Očekávané horory v roce 2019

Na co se mohou těšit milovníci hororového žánru v tomto roce? Vybrali jsme celkem devět nejočekávanějších kousků, které již mají jistou českou premiéru.

Annabelle 3

S duchařskými příběhy pocházejícími z univerza V zajetí démonů je to jako na horské dráze. Některé můžeme vychvalovat k nebesům (V zajetí 1 a 2), druhé zas ztrhat ostrou kritikou (Annabelle 1, Sestra). Třetí hororový film o hrůzostrašné panence Annabelle s sebou přinese nejen ji, ale taktéž dvojici manželů Warrenových, tedy lovce duchů, démonů a všeho nadpřirozeného. O film se postaral scénárista prvních dvou dílů a loňského hitu To. (napsal David Kučaj)

Uvedení v českých kinech: 4. července

La Llorona: Prokletá žena

Pověra z mexické kultury o ženě, jež přišla o své děti, se dočká hororového zpracování. Herečka Linda Cardellini (Zkrocená hora, Avengers: Age of Ultron, Zakladatel) coby sociální pracovnice Anna García příliš nevěří na pověry, ale v mexické komunitě se neustále skloňuje jméno tzv. Plačící ženy alias La Llorony, která má údajně ze žalu přinášet neštěstí a topit děti, které jí zkříží cestu. A co osud nechtěl, Annin syn tajemnou postavu potká, a tak se celé jejich rodině obrátí život vzhůru nohama. Režisér Michael Chavez snímek časově zasadil do Los Angeles 70. let minulého století, aby přidal prvek tajemna, jehož podle něj nelze dosáhnout v dnešní „době Googlu“. (napsala Lenka Hrůzová, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 18. dubna

My

Jordan Peele nedávno překvapil se svěží hororovou podívanou Uteč, která mu vynesla Oscara za nejlepší scénář. Na příští rok si pro nás přichystal další žánrovku s prostým názvem My (Us), která oproti předchozímu znepokojivě děsivému projektu nebude mít jakožto ústřední motiv rasovou tématiku. Naopak jím bude zdánlivě béčkový nápad s rodinou dvojníků, která své protějšky chce jednoduše zabít. Tak to tedy alespoň vypadá v prvním traileru, který sice leccos ukázal, ale příhodně příliš ze zápletky nevyzradil. Nicméně se i přesto dle našeho názoru rozhodně můžeme těšit na originální a skvěle propracovaný horor, jenž bude bezesporu aspirovat na jeden z nejlepších počinů roku. (napsal Tomáš Lesk, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 28. března

Řbitov zvířátek

Stephen King vždycky představoval vděčnou látku ke zfilmování, po každé s nejistým výsledkem. To ale ukázalo, že kingovka může znamenat úspěch, a tak tu brzy budeme mít adaptaci další pecky hororového mistra – Řbitov zvířátek. Kniha je příběhem rodiny, která se v novém prostředí musí vyrovnat s tím nejhorším, co může rodinu potkat. Zatímco první půle knihy je v zásadě rodinné drama, kde se jen v náznacích objevují prvky nadpřirozena, od poloviny dál začnou mystické prvky vstupovat čím dál víc do popředí a mysteriózní drama se změní v brutální horor o starodávném zlu, živých mrtvých a destrukci lidské duše. Trailer na filmovou adaptaci trochu upouští od dramatické roviny a soustředí se na hororovou linku, přesto do nového Řbitova vkládáme velké naděje. (napsal Filip Šula, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 11. dubna

Syn temnoty

Co kdyby nadané dítě z jiného světa ztroskotalo na Zemi, ale místo aby se pro lidstvo stalo hrdinou, začalo by se projevovat velmi zlověstně? V Synovi temnoty přináší vizionářský tvůrce Strážců galaxie a The Belko Experiment děsivý zvrat a nový radikální žánr: superhrdinský horor. (trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 23. května

To Kapitola 2

První část nového zpracování slavného Kingova hororu budila loni po svém uvedení na velká plátna velmi pozitivní ohlasy z řad diváků i novinářů, není tedy divu, že jsme všichni natěšeni na pokračování. Dějově se posuneme o 27 let dopředu, všichni známí hrdinové vyrostli, odstěhovali se a žijí si své životy. Dokud je jeden telefonát nesvede zpět dohromady… Role děsivého klauna Pennywise by se opět, stejně jako v prvním díle, měl ujmout brilantní Bill Skarsgård. (napsala Barbora Dršková)

Uvedení v českých kinech: 5. září

Všechno nejhorší 2

Všechno nejhorší byla přes na první pohled nepříliš zajímavé obsazení a námět nesmírně zábavnou a povedenou jednohubkou s prvky hororu. Časová smyčka, v níž na konci dne hlavní hrdinku pokaždé zabil maskovaný vrahoun, jen aby se toho samého dne ráno zase probudila a začala celý den nanovo, byla svěžím scénáristickým nápadem, který se podařilo skvěle využít. Snímek zaznamenal slušný úspěch a tak tu máme chystaný sequel. Je ovšem otázka, jak se na povedenou jedničku podaří navázat a případně ji i překonat. Očekávání bychom měli rozhodně nemalá. (napsal Tomáš Lesk, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 28. února

X-Men: Noví mutanti

X-Meni měli vždy trochu kolísavou kvalitu, ať byl ale výsledek jakýkoli, vždycky si zasloužili pozornost experimentováním s žánrovou formou a nacházením nových přístupů. Vůbec první  filmoví X-Men udělali v komiksovém superhrdinském filmu regulérní revoluci, První třída okouzlila kombinací retra, velkofilmu a psychologického dramatu, Deadpool předvedl, že i eRko může hodně vydělat a seriál Legion je artový surrealistický horor, jaký na poli superhrdinských seriálů nemá obdoby. Na hororovou notu budou hrát i Noví mutanti, příběh další skupiny mutantích vyvrhelů z x-menovského světa, která se v odlehlém léčebném středisku potýká s neznámým nadpřirozeným zlem. Film se dočkal dvojích přetáček, nejdříve se studio leklo hororového vzhledu a nařídilo otupení hran. Poté se zase leklo naštvaných fanoušků a hrany nechalo v docela krátkém čase zase naostřit, takže výsledný film dost možná nebude fungovat úplně hladce. Kombinace hororu a sympatického superhrdinského světa je ale tak lákavá, že se těšíme stejně. (napsal Filip Šula, trailer ZDE)

Uvedení v českých kinech: 1. srpna

Zombieland 2

Svět je stále v ohrožení, protože zombie epidemie se šíří rychlostí blesku. Columbus (Jesse Eisenberg), Wichita (Emma Stone), Little Rock (Abigail Breslin) a Tallahassee (Woody Harrelson) navíc zažívají menší ponorku, ze které je dostane jenom další krvavý road-trip. Film se právě natáčí, opět pod vedením režiséra Rubena Fleischera (Venom).

Uvedení v českých kinech: 24. října