Filmy, ve kterých jste mohli vidět Lupitu Nyong’o

Mladá herečka Lupita Nyong’o je původem z Mexika, ale kořeny její rodiny sahají až do Africké Keni. Díky otci, který se živil jako senátor, měla možnost v Mexiku studovat španělštinu a rozvíjet svůj herecký talent. Na divadelních prknech si připadala jako doma, a proto se rozhodla věnovat herectví. Úspěšně absolvovala dramatickou fakultu v Yale a již její první filmová role jí přinesla sošku Oscara. Ve svých 36 letech si zahrála pouze v osmi filmech, ten nejnovější, hororový thriller My právě míří do kin. Připomeňme si zbytek její filmové kariéry, která jí vynesla na nejvyšší žebříčky nejlepších hereček současnosti.

12 let v řetězech (2013)

Životopisný snímek natočený dle knižní předlohy od Solomona Northupa, který je i ústřední postavou filmu. Navzdory tak těžké době byl afroameričan Solomon svobodný, zaměstnaný a žil spokojený život. Jednoho dne, ale doplatil na svojí důvěřivou povahu a skončil spoutaný v řetězech a prodaný do otroctví na americkém jihu. Za dvanáct let, které strávil v otroctví, zažil nespočet hrůz, přes to si však dokázal udržet víru v osvobození. Režisér Steve McQueen si do hlavní role Solomona vybral Chiwetela Ejiofora. Obsazení doplnil hvězdnými herci včetně Michaela Fassbendera, Benedicta Cumberbatche nebo Brada Pitta. Lupita byla obsazená do role otrokyně Patsey, která je psychicky i fyzicky týraná otrokářem a majitelem farmy. Získala Oscara pro nejlepší výkon ve vedlejší roli.

NON-STOP (2014)

Bill Marks pracuje jako vzdušný tajný agent, který má během letu na starosti bezpečnost na palubě letadla. Po celou dobu jeho kariéry vše probíhalo v pořádku až do doby, kdy mu na telefon přišla zpráva, že každých dvacet minut někdo v letadle zemře. Liam Neeson v hlavní roli opět dokázal, že napínavé thrillery jsou jeho žánr a boj o život svůj i druhých mu jde jako nikomu jinému. Jeho postavě pomáhá spolupráce s letuškami, které ztvárnily Michelle Dockery a Lupita Nyong’o.

Star Wars: Síla se probouzí (2015)

Možná si někdo z vás říká, že jste Lupitu ve Star Wars nikde nezahlédli. Díky dnešní CGI technice se z Lupity stal ženský humanoid jménem Maz Kanata, jenž pomáhá Rey a Finnovi proti temné síle. Díky ochranným brýlím se speciálními čočkami dokáže uhodnout pocity druhých osob. Její největší schopností je cit pro Sílu, i když nikdy nepodstoupila trénink na Jedie, používá schopnost při vyhledávání artefaktů jako světelný meč. Sedmý díl Hvězdných válek nám ukazuje nové postavy a nepřátele a vrací nás tak do 70. let, kdy se Star Wars staly senzací.

Královna z Katwe (2016)

Film natočený na motivy skutečných událostí, vypraví o mladé dívce žijící v Ugandě. Phiona Mutesi žije pouze s matkou a většinu času věnuje práci na stavbě, aby pomohla vydělávat na jídlo. Při cestě domů se zastaví u školy, kde misionář Robert Katend učí děti hrát šachy. Nová hra Phionu okouzlí a brzy se z ní stane nejlepší hráč. Robert v ní vidí velký potenciál a po dohodě s její matkou, kterou ztvárnila oscarová Lupita Nyong’o, vyráží na šachový turnaj a touží se stát šachovým mistrem.

Kniha džunglí (2016)

Hvězdně obsazený snímek, kde postavám hlasy propůjčily největší hvězdy Hollywoodu, se stal senzací a díky tomu Disney nyní připravuje každý rok nejméně tři live action snímky. Příběh o chlapci jménem Mauglí, kterého vychovala vlčí smečka a jenž si našel přátele v medvědovi Balúovi a černém panterovi Baghírovi, se poprvé objevil jako animovaný snímek od studia Disney v roce 1967. Příběh zůstává stejný, jen nás filmoví tvůrci oslnili a překvapili technickým zpracováním filmu. Lupita propůjčila hlas vlčici Rakshe, která vychovává Mauglího.

Black Panther (2018)

Akční sci-fi film od studia Marvel, nám představil nového superhrdinu Black Panthera. Válečník T’Challa se po smrti svého otce, krále Wakandy vrací do své země, aby se utkal v ceremoniálu o trůn. Doprovází ho jeho bývalá láska a ochránce Nakia, kterou ztvárnila Lupita Nyong’o. Po zvolením králem před ním stojí nejtěžší zkouška, která má podobu známého nepřítele. Prohra by mohla rozhodnout v nepříznivou budoucnost nejen Wakandy, ale celého světa. Pro záchranu celé Země musí použít nejen sílu Black Panthera, ale také spolupracovat s nepřátelskými kmeny.