Trailer #1: Zahradnictví: Rodinný přítel (2017) – Trilogie předcházející Pelíškům

Jan Hřebejk se vrací ke svému nejslavnějšímu dílu v podobě prequelové retro-komedie. Rodinný přítel se představuje v první ukázce.

Trilogie s názvem Zahradnictví má být ambiciózní filmovou záležitostí a unikátním projektem v rámci tuzemské kinematografie. Pelíšky naprosto zaslouženě patří do zlatého fondu české porevoluční tvorby, ale opravdu je nutné se vracet ke známým hrdinům prostřednictvím příběhů z jejich mládí? Tvůrčí duo Hřebejk-Jarchovský se sice v traileru chvástá přízviskem „geniální“, ale samotná ukázka už tak slavně nevypadá.

Rodinný přítel se snaží bodovat tragikomickým protektorátním feelingem a otřepanými fóry, které možná platí na většinu domácího diváctva, ale náročnější pozorovatel musí jen nevěřícně kroutit hlavou. Snad si Hřebejk nechává trumfy až do samotného filmu, potažmo do dalších částí trilogie (druhá ponese název Dezertér, třetí Nápadník) a dokáže nám skeptikům, že ještě nevyčerpal všechen svůj tvůrčí potenciál. I on měl totiž ve své filmografii nějaký ten záchvěv geniality (Musíme si pomáhat, Kráska v nesnázích) a třeba mu Zahradnictví pomůže zpět na výsluní.

Snímek Zahradnictví: Rodinný přítel startuj v českých kinech 27. dubna 2017. V hlavních rolích očekávejte například Aňu Geislerovou, Ondřeje Sokola, Jiřího Macháčka nebo Martina Fingera.