Recenze: Saulův syn (2015) – Hrůzostrašná osvětimská rutina

Celovečerní debut maďarského režiséra Nemese názorně ukazuje, jaké hrůzy se v koncentračním táboře v Osvětimi děly. Nutno dodat, že tento na Oscara nominovaný film je pro silné povahy.

Saul Ausländer je maďarský žid, který pobývá v pekle na Zemi – v koncentračním táboře v Osvětimi. Je členem tzv. Sonderkommanda, které má na starosti tu nejhorší práci ze všech. Sonderkommando je přiděleno k plynovým komorám a hromadám, kde se pálí lidská těla. V tomto pekle nachází Saul svého mrtvého nevlastního syna. Saula nenapadne nic jiného, než syna řádně pohřbít. Vyhledává proto přítomnost rabína, jenž by mu s obřadem pomohl.

13633ea7-5adf-11e5-8541-9c8e9959be16

Hned na úvod musím začít tím nejdůležitějším. László Nemes natočil jako první na světě snímek, který jako jediný zobrazuje hrůzy osvětimského tábora se vším všudy. A nutno dodat, že excelentním způsobem. Kamera totiž sleduje Saula prakticky celou dobu a je mu neustále v patách. Nejenže POV záběry jsou naprosto dokonalé, ale perfektně se divák vcítí do snímaného hrdiny. Spolu s ním prochází takovým peklem, že si to snad člověk ani nechce představit.

A jak se režisérovi podařilo zobrazit hrůzu osvětimské rutiny? Paradoxně jednoduše. Většinu hrůzy vidí divák v druhém plánu, ať už rozostřeně nebo ne. Saul se baví se členem svého oddílu a o pár metrů dál je v druhém plánu zastřelen buďto další člen oddílu, který moc odmlouvá, nebo nějaký žid, který právě dorazil se skupinou vlakem. Je to taková ta hrůza z reálného života a díky způsobu, jakým je zobrazena, je daleko strašidelnější než většina found footage hororů.

Son of Saul-2

Nesází se však pouze na obraz. Jak hlavní hrdina prochází táborem, často také slyší velké ohavnosti, nad kterými zůstává rozum stát. Další příklad jak popsat hrůzu, protože hlavní hrdina se sice zaposlouchá, ale jde hned dál, neboť to víceméně slyší každý den. Divák kroutí očima, protagonista zachovává pokerovou tvář. Tohle že je debutový snímek? Neskutečné.

Verdikt

László Nemes natočil prvotřídní, drsný a krutý, přesto jedinečný film o osvětimském táboře, který tu ještě nebyl. Svým zpracováním diváka natolik vtáhne do děje, že jen silné nátury vydrží až do konce. Názorná ukázka pekla na Zemi.

Saulův syn / Saul Fia
Trailer
Režie: László Nemes
Hrají: Urs Rechn, Levente Molnár, Géza Röhrig, Todd Charmont, Christian Harting