toruk Makto, ale i otcem. Skok bude totiž hned osmiletý. Sully se stačil oženit s Neytiri (Zoe Saldana) a stát se náčelníkem. Válka s lidmi tak ohrozí jejich poklidný život na Pandoře.

Co se týče nových lokací, Cameron, jak známo, nemá s natáčením v moři problém. A to ani s podmořskými záběry. Podíváme se tak do pandorských oceánů. Sully se svými dětmi bude objevovat tuto pro něj neznámou část světa s radostí a podle Worthingtona to bude něco, co jsme ještě neviděli. Soustředit se tak budeme na zkušenějšího a staršího Jakea a jeho rodinu. Uplynulá léta by postavě mohla dodat určitou hloubku, protože v prvním filmu byla přece jen poněkud plošší. Sam Worthington za tu dobu také herecky nezahálel a bylo by rozhodně příjemné se s jeho hrdinou lépe sžít v případě, že bude charismatičtější. Filmy prý mají být natáčeny současně. Podtrženo sečteno: uvidíme mnohem víc z Pandory, hlavní hrdina bude starší a vyzrálejší, s rozrostlou rodinou a účelem v novém světě. Na další detaily si bohužel budeme muset nějakou dobu počkat.

Avatar 2 vstoupí do kin (snad) 17. prosince 2021, následovat by měl 22. prosince 2023 Avatar 3; poté 19. prosince 2025 Avatar 4; a nakonec 17. prosince 2027 Avatar 5.