TOP 30: Nejočekávanější filmy roku 2018

Konec roku přichází. Než se vrhneme na jeho hodnocení a skládání tradičních žebříčků, je potřeba si posvítit, co nás čeká v roce 2018. Vybrali jsme tedy nejočekávanější filmy, které v kinech budou představeny od prvního ledna. Na topce se podílela kompletní redakce.

30Aquaman

Aquaman se divákům v širším světle představil ve snímku Liga spravedlnosti, který naznačil, jak bude jeho DC sólovka vypadat. Vládce sedmi moří, civilním jménem Arthur Curry, je právoplatným dědicem království Atlantis a stojí před ním úkol udobřit suchozemský a podmořský svět. Atlanťané totiž nenávidí lidi, kteří jim nemilosrdně znečišťují vody, za což se jim náležitě mstí. Aquamanova komplikovaná historie, zášť k matce, která se jej vzdala, nebo distanc od Atlantisu budou stěžejními tématy chystaného filmu. Jason Momoa se coby vodní superhrdina opět chopí trojzubce a společně s Marou (Amber Heard), královnou Atlannou (Nicole Kidman) a králem Nemerusem (Dolph Lundgren) „doplavou“ do tuzemských kin o Vánocích.

Uvedení v českých kinech: 20.12.2018 (Vertical Ent.) | Trailer  Více o filmu

29Akta Pentagon: Skrytá válka

Zatímco přední novinářka Kay Graham píše článek o čtyřech amerických prezidentech, zaplétá se čím dál tím víc do boje mezi novináři a vládou. Při pohledu na jména s tímto snímkem, který se inspiroval skutečnými událostmi, spojená začne nemálo komu v hlavě problikávat ‚nominace‘. Jak by také ne, v hlavních rolích se můžeme těšit na Meryl Streep a Toma Hankse a režie se ujal Steven Spielberg, což vypadá na velmi zajímavou společnost a doufejme povedený počin.

Uvedení v českých kinech: 22.02.2018 (Vertical Ent.) | Trailer  Více o filmu

28Tvář vody

Romantická pohádka pro dospělé, tak by se dal popsat nový počin režiséra Guillerma del Tora. Příběh se tentokrát odehrává ve světě lidí v období studené války a hrdinkou je němá žena Elisa pracující jako uklízečka v tajné laboratoři. Její život je plný rutiny a stereotypních dní do okamžiku, než zjistí, na jakém výzkumu to americká vláda pracuje. Elisa narazí na vodního nelidského tvora, který je však velmi inteligentní a schopný chápat emoce, a tak mezi nimi postupným sbližováním vznikne blízké pouto. Tvor Elisu vnímá jako jedinou, která se mu nesnaží ublížit a ona se v jeho přítomnosti cítí „normální“. Vedoucí projektu bytost nevnímá jako hodnou jejich soucitu, a ale když chce začít s pokusy, Elisa vykračuje ze své komfortní zóny a chystá se obětovat vše, aby jej zachránila před újmou. Netradiční lovestory zatím od kritiků získává vesměs příznivé ohlasy, a tak se fanoušci del Torova Faunova labyrintu nejspíš mohou těšit na další fantasy majstrštyk.

Uvedení v českých kinech: 04.01.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

27Anihilace

Ex Machina byl překvapivě dokonalý, sci-fi konverzační počin a Alex Garland se jako scenárista a režisér v jedné osobě osvědčil. Navíc Hollywoodu představil Alicii Vikander, která se stala žádaným zbožím. Nyní si Garland zadaptoval knihu Anihilace, podle níž pojmenoval i svůj nový snímek. Natalie Portman v roli bioložky jde s týmem prozkoumat nový ekosystém, který ji změnil manžela, když se jako jediný z jeho průzkumu vrátil živý. Materiál zní slibně.

Uvedení v českých kinech: 22.02.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

26God Particle

Po překvapení Ulice Cloverfield 10 s Johnem Goodmanem a Mary Elizabeth Winstead v hlavních rolích producent snímku J. J. Abrams prozradil, že se chystá do kin třetí film označen jako “Cloverfield”. Jedná se o snímek s pracovním názvem God Particle. Je to příběh astronautů, kteří zůstanou sami ve vesmíru, protože jejich styčný bod, Země, po experimentu s urychlovačem částic zmizela. Pevně věříme, že Abrams nás i potřetí nezklame a že další přírůstek do neoficiální cloverfieldské série bude stejně tak dobrý, jako jeho předchůdci.

Uvedení v českých kinech: 01.02.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

25Jungle Book

Jon Favreau převedl v roce 2016 dobrodružství Mauglího z kreslené do hrané/animované blockbusterové podoby. Film byl bezesporu velmi povedený a zábavný. Ostatně pracuje se i na jeho pokračování. Kniha džunglí však dostane ještě jedno zpracování, a to v celkem krátké době. Režie se zhostí král motion capturingu Andy Serkis (šimpanz Caesar, Glum z Pána Prstenů, či King Kong). Krom toho se ve filmu v počítačem generované podobě hlavních postav objeví kupříkladu  Benedict Cumberbatch, Christian Bale, Cate Blanchett či Naomie Harris. Snad tedy v příštím roce nebude „předžunglováno“ a obě verze si udrží vysokou kvalitu. Potenciál je nemalý.

Uvedení v českých kinech: 18.10.2018 (Vertical Ent.) | Trailer  Více o filmu

24Ready Player One: Hra začíná

Steven Spielberg ve svém věku adaptuje knižní bestseller pro videohrami
rozjuchanou dospívající mládež a já se hrozně těším, co z toho ve finále vyleze. Předlohu jsem sice nečetl, ale ty nadšené ohlasy nešlo ignorovat. Film o nepříliš pozitivní vizi blízké budoucnosti, ve které kdekdo utíká od vlastních problémů do alternativní herní reality a naráží na jeden popkulturní odkaz za druhým, by měl být jedním z černých koní první poloviny roku 2018. Ukázky zatím šlapou na jedničku.

Uvedení v českých kinech: 29.03.2018 (Vertical Ent.) | Trailer  Více o filmu

23Zmenšování

Trailer na sci-fi drama neslibuje vtipnou akci jako Ant-Man, ani boj o život v dříve domácím a známém prostředí, které se mění v nebezpečnou pustinu, jako ikonický The Incredible Shrinking Man. Místo toho navnazuje na možnost odhalit krásy života tam, kde jsme je předtím přehlíželi. Byť zmenšování může působit jako degradace, Mattu Damonovi dá novou životní perspektivu a odhalí mu zcela nový nádherný a nedotčený svět, v němž se dá najít nový životní smysl. Sci-fi, objevující krásu neznámého, či v tomhle případě přehlíženého, patří k těm nejlepším.

Uvedení v českých kinech: 11.01.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

22Insidious: Poslední klíč

Čtvrtý přírůstek do Insidious franšízy. Co se děje týče, můžeme se těšit na další výpravu do minulosti, čtvrtý díl by měl totiž navazovat na třetí. Sleduje další osudy Elise, Specse  a Tuckera poté, co založili firmu Spectral Sightings. Nového dílu duchařských hororů se tentokrát režisérsky ujal Adam Robitel, o scénář se, stejně jako u všech předchozích kapitol, postaral Leigh Whannell. V roli Elise uvidíme opět Lin Shaye, její spolupracovníky si zahráli Leigh Whannell a Angus Sampson.

Uvedení v českých kinech: 04.01.2018 (Falcon) | Trailer  Více o filmu

21Labyrint: Vražedná léčba

Završení trilogie o skupině náctiletých, kterým se povedlo uprchnout z bludiště spravovaného organizací Z. L. S. N. zavede Thomase a jeho přátele před brány posledního a nejnebezpečnějšího labyrintu takzvaného Posledního města. Aby zachránili ostatní lidí zotročené krutou organizací, jsou opět připraveni vsadit všanc vlastní životy. Stále doufají, že se budou moci vrátit k normálnímu životu, i když si nikdo z nich nepamatuje, co to vlastně obnáší. Režie se do třetice ujal Wes Ball, přičemž obsazení snímku zůstává také bez výrazných změn. Dylana O’Briena tak uvidíme opět jako Thomase, Kaylu Scodelario jako Teresu nebo Thomase Brodie-Sangstera coby Newta.

Uvedení v českých kinech: 25.01.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

20Venom

Spider-Manova dnes už klasická nemesis se od děsivého padoucha časem posunula k anti-hrdinovi, který je sice pořád relativně zlý, ale zase občas bojuje proti většímu zlu, takže mu asi můžeme odpustit a určitě fandit. Mimozemský symbiont, který kdysi nutil dělat Petera Parkera bizarní taneční sekvence, se přesunul na neúspěšného reportéra Eddieho Brocka, kterému dodal něco ze Spider-Manových schopností a vzhled, připomínající Vetřelce, a stvořil tak jednu z nejikoničtějších postav nakladatelství Marvel. V roli Brocka se předvede skvělý Tom Hardy. Představení nového anti-hrdiny budí velkou zvědavost. Ještě větší zvědavost budí otázka, jak se Venom ustaví bez superhrdiny, který to celé vlastně začal.

Uvedení v českých kinech: 04.10.2018 (Falcon) | Trailer  Více o filmu

19Solo: A Star Wars Story

Co by to bylo za filmový rok bez Hvězdných válek? Pokračování klasické ságy z předaleké
galaxie řádí v kinech každý lichý rok, přičemž mezery vyplňují tzv. standalone snímky zasazené do různých dějinných epoch populárního vesmíru. V loňském roce zabodovalo nekompromisní dobrodružství Rogue One a minimálně stejný úspěch vyhlíží také sólovka o mladém Hanu Solovi. Po Harrisonu Fordovi převezme štafetu sympaťák Alden Ehrenreich a pokusí se vyvrátit obavy pramenící z toho, že film už stihl vystřídat režiséra, vyměnit polovinu hereckého ansámblu a absolvovat několik nákladných přetáček.

Uvedení v českých kinech: 24.05.2018 (Falcon) | Trailer  Více o filmu

18Sicario 2: Soldado

Sicario bylo drsným a velice napínavým pohledem na mexické kartely a práci protidrogových jednotek mnohdy vybočujících z mezí daných zákony. Skvělé obsazení, absence zbytečných prvoplánovaných akčních scén,  soustředění se kromě vnějších konfliktů i na ty uvnitř každého protagonisty a mnoho dalšího. Těch plusů bylo hodně a nic nenasvědčuje tomu, že by pokračovaní mělo být v něčem jiné.

Uvedení v českých kinech: 28.06.2018 (Vertical Ent.) | Trailer  Více o filmu

17Psí ostrov

Wes Anderson je jeden z režisérů, který si může umanout, že natočí prakticky cokoli,
a my budeme odpočítávat dny do premiéry. Psí ostrov, který bude mimochodem
otevírat nadcházející ročník Berlinale, je Andersonův první návrat k animaci od roku
2009, kdy do kin vyslal Fantastického pana Lišáka. Režisér proslulý svým
velice specifickým vizuálním stylem nás tentokrát vezme na odpadkový ostrov, kam
byli kvůli přemnožení v Japonsku odsunuti všichni psi, včetně milovaných mazlíčků.
Vydat se za nimi budeme 14.6. 2018.

Uvedení v českých kinech: 14.06.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

16Tomb Raider

I Tomb Raider se dočkal restartu. Pravda, snímky s Angelinou Jolie nebyly kvalitativně na vysoké úrovni, takže se studio rozhodlo pro novou tvář (Alicia Vikander) a jiný směr. Režii dostal překvapivě na starost norský filmař Roar Uthaug. Ten si o režii řekl hlavně díky jeho katastrofické Vlně, která dokonale kopírovala hollywoodskou tvorbu. Doufejme, že Uthaug výzvu zvládne a naservíruje nám podívanou, o které se bude mluvit jenom v dobrém.

Uvedení v českých kinech: 15.03.2018 (Forum Film CZ) | Trailer  Více o filmu

15Tři billboardy kousek za Ebbingem

Příběhy, kdy se člověk přímo či nepřímo postižený nějakým zločinem rozhodne vzít osud a spravedlnost do vlastních rukou a něco dělat, jelikož má pocit, že orgány pro to určené se činí nedostatečně, jsou mezi filmaři poměrně oblíbené. Dalo by se říct, že Tři billboardy kousek za Ebbingem do této kategorie spadají také, ale hlavní hrdinka se zde s nespravedlností a nečinností místní policie rozhodne jednat vskutku po svém. Poté, co je jí zavražděna dcera a vyšetřování se bez jakýchkoli pokroků vleče, umístí Mildred před vjezd do města, kde žije, tři billboardy s velmi kontroverzními vzkazy určenými pro Williama Willoughbyho, šéfa místní policie.

Uvedení v českých kinech: 18.01.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

14X-Men: Dark Phoenix

První díl zamýšlené nové trilogie se bude soustředit na ságu s podtitulem Dark Phoenix. V ní Jean Grey přerostou její schopnosti přes hlavu a stane se hrozbou pro všechno živé. Aby zabránili katastrofě, musí se zbylí X- Meni proti ní spojit a aby toho nebylo málo, do všeho se začne míchat dosud neznámé mimozemské císařství. Těšit se můžeme na návrat starých známých. Na stříbrném plátně se opět objeví James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Sophie Turner a další.

Uvedení v českých kinech: 01.11.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

13Bohemian Rhapsody

Nový film Bryana Singera, který má na svém kontě většinu X-Menovských filmů, je
jednoznačně jednou z nejvíce očekávaných biografií příštího roku. Příběh Freddieho
Mercuryho a kapely Queen čekal na zfilmování už pěknou řádku let. Původně si
slavného zpěváka měl zahrát komik Sacha Baron Cohen, ale jeho představa filmu se
neshodovala s tou, jakou měli Queeni, a tak Cohen od projektu ustoupil. Roli pak
získal Rami Malek známý především ze seriálu Mr. Robot a ten na prvních fotkách
vypadá skvěle. Jak film dopadne se ale dozvíme až za více než rok (premiéra je
zatím naplánovaná na 27.12. 2018).

Uvedení v českých kinech: 27.12.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

12Nejtemnější hodina

Gary Oldman si v roli Winstona Churchilla jde pro Oscara a málokdo se mu odváží oponovat. Dramatický životopisný příběh o jedné z nejvýznamnějších historických postav všech dob sice nebude tím nejoriginálnějším filmovým počinem nadcházejícího roku (podobná tématika byla zpracována už nesčetněkrát), ale očekávání jsou rozhodně veliká. Sluší se také zmínit, že se jedná o poslední film legendárního herce Johna Hurta, který zemřel během natáčení snímku a Nejtemnější hodina bude zcela po právu věnována jeho památce.

Uvedení v českých kinech: 11.01.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

11Úžasňákovi 2

První Úžasňákovi byli nadčasovou srdcovkou nejen pro milovníky superhrdinů. Navíc se jednalo o první funkční a zábavnou filmovou týmovku dlouho předtím, než vystrčili růžky Avengers a spol. Díky doširoka otevřenému konci navíc jistě nejednoho diváka napadlo, jak by asi vypadalo pokračování. A toho se nám konečně po dlouhých letech nejistého a napjatého čekání v příštím roce dostane. Okolo čeho se bude soustředit děj (lze předpokládat, že okolo Jack Jacka a jeho rozvíjejících se a nejvíce nevyzpytatelných schopností), se může zatím diskutovat. Osobně doufám, že záporák Podkopávač z konce jedničky neřekl poslední slovo.

Uvedení v českých kinech: 02.08.2018 (Falcon) | Trailer  Více o filmu

10Debbie a její parťačky

Debbie Ocean se rozhodne dát dohromady skupinku s dílem pokusit se o na první pohled nemožnou loupež na newyorském výročním Met Gala. A že nepůjde o skupinku jen tak ledajakou napoví herecké obsazení. Debbie Ocean ztvární Sandra Bullock a v osmičce (vystupující v názvu) dále uvidíme ku příkladu Cate Blanchett, Helenu Bonham Carter, Anne Hathaway nebo Sarah Paulson. Kromě nich si ve filmu zahraje také Matt Damon či Richard Armitage. Režie se ujal Dary Ross, který za sebou má ku příkladu první Hunger Games.

Uvedení v českých kinech: 07.06.2018 (Vertical Ent.) | Trailer  Více o filmu

9X-Men: Noví mutanti

Čím se liší v pořadí již jedenáctý díl ze světa mutantů, jejich utlačování a nadlidských schopností? Především tím, že se nejedná o tolik superhrdinskou podívanou, spíš o horor. Čeká nás mrazivý zážitek plný intenzivní atmosféry, která by se dala krájet. Navíc pro fanoušky X-Menů bude přidanou hodnotou výskyt nových hrdinů z jejich oblíbeného světa a fanoušci Hry o trůny se zase mohou těšit na Maisie Williams. Tady se rozhodně nedočkáme křiklavých kostýmů a sytých barviček ze starších komiksů.

Uvedení v českých kinech: 12.04.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

8Black Panther

Ryan Coogler dostal po veleúspěšném Creedovi šanci od Marvelu natočit sólovku Black Panthera, který se poprvé představil v Captain America: Občanská válka. Trailery vypadají slibně a leccos naznačuje, že nás čeká barvitá podívaná ve stylu Strážců galaxie či třetího Thora. A jelikož nový trailer na Avengers: Infinity War prozradil, že nemalá část bitvy se bude odehrávat i ve Wakandě, čili domovině nového hrdiny, pak je dost pravděpodobné, že Black Panther bude sloužil jako oslí můstek pro komiksovou událost roku 2018. Snad to Coogler ukočíruje.

Uvedení v českých kinech: 15.02.2018 (Falcon) | Trailer  Více o filmu

7V pasti času

Nová dobrodružná fantasy od studia Disney vypadá velkolepě. Režie se ujala Ava
DuVernay, která sice nemá velmi rozšířenou filmografii, ale její drama Selma
vysloužilo nominaci na Zlatý glóbus a dokument 13th dokonce nominaci na Oscara.
V pasti času je žánrově zcela jiná záležitost, a tak jsme zvědaví, jak si s tímto
materiálem poradí.

Uvedení v českých kinech: 08.03.2018 (Falcon) | Trailer  Více o filmu

6Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Tady zkrátka není nad čím dlouze uvažovat. Brumbál a Grindelwald. Jedna z bezesporu nejlepších knižních vedlejších dějových linek odhalující temnou minulost do té doby vzoru všech ctností. O to smutnější je, že se nakonec do série o Harry Potterovi nedostala. Tvůrci však tuto chybu nyní napraví a pokračování prequelové řady, zasazené do počátku minulého století zastihne Albuse Brumbála ve věku 48 let. Krom toho, že tuto ikonu moderní fantasy ztvární Jude Law, se v pokračování pochopitelně objeví řada dalších starých i nových postav. Po „oťukávací,“ úvodní první části doufáme že ta druhá bude osudovější a mimo navázání na hlavní zápletku předchozí části okolo postavy Credence, prohlubování vztahů mezi titulními charaktery a podobně, se tak snad dočkáme i bližšího pohledu na novodobé kouzelnické dějiny, jichž byli ostatně jak Brumbál (Law), tak jeho přítel Grindelwald (Depp) nedílnou součástí. Snad bude oblíbený budoucí mentor Harryho Pottera pojat dobře a nebude kladen příliš velký důraz na jeho homosexualitu (kterou Rowlingová potvrdila), jakkoli se jedná o zajímavý a mnohé vysvětlující aspekt charakteru.

Uvedení v českých kinech: 15.11.2018 (Vertical Ent.) | Trailer  Více o filmu

5The Predator

Shane Black patří k Predátorovi neoddělitelně už od té chvíle, co v jedničce vyprávěl vtip s ozvěnou. A jeho smysl pro černý humor a tvorbu meta-roviny vyprávění je navíc něco, co ponurá akčně-hororová série potřebuje. Black mnohokrát dokázal, že zvládne vytvořit výtečný akční film s charismatickými hrdiny a údernými hláškami tak, aby to nepůsobilo směšně, a zároveň celou věc jemně parodovat. Zní to jako protimluv, ale skutečně to funguje. A u ikonického monstra, které pravidelně bojuje s ozbrojenými macho týpky, nelze čekat nic lepšího.

Uvedení v českých kinech: 02.08.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

4Hellboy 

S nebývalým úspěchem komiksových filmů jako Deadpool, či Logan vyšlo navzdory jakýmkoli pochybnostem najevo, že i snímky mládeži nepřístupné a brutální a temné mohou stále zaznamenat raketový výdělek. Vstříc dospělejšímu pojetí se tak v příštím roce vydá i Hellboy. A jakkoli byly del Torovy adaptace kouzelné a atmosférické, zaslouží si rudý tvrďák přece jen trochu více temnoty. A o tom, že se tvůrci vydávají správnou cestou, svědčí už první promo fotky. David Harbour bude víc než důstojná náhrada za skvělého a zdánlivě nenahraditelného Rona Pearlmana. Hellboy má díky bohatému komiksovému zázemí možnost stát se velkou filmovou frančízou a tak nezbývá než doufat, že tentokrát se to podaří.

Uvedení v českých kinech: zatím neoznámeno | Trailer  Více o filmu

3Avengers: Infinity War

Marvelovky brzy oslaví deset let a to tím nejlepším možným způsobem – ve velkolepém střetnutí se spojí všichni hrdinové filmových marvelovek a pustí se do boje s Thanosem, vesmírným polobohem, který ze vzdálených hlubin temného kosmu skrytě ovlivňuje dění ve světě superhrdinů. Nejde ani tak o očekávání mega-bitvy, upřímně, čekám to, co jsem v marvelovkách viděl už x-krát, jen se zatím největším počtem superhrdinů. Jde o to, že se poprvé od prvních Avengers nejspíš podaří vyvolat ten opojný efekt, kdy vidíte postavy ze samostatných sérií v jednom filmu. Od Avengers dál se tohle ohromení ztrácelo a letmo ho připomněla minisérie Defenders, tentokrát ale budou Avengeři stát bok po boku tomu úžasnějšímu týmu – Strážcům Galaxie. Jejich série je tak osobitá, svá a samostatná, že se jí daří působit dojmem, že k barevným superhrdinům ani moc nepatří. Vidina interakce frajerského Quilla, hubatého mývala, mluvícího stromu nebo společensky neobratného Draxe s namachrovaným Starkem či vzorňáckým Kapitánem Amerikou bude ten hlavní motor, který mě požene na třetí Avengers do kina.

Uvedení v českých kinech: 26.04.2018 (Falcon) | Trailer  Více o filmu

2Jurský svět: Zánik říše

Očekávaný film tak trochu z povinnosti. Dva roky stará jednička (čtyřka) ve mně zanechala příjemné nostalgické pocity v kombinaci se svěžím moderním přístupem a s klasicky neodolatelným Chrisem Prattem, ale že bych to musel vidět podruhé… Pokračování s podtitulem Zánik říše má prý být mnohem temnější a má obrátit naruby zažitá pravidla tohoto tradičního filmového universa. No, která dvojka něco podobného netvrdí, že?

Uvedení v českých kinech: 21.06.2018 (CinemArt) | Trailer  Více o filmu

1Deadpool 2

Životní role Ryana Reynoldse jako ukecaného žoldáka, kterému není nic svaté. Deadpool všechny zaujal už během marketingové kampaně, kdy bodoval vtipem a originalitou. Stejné zbraně si vzal s sebou i do snímku, kde všem ukázal, že dokáže vyprodukovat velice kvalitní podívanou. Diváci i kritici byli nadšení a tak bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme pokračování. To na sebe upozornilo již dvěma velice povedenými trailery, kdy jsme se kromě epického převlékání v telefonní budce dočkali i parodování známého malíře Boba Rosse. Na druhý díl se radši pořádně připravte, jelikož jeho vtipy a styl si najdou zajisté svůj cíl.

Uvedení v českých kinech: 31.05.2018 (CinemArt) | Teaser  Více o filmu