Recenze: Mumie (2017) – Když je zábava nabalzámovaná

Mumie patří mezi filmovou klasiku, která tu s námi je prakticky od počátků zvukového filmu. A ať už jste fanoušky klasiky či odlehčené akční zábavy, která ji po letech následovala, určitě vás neminula zpráva, že studio Universal něco chystá. Projekt, nazývaný The Dark Universe, má v jednom světě sjednotit ty nejznámější monstra filmového světa. Tuto ideu, jež vznikla po vzoru komiksového MCU, má odstartovat právě Mumie s Tomem Cruisem, která zrovna započala svůj běh za tržbami na plátnech kin. Stojí film se zafáčovanou nestvůrou za to?

Jako prakticky u čehokoli záleží na tom, co od toho čekáte. Problém možná tak trochu je, že já osobně jsem od Mumie nečekal vlastně vůbec nic. První dva díly ze starší trilogie s Brendanem Fraserem mám přitom moc rád. Oba, byť druhý trošku pokulhává, jsou výborným mixem akce, efektů a humoru, který perfektně funguje. Snoubí tak v sobě mnohdy ty správné prvky, za které by se nestyděl ani nejmenovaný archeolog s kloboukem a bičem. U tohoto počinu jsem vlastně ale už u prvních trailerů nevěděl, co od filmu čekat. Komedii rozhodně ne. Horor také ne. Na dobrý příběh pak ta zápletka prostě není dost složitá. A co vlastně mohou naháněčky s nesmrtelnou potvorou vůbec nabídnout nového, co jsme jinde v rámci žánru ještě neviděli? Všechny tyto věci se mi před návštěvou kina hnaly hlavou.

Důležité je podotknout, že filmy, od kterých nic neočekáváte, mohou mít tak trochu dvě ostří. To jedno se sklouzne po povrchu a odezní do ztracena, nezanechá ve vás vůbec nic. Druhé však projde až na kost. Až do hloubi kostí se mi kupříkladu v nedávné době zasekla sólovka Wonder Woman, která mile překvapila. Mumie však do této kategorie nespadá. Nejen, že jsem nebyl překvapen mile. Nebyl jsem ani nějak významně pobouřen. Mumie není špatný film. Ale není to ani dobrý film. Což může být vzhledem k tomu, jaké má studio s chystaným universem plány, významný problém. Ještě naposledy odbočím a vrátím se k již zmíněné verzi z konce devadesátých let. Je totiž živým důkazem, že i sebe větší popcornovka může být zábavná! V případě novějšího „bratříčka“ se ale jakákoli zábavnost míjí účinkem. Jakkoli třeba Marvel při budování svého filmového vesmíru myslí na peníze, nezapomíná ale zatím na hlavní předmět zájmu. Tedy diváka, nositele peněz.

V Universal jako by toto na přetřes nepřišlo. Zásadním problémem je zde příběh. Není přímočarý a jednoduchý, jako v předchůdcích s Fraserem. Je jednoduše hloupý. Ve své prostotě ale bohužel ani nedává moc velký smysl. A navíc se bere příliš vážně. A pokud ne, tak to zase působí rozpačitě. „Faily“ v myšlenkových pochodech postav typu: „Tohle není kobka, je to vězení! A prokleté! Za žádnou cenu by se nemělo otevírat. Ale já chci vědět co je uvnitř. Takže ho otevřeme!“ jsou tu přítomny neustále. Na celém pojetí je jednoduše až moc vidět touha vytvořit propojené universum. A to pokud možno co nejdřív, ať to hází nějaké dukátky. To, co proto ve filmech od Marvelu působí sympaticky a nenuceně (např. cameo Nicka Furyho v druhém Iron Manovi, připravující půdu pro Avengers), je tady jako pěst na oko.

Jako spojnice s dalšími filmy zde totiž má působit Russell Crowe. Není žádnou novinkou, že ten zde ztvárnil velmi zásadní postavu z viktoriánských dob. S doktorským titulem. Blíže nebudu specifikovat, ačkoli to není předmětem tajemství a pokud jste sledovali novinky kolem filmu, nemohli jste se tomu velkému vyzrazení vyhnout. Crowův charakter vede organizaci, která bojuje se Zlem. Všeho druhu samozřejmě. A právě Mumie se mezi toto počítá. Plán, který má rovněž neprozradím, nicméně je asi tak nápaditý a chytrý jako zbytek filmu, takže ani nemá smysl se tím zaobírat. A jelikož je samozřejmě nutné navnadit diváky na další filmy s monstry, dojde ke střetu Cruisovy postavy právě s naším doktorem. Samotný souboj působí jako naprosto zbytečná odbočka od hlavního děje, která postrádá náboj a skončí vlastně dříve, než začala. Co se pak ale týká zápletky celého filmu, ta je vlastně nesmyslná zrovna tak. A přitom není nikterak složitá. Doktorova zlá stránka pak působí jako nízkorozpočtový Hulk.

Ani velkolepé scény s písečnými bouřemi nepůsobí příliš dobře. Tím spíš že se většina filmu odehrává v zachmuřeném Londýně a do Egypta se vlastně podíváme jen formou flashbacků. Opravdu. Hrobka/vězení princezny Ahmanet se totiž nachází v Mezopotámii. Proč? Protože bezprostřední hrozbu logicky musíte pohřbít co nejdál z vlastního dosahu… Co se herců týče, nelze nikomu z obsazení prakticky nic vytýkat. Zúčastnění jednoduše díky šablonovitosti svých svěřenců ze scénáře ani neměli šanci se předvést nějak více, než jen standardně. Celé spojení Nickovy (Cruise) postavy s Ahmanet (Sofia Boutella) je prvoplánové, ačkoli obě postavy dostávají alespoň jakous takous motivaci pro své konání. Závěrečné „epické“ vyvrcholení snímku, doprovázené „hořkou obětí“ a velkým nečekaným zvratem je následováno koncem, který ponechává doširoka otevřená vrata pro nezbytné pokračování.

Než přejdeme k finálnímu hodnocení, neodpustím si menší poznámku pod čarou. Mumie je hodně tmavý film. Většina scén se odehrává když ne v temnotě, tak alespoň ve stínech či pološeru. Na jakýkoli snímek je důležité si utvořit vlastní názor. Od návštěvy kina tak, aby bylo jasno, nikoho neodrazuji. Pokud se ale rozhodnete na tento počin jít a obětovat peníze na lístek, nedoporučuji zvolit 3D. Obecně vzato vůbec nejsem jeho příznivcem, ale dokáži jej skousnout, pakliže je dobře zpracované. V případě Mumie se ale jedná o pravděpodobně nejhorší konverzi do 3D verze, jakou jsem viděl. Už tak pro tento typ projekce typická nepřehlednost scén byla zde ještě umocněna tmou, kdy jsem v některých scénách opravdu ztrácel pojem o tom, co se ve filmu děje. Temnota je zde ještě temnější…

Verdikt

Mumie je veskrze průměrným akčním filmem, který by hrozně rád byl něčím zásadním, jenže není. Bohužel tam, kde by chtěl snímek bavit či šokovat, spíše nudí. Jako celek nenabízí nic, co bychom už neviděli jinde a lépe. Z vod průměru jej tak nezachrání přísliby velkých plánů do budoucna natož slušné efekty, či hvězdné obsazení. Hororové scény jsou zastoupeny lacinými a příliš snadno předvídatelnými lekačkami. Humor je zde natolik ošoupaný, až působí nuceně a vyloudíte ze sebe tak leda nervózní uchechtnutí. Chybí tu zkrátka pomyslná jiskra, která by diváka strhla, poutavý příběh, či zajímavé postavy. Ty jsou totiž v Mumii tak účelově ploché až to bolí. Vzdor uštěpačné kritice z mé strany to sice není až takový průšvih. Ale ani nejde o snímek, který bych mohl nějak významněji doporučit a já osobně se dalšímu zhlédnutí pravděpodobně širokým obloukem vyhnu… Upřímně mi celkově tenhle koncept, který hodlá propojit v jednom světě příběhy Draculy (či jiného novodobého Nosferata, co já vím), Vlkodlaka, Frakensteinova monstra a řady dalších, které do vlastnictví studia spadají, příliš nedává smysl a pokud se další části mozaiky ponesou ve stejném duchu, není se dle mého příliš nač těšit.

Mumie / The Mummy
Trailer
USA, 2017, 110 min
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Horor
Režie: Alex Kurtzman
Scénář: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Tom Cruise, Sofia Boutella, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Javier Botet, Courtney B. Vance, Sean Cameron Michael, Parker Sawyers, Neil Maskell, Grace Chilton, Dylan Kussman, Shane Zaza, Alice Hewkin, Daniel Tuite, a další.

PŘEHLED RECENZE
Tomáš Lesk
50 %
Předchozí článekMumie: 8 zajímavostí o filmu s Tomem Cruisem
Další článekTrailer #1: V utajení (2017) – V hlavní roli čas
Tomáš Lesk
Jsem pisálek, snílek, knižní a filmový skoro-všežrout se slabostí pro tvorbu Quentina Tarantina, mimo jiné pak pro seriál Doctor Who. Mám zarytou nenávist vůči béčkovým slasherům a špatně použité třaslavé kameře. Ve volném čase píšu o filmech, komiksech a knihách, čtu a zírám.