Pokračování (nejen) Rozpolceného dostalo zelenou

Pokud jste ještě neviděli letošní Split, tak klikejte jen na vlastní nebezpečí. Článek se bude spoilery jenom hemžit.

Režisér M. Night Shyamalan zažívá v poslední době kariérní zmrtvýchvstání. Po kolosálních průserech typu Stalo se, Poslední vládce větru či Po zániku Země dokázal obhájit svůj tvůrčí potenciál nízkorozpočtovým hororem Visit a letos zabodoval mysteriózním Rozpolceným. Ten dokázal více než ztřicetinásobit svoji skromnou devítimilionovou pořizovací cenu a konečně i ti diváci chrochtali blahem.

A od teď bacha na spoilery.

Pokud jste snímek s podmanivým Jamesem McAvoyem viděli, tak si jistě vzpomínáte na závěrečnou scénu, díky které zasvěceným fanouškům spadla čelist až někam do sklepa. Příběh schizofrenního Kevina totiž spadá do stejného filmového universa jako Shymalanova kultovní pecka Vyvolený z roku 2000. V té se hašteřili nezničitelný dobrák Bruce Willis a křehký padouch Samuel L. Jackson, přičemž postava prvně jmenovaného si střihla krátké potitulkové cameo právě v Rozpolceném.

Slovo dalo slovo, právníci vyřešili autorská práva (sedmnáct let starého Vyvoleného totiž pustilo do kin studio Disney, kdežto letošního Rozpolceného studio Universal) a ve výsledku se můžeme těšit na jakousi „týmovku“ propojenou hlavními hrdiny obou filmů. Ta ponese název Glass, což napovídá, že se můžeme těšit i na arcipadoucha Vyvoleného Pana Skleněného (neplést s Tomášem Rosickým 🙂 ) v podání Samuela L. Jacksona. Kromě Avoye se vrátí i mladá hvězdička Anya Taylor-Joy, která si svým výkonem v Rozpolceném hlasitě řekla o pozornost hollywoodských castingových manažerů.

Snímek Glass režiséra M. Night Shymalana si odbude premiéru 18. ledna 2019 a očekávání jsou už nyní zatraceně vysoká.