14. Das Filmfest láká na Wortmanna i výročí pádu Berlínské zdi

Mezi 16. a 25. říjnem proběhne ve čtyřech českých městech již 14. ročník tradičního festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest, jenž letos nabídne žhavé novinky nejen z oblasti hraného, ale i dokumentárního filmu. V celkem osmi programových sekcích se objeví v českých premiérách novinky jako Love Machine či Nevrland, organizátoři sází také na německého kandidáta na Oscara Narušitel systému či starší snímky Bruna Ganze či Karla Maye. Promítá se v Praze, Brně, Plzni a Jihlavě.

Festival otevře uznávaný německý režisér Sönke Wortmann, který v České republice už před pár lety natáčel seriál Charité, a představí úvodní snímek festivalu A co třeba Adolf. Německá komedie s jednoduchou premisou překvapí nejen svou vtipností, ale také skrytými pravdami, které staří dobří přátelé při zprvu nevinné večeři nechtěně prořeknou. Vzniká tak psychologická hra se jmény. Těhotná Anna chce totiž svého syna pojmenovat Adolf. Středečního slavnostního zahájení v Lucerně se zúčastní také bývalý ředitel Berlinale Dieter Kosslick. Letošní Das Filmfest je celkově na hosty velice bohatý. Své nejnovější snímky osobně představí i Oliver Haffner (Wackersdorf) nebo Luzie Loose (Plavání). Co se historie festivalu týče, jedná se o rekordní počet festivalových hostů.

Novinky ze světa německy mluveného filmu

Hlavní festivalová sekce DAS FILMFEST SPEZIAL, která představuje českému publiku to nejnovější z německy mluvících zemí, nabídne letos třináct výjimečných produkcí, mnoho z nich v české premiéře. Mezi ty nejvýraznější bezesporu patří Nevrland režiséra Gregora Schmidingera, jeho starší krátkometrážní snímek Homophobia byl na festivalu promítnut před lety. I tentokrát se režisér věnuje queer tématu, které zobrazuje skrze virtuální přátelství mladíka Jakoba a šestadvacetiletého umělce Kristjana.

Švýcarský Běžec je celovečerním debutem šestatřicetiletého Hannese Baumgartnera a popisuje příběh maratonského běžce, který se snaží vyrovnat se svou tragickou minulostí. Jeho snem je soutěži na olympiádě, když ale promarní svou šanci v domácím závodě, stále častěji ho začnou dohánět vzpomínky na zesnulého bratra. Ve stále rostoucím zoufalství a obavě se někomu svěřit začíná žít dvojí život.

Nejkontroverznějším snímek letošního Das Filmfestu není žádný jiný, než nekompromisní portrét psychopatického násilníka s názvem U Zlaté rukavice. Hlavní sekce dále nabídne zběsilý závod o život Odříznuto, tříhodinové historické drama Nikdy neodvracej zrak či koprodukční snímek Byl jsem doma, ale…

Vzepřít se systému

Festivalová sekce REBELLION & REVOLTE se zaměřuje na ty, kteří se bouří proti společnosti, autoritám či pravidlům. A také na ty, kteří se nebojí jít proti proudu. Jedenáctka bouřících se hlavních hrdinů má rozmanitá témata. Nejdůležitějším snímkem celé sekce je Narušitel systému. Strhující příběh dítěte a matky, která o něj nezvládá pečovat, vyslalo Německo do boje na Oscary.

Výrazným počinem Philippa Hirsche, dosud pouze režiséra videoklipů a krátkometrážních filmů, je dobrodružné drama Pryč o hrdinech, kteří chtějí utéct od zpustošené civilizace do divoké přírody. Sekce dále nabídne příběh Romea a Julie na předměstí Rozbi moje srdce, rakouské emotivní drama L’Animale či drsný film o síle a nebezpečí sociálního světa Plavání.

Vagína, hudba i volby

Das Filmfest nezapomíná ani na dokumentární tvorbu a přináší na plátna českých kin sedm nejpozoruhodnějších dokumentárních počinů loňského a letošního roku v sekci DIE DOKU. Vagína je koprodukčním prolamujícím dokumentem, v jehož centru stojí pět žen, zasazujících se o sexuální osvětu. Die Toten Hosen vypráví o nezkrášleném příběhu stejnojmenné hudební kapely. Film Tuzemsko sleduje tři fanoušky pravicové Svobodné strany Rakouska před a po volbách do rakouského parlamentu – spojuje je odpor vůči cizincům a touha po lepším životě pro obyčejné lidi.

May, Ganz, Tenkrát na Východě

Rozsáhlý program letošního ročníku doplní i několik dalších tématických sekcí. KULT KARL MAY vzpomene na tvorbu velikána německé literatury, na jehož dobrodružných románech vyrůstalo několik generací, a promítne například klasiky jako Vinnetou či Synové Velké Medvědice ze šedesátých let minulého století.

Novější snímky nabídne RETROSPEKTIVE: BRUNO GANZ, která se zaměří právě na nejdůležitější počiny tohoto významného švýcarského filmového herce. Vzpomene na Ganze třemi zásadními filmy od režisérů Wima Wenderse (Americký přítel a Nebe nad Berlínem) a Olivera Hirschbiegela (Pád třetí říše), promítne i dokumentární portrét.

Speciální tématickou sekcí je TENKRÁT NA VÝCHODĚ, která oslavuje 30 let od pádu Berlínské zdi. Tento akt připomíná řadou novějších i archivních snímků, které na osobních příbězích zprostředkovávají atmosféru doby. Na plátnech se tak objeví východoněmecký Coming Out z roku 1989 nebo emotivní rodinný snímek o úprku z Východu na Západ Balón.