Výsledky 54. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Zakončení 54. filmového festivalu proběhlo včera 6. července, festival opět provázelo nádherné počasí, znovu se pyšnil skvělými filmy a nezapomenutelnými okamžiky, ale hlavně dalšími hvězdnými hosty. Nyní se podíváme, jaké filmy a osobnosti si odnesli svůj křišťálový globus.

Po celou dobu festivalu probíhá hlasování o diváckou cenu deníku Právo. Letos byla změna v tom, že z hlasování byly vyloučeny starší snímky, aby bylo fér, že cenu získá pouze film, který byl natočený v minulém nebo v tomto roce. Diváci rozhodli, že nejlepším snímkem je dokumentární film Olgy Sommerové s názvem Jiří Suchý – Lehce s životem se prát. Cenu si převzala sama režisérka, která například stojí i za dokumentem Magický hlas rebelky o Martě Kubišové.

V sekci Na východ od Západu ocenila porota zvláštním uznáním snímek Mé tiché myšlenky od režiséra Antonia Lukiče. Hlavní cenu si odnesl ruský film Býk od režiséra Borise Akopova.  Dokumentární porota udělila zvláštní uznání čínskému dokumentu Konfuciánský sen, jež si převzala sama režisérka Mijie Li. Nejlepším dokumentem se stal lotyšško-estonský snímek Nesmrtelní.

V hlavní kategorii bylo nominováno 12 filmů. Zvláštní uznání získal španělský film Srpnová madona, zvláštní cenu poroty obdržel německý snímek Lara, pro kterou si přišel režisér Jan Ole Gerster. Než se podíváme na cenu pro nejlepší film, připomeňme si ještě nejlepší herecké výkony. Zvláštní uznání za nejlepší herecký výkon získala Antonia Giesen za roli ve filmu Muž budoucnosti. Cenu za nejlepšího herce si odnesl slovenský herec Milan Ondrík za film Budiž světlo. Nejlepší herečkou se tentokrát stala Corinna Harfouch za německý film Lara. Herečka bohužel nebyla přítomna a cenu převzal režisér filmu.

Křišťálový glóbus za nejlepší film si odnesl bulharsko-řecký snímek Otec. Cenu převzali režiséři Kristina Grozeva a Petar Valčanov.

Cenu za Mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si na začátku festivalu odnesla Julianne Moore, která Karlovy Vary okouzlila svým milým a vstřícným chováním k fanouškům. Na konci festivalu si pro cenu přišla herečka Patricia Clarkson. Za českou kinematografii byl oceněný kameraman Vladimír Smutný.

54. ročník máme za sebou, nyní se můžeme těšit na ten 55., který nás čeká od 3. července do 11. července 2020.