Komiksové filmy v roce 2020 patří superhrdinkám

Co čeká fanoušky superhrdinů v roce 2020? V kinech by se měli dočkat minimálně osmi snímků založených na komiksech, přičemž většině vládnou ženy. Své pochopitelně řeknou nejen Marvel a DC.

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

Je docela zvláštní, jak DCEU drží Batmanovy ikonické padouchy Jokera a Harley dál od Batmana, ale doufejme, že ho skupina hrdinek zastoupí. Proti zlu budou bojovat obávaná Huntress (Mary Elizabeth Winstead), Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), a policistka René Montoya (Rosie Perez). Kromě Harley padouchy zastoupí gangster Black Mask (Ewan McGregor) a sériový zabiják Victor Zsasz (Chris Messina). Námět byl už jednou zpracován v roce 2002 jako televizní seriál a díru do světa zrovna neudělal. Tenkrát byly samozřejmě v kurzu civilnější komiksovky. V dnešní době kostýmních akčních blockbusterů je námět snadněji uchopitelný.

Režie: Cathy Yan | Premiéra: 6. února | Trailer

Bloodshot

Bude zajímavé sledovat, jak se tvůrci popasují s divákům nepříliš známým charakterem. Bloodshot je především všestranný voják, jemuž byla několikrát vymazána paměť, navíc je schopný regenerace. Tudíž by se v mnohém mohl přiblížit Deadpoolovi či Wolverinovi. Inu, uvidíme, zda z toho bude něco víc než jen další akční smršť s Dieselem v hlavní úloze, nebo něco víc…

Režie: Dave Wilson | Premiéra: 20. února | Trailer

Noví mutanti

Disney, který práva na příběhy hrdinných mutantů nedávno získal, plánuje zařazení X-Menů do světa MCU. A byť ještě zdaleka není jasné, v jaké podobě se X-Meni ve filmu objeví, je dost možné, že jejich první vlaštovkou budou právě Noví mutanti. Zatím není jisté, zda bude film nakonec fungovat jako zcela samostatné sci-fi od Foxů, nebo se bude skutečně odehrávat ve světě filmových marvelovek pod hlavičkou Disney, v každém případě nebude mít nic společného s fikčním světem foxovských X-Menů. Posledním X-Men filmem od Foxu, který kdy uvidíme, tak zůstává Dark Phoenix, který celou devatenáctiletou sérii neukončil úplně nejšťastněji.

Režie: Josh Boone | Premiéra: 2. dubna | Trailer

Black Widow

Black Widow bude druhý snímek s ženskou hlavní protagonistkou v rámci MCU v hlavní roli. Zároveň je to jeden z dlouhodobě nejvíce požadovaných filmů ze strany fanoušků. I samotná Scarlett Johansson se za vznik filmu velmi dlouho přimlouvala. A vše je prozatím na dobré cestě. Ze snímku Black Widow by se mohla vyklubat poněkud netradiční marvelovka; špionážní thriller, držící se více při zemi. Vzhledem k tomu, že i v druhém filmu s Captainem Americou to fungovalo, snad se to podaří i v tomto případě…

Režie: Cate Shortland | Premiéra: 30. dubna | Trailer

Wonder Woman 1984

Asi jste pochopili, že Wonder Woman 1984 není 1984. dílem série o supersilné dívčí hrdince z vesmíru DC. Jde o teprve druhý film, který se bude plně věnovat jejímu charakteru a tentokrát logicky v roce 1984. DC dostává od Marvelu ve filmovém světě těžce na frak. Liga spravedlnosti či Batman vs Superman měly být hity, ale diváci je přijali velice vlažně. Jediným světlem na konci tunelu byla všeobecně chválené sólovka Wonder Woman. Ta potěšila nejen kritiky, ale i fanoušky. Není tak divu, že se dočkáme druhého dílu. Gal Gadot i režisérka Patty Jenkins se vrátí a k tomu navíc teď přibyla posila skutečně těžkého kalibru, Hans Zimmer.

Režie: Patty Jenkins | Premiéra: 4. června | Trailer

Morbius

Přídomek „živý upír“ není nijak nesmyslný. Vědec Morbius je totiž obětí vlastního experimentu, jehož účelem bylo vyléčení krevní nemoci. Vyvrbilo se to ale tak, že Morbius se infikoval krví vampýra obecného podobně, jako se Peter Parker stal Spider-Manem. Asi chápete, v co se mohl po styku se zmutovanou krví netopýra proměnit. V nezranitelné, lidskou krev vyžadující a lidského netopýra připomínající monstrum. Podědil také několik ryze upířích schopností, jako schopnost hypnózy či levitace, ale v zásadě je to podobný polo-zvířecí mutant jako Spider-Man. I tak se ale ve svých samostatných dobrodružstvích setkával s opravdovými, nemrtvými upíry. Hlavní roli si zahraje Jared Leto.

Režie: Daniel Espinosa | Premiéra: 30. července | Trailer

Venom 2

Venom byl překvapivě zábavnou popocornovou zábavou, která sice mnoho hardcore fanoušků Marvelu nepotěšila, za to ovšem obsahovala notnou dávku překvapivě fungujícího humoru, pramenícího z povedené interakce mezi Eddiem Brockem a symbiontem a pár dalších zajímavých nápadů. Snad se dvojce podaří ještě lépe kombinovat černý humor s násilím, které k antihrdinovi Venomova formátu patří. Trochu překvapující může být návrat Woodyho Harrelsona do role Carnage, se kterým řada fandů Marvelu nebyla spokojená. Ačkoli dle mého subjektivního názoru je to přinejmenším zajímavá volba.

Režie: Daniel Espinosa | Premiéra: 10. října | Trailer

Eternals

Jedná se o adaptaci komiksových Eternals (v češtině známi jako Věční), které vytvořil legendární kreslíř Jack Kirby a později je proslavil scénárista a spisovatel Neil Gaiman. Dost možná budou hrát velkou roli ve vesmírné expanzi celého MCU. Jakož i po Thanosovi plnit jakousi roli záporáků, či tak podobně. V MCU bezesporu půjde o zásadní bytosti, které budou patřit k tomu nejmocnějšímu, co jsme zatím v tomto filmovém vesmíru viděli. Dost možná budou mít co do činění s vytvořením Kamenů nekonečna. V hlavní roli uvidíme Angelinu Jolie.

Režie: Chloé Zhao | Premiéra: 5. listopadu | Trailer