Report #3: Letní filmová škola – České filmy na výsluní

Neděle pro většinu lidí slouží jako den odpočinku a klidu. Ne však pro filmové fajnšmejkry, kteří letos tráví léto ve víru dění filmovky. Třetí festivalový den nabídl české novinky, které otřásají klidnými vodami současné tuzemské scény. O slovo se na plátně přihlásili neonacista i stárnoucí rytíř.

Ráno rozproudila braková libovka s názvem Akce ninja. Osmdesátkové béčko nabídlo klasické padouchy, drsné hlášky a opravdu hodně střelené bojové scény. Logiku zde nenajdete, ale to nevadí. Pokud hledáte ovšem nenáročnou zábavu, tady jí dostanete hektolitry. Při některých scénách  se opravdu nejde nepousmát nad velkou naivitou.

Po skandinávském mozkovém výmazu přišla řada na nějakou hlubší podívanou. Český Křižáček rozděluje diváky na dva tábory. Ten první v něm vidí jen nudnou a nezáživnou podívanou, druhý zase hlubší artový klenot. Dlouhé záběry, dialogů jako šafránu a pomalý děj. Tento film skutečně není pro netrpělivé povahy a užijí si ho převážně zarytí fanoušci klubových, táhnoucích se snímků.

Křižáka hledajícího svého syna nahradil současný neonacista. Svět podle Daliborka je dokumentární sondou do života extrémisty s duší poetika. Místy bizarní podívaná na život hlavního protagonisty připomíná někdy absurdní divadlo. Kontroverze nebyla snímku cizí a po jeho skončení se rozproudila živá diskuze se samotným režisérem Vítem Klusákem.

České luky a háje nahradil rudý povrch Marsu, kde se sci-fi počin Total Recall odehrával. Narozeninový den Arnolda Schwarzeneggera oslavilo diváctvo alespoň na dálku skrze klenot svého žánru. Od premiéry uběhla řada let, ale film nezestárl. Skvělé masky zvýrazňující originalitu některých tvorů, intenzivní akce a především úderné a naprosto skvělé hlášky pronášené Arnoldem s jeho nezapomenutelným rakouským přízvukem. Nedělní večer a jedna z mých posledních letošních projekcí si nemohly zasloužit lepší tečku.