Víkendové tržby: Sirotčinec slečny Peregrinové urval první místo

Hned několik nováčků zavítalo mezi příčky pravidelného žebříčku tržeb. Ani tento týden však žádné rekordy nepadaly.

  1. místo – Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti: 28,5 milionů, novinka
  2. místo – Deepwater Horizon: Moře v plamenech: 20,6 milionů, novinka
  3. místo – Sedm statečných: 15,7 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Čapí dobrodružství: 13,8 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Sully: Zázrak na řece Hudson: 8,4 milionů, 4. týden v žebříčku
  6. místo – Zilionáři: 6,6 milionů, novinka
  7. místo – Queen of Katwe: 2,608 milionů, 2. týden v žebříčku
  8. místo – Smrt ve tmě: 2,375 milionů, 6. týden v žebříčku
  9. místo – Dítě Bridget Jonesové: 2,330 milionů, 3. týden v žebříčku
  10. místo – Snowden: 4,144 milionů, 3. týden v žebříčku

S největším očekáváním bylo vzhlíženo k debutu adaptace knižního bestselleru Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Tento nápaditý a vizuálně zajímavý mix X-Menů, Harryho Pottera, Burtonovek a kdo ví, čeho všeho ještě, však svými výdělky dech nevyrazil. Start za 28,5 milionů dolarů je pro tento ambiciózní projekt s výhledy na vlastní filmovou ságu zklamáním a je jisté, že přes rozpočtové náklady kolem 110 mega se v Americe nepůjde.

Těžko ale mluvit o nějakém velkém překvapení. Režisér Tim Burton je už nějakou dobu za svým tvůrčím zenitem a Eva Green rozhodně nepatří mezi herecká esa, která jsou schopna jen svým jménem zaplatit film. Foxové rovněž moc nevychytali marketing, protože kromě několika nevýrazných trailerů nebylo o Sirotčinci téměř vůbec slyšet. Snímku rozhodně nepřeji žádný kasovní propadák, ale pokud slečnu Peregrinovou nepodrží zbytek světa, tak se nejspíš dalšího dílu nedočkáme.

peregrins-gallery6

Ještě o něco hůře dopadl otvírák nového katastrofického filmu režiséra Petera Berga s Markem Wahlbergem v hlavní roli – Deepwater Horizon: Moře v plamenech. Snímek popisující pravdivý příběh odehrávající se na vrtné plošině, která se v roce 2010 potopila následkem exploze, což způsobilo největší ropné zamoření v americké historii, si připsal na účet nemastných neslaných 20,5 milionů.

V rámci tržeb filmů Petera Berga se tedy rozhodně nekoná žádný druhý Hancock nebo snad Na život a na smrt a stejně jako u aktuálního Sirotčince nebudou americké tržby na pokrytí nákladů stačit. Osobně mě však velmi překvapily dosavadní ohlasy, protože pochlubit se 82 % kladných recenzí nemůže jen tak někdo a i na IMDb diváci mluví o nadmíru povedené záležitosti či dokonce o jednom z nejlepších filmů letošního roku.

casting-call-deepwater-horizon

Na třetí místo spadla výtečná, ale komerčně ne zas až tak výdělečná Sedmička statečných. Pokles návštěvnosti o necelých 55 % ještě ujde, ale zamrzí hlavně divácký (ne)zájem mimo Spojené státy. Pokud Westerny netočí Quentin Tarantino, tak prostě nijak zvlášť netáhnou. Škoda.

Mírnějším tempem padají výsledky animované pohádky Čapí dobrodružství, která se uhnízdila na čtvrtém místě. Na pátou příčku klesla oscarovka Sully: Zázrak na řece Hudson. Tom Hanks v roli neprávem pronásledovaného pilota už stihl vydělat 151 milionů celosvětově.

Druhou polovinu žebříčku otevírají Zilionáři. Komediální novinka se Zachem Galifianakisem a Owenem Wilsonem však absolutně propadla. Snímek debutoval ve více než tří tisícovce kinosálech, ale nedokázal z tohoto množství vydolovat ani sedm milionů dolarů. Jeden z nejhorších startů všech dob v rámci tak široké distribuce.

1461168127-the-magnificent-seven-trailer

Zajímavé jméno vyskočilo na sedmou příčku a to drama Queen of Katwe. Nenápadný, ale o nic méně zajímavý filmový přepis životního příběhu jedné mladé Afričanky, která to i přes všechny životní překážky dotáhla až na mistrovství světa v šachách. Nízkorozpočtová žánrovka asi nebude platit za žádný kasovní trhák, ale na živobytí si bohatě vydělá. A kdo ví, třeba začátkem příštího roku na její konto přibude i nějaké to odborné ocenění.

Zbylá místa v top desítce získaly následující filmy – veleúspěšný horor Smrt ve tmě, Dítě Bridget Jonesové a Snowden režisérského matadora Olivera Stonea.

Příští týden se budeme těšit na start Dívky ve vlaku a potenciální oscarovky Zrození národa. Do kin vstoupí rovněž rodinný film Middle School: The Worst Years of My Life, ale to nás nechává poměrně v klidu.