Recenze: REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) – Dlouhá cesta za pomstou

Režisér oscarového Birdmana a herec Leonardo DiCaprio spojili síly, aby nám převyprávěli příběh o utrpení, velké vůli přežít a samozřejmě o pomstě: Revenant Zmrtvýchvstání.

Ocitáme se na americkém západě v první polovině 19. století. Velezkušený lovec a stopař Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) a jeho syn pomáhají lovcům kožešin dostat se bezpečně zpátky na základnu. A pokud možno cestou nenarazit na zuřivé indiány. Jediné, s čím Glass nepočítal, byl střet s medvědí samicí, která ho doslova rozcupovala, a jen zázrakem její útok přežil. Nicméně se průvodce skupiny stal velkou přítěží, protože jim jsou indiáni v patách. Dojde na nejhorší a Glasse nechají uprostřed divočiny. Zůstal s ním jen jeho syn, dále pragmatik John Fitzgerald (Tom Hardy) a mladík Jim Bridger (Will Poulter). Když se pragmatický lovec Fitzgerald rozhodne Glassovo utrpení zkrátit a udusit ho, přistihne ho jeho syn, který však za to zaplatí svým životem. Glasse nakonec dvojice nechá jeho osudu a opouští jej. Netušili však, že zkušený mazák v sobě najde ještě toliko síly, aby se postavil na vlastní nohy a šel pomstít smrt svého syna. Lov začíná.

1280x720-NYk

Režisér Alejandro Iñárritu (Birdman, Babel) se zčásti inspiroval novelou od Michaela Punkeho, který čerpal ze skutečných událostí. No, je hlavně důležité, že v titulcích bylo uvedeno „zčásti“, poněvadž co všechno Glass ve filmu přežije, to je naprosto neskutečné. Čítankový příklad záporáka, který schytá několik smrtelných ran a přesto ne a ne padnout konečně k zemi, byl nyní aplikován na hlavního hrdinu. Zde se tvůrci mohou ohánět argumentem, že vůle je vůle a kór když se hlavní protagonista chystá pomstít smrt svého syna, který je to poslední, co v životě měl, tudíž nemá co ztratit a smrti se de facto vysmívá, ale už je to trochu za čárou. To je jeden z největších průšvihů snímku, protože se celou stopáž vydává za drsné drama a survival film v jednom balení. Mě tu zkrátka chybí nějaké odlehčení, jelikož Glasse celou dobu provází takové štěstí, které obyčejného smrtelníka nikdy potkat nemůže.

Je to veliká škoda, neboť film začal úchvatnou bojovou scénou mezi lovci kožešin a indiány, která se může svou syrovostí i syrovostí bez debat komparovat se Spielbergovým vyloděním spojeneckých vojsk v Zachraňte vojína Ryana. Iñárritu využil genialitu oscarového kameramana Lubezkiho (Birdman, Gravitace) beze zbytku a bojová sekvence působící na oko bez jediného střihu vás natolik vtáhne do děje, až vás z toho mrazí. Další zapamatování hodná scéna, pro film zcela klíčová, neboť Glass při ní málem přijde o život, na sebe nenechá dlouho čekat. Ano, je to útok medvědí samice, která si s ním hrála jako kočka s klubíčkem. Opět bez jediného střihu. Kamera tu při napadení Glasse působí jako němý svědek a díky tomuto až dokumentárnímu stylu nám pak může medvědí samice dýchat na objektiv kamery či ho dokonce olizovat. Neskutečná jízda. Jenže…

1401x788-the-revenant-DF-02339R_rgb-1200x675

Tady všechen úžas končí a vy se budete trápit stejně jako hlavní hrdina. Zkušený lovec a muž, který se podruhé narodil, se vydává na velmi a velmi dlouhou cestu, aby pomstil smrt svého syna. Ale ta strastiplná pouť je natolik dlouhá, že vás přestane bavit. Sice tu máme krásně nasnímané scenérie, pár expresivně pojatých scén, ale to je vše. A bohužel to nezachraňuje ani po Oscaru velmi toužící DiCaprio, na kterém jde setsakramentsky vidět, jak moc chce. Co na plat, když zajímavější postavu Fitzgeralda bravurně ztělesňuje Tom Hardy, jehož naprostá přirozenost dává figurce zarytého pragmatika ten správný šmak. Jeho chování i činy lze do jisté míry chápat a rozhodně to není bezcitný vrah. Skrze jeho postavu se tak tvůrci diváků ptají, co by udělali oni. Důstojnost a splnění slibu versus pragmatický přístup k věci? Je možné, že film bude hodnocen podle toho, jak by se divák k dané věci postavil a tím pádem, jakou postavu má radši. Máme tu charismatického Glasse, ale víme o něm velmi málo. Zato Fitzgerald je popsán barvitěji a i když zde hraje zápornou postavu, na jeho scény se zkrátka těšíte. Obzvlášť poté, co se Glass plouží drsnou krajinou za doprovodu velmi dramatické hudby. Kdyby se stopáž zkrátila o dobrou půl hodinu, filmu by to jen a jen prospělo. Takhle totiž trpíte stejně tak, jako DiCaprio při snaze konečně dostat tu zlatou sošku holohlavého panáka.

279258

Verdikt

Skvělá Lubezkiho kamera. Skvělý Tom Hardy, jenž DiCapria, dle mého názoru, ve filmu předčil. Po fenomenální akční sekvenci a úžasné scéně s medvědí samicí přijde, bohužel, hodně dlouhá nudná pasáž, kterou nezachrání ani krásné scenérie. Jako celek to nakonec funguje, ale délka film strašně, ale strašně zabíjí. Což je velká škoda. Mohlo to být daleko lepší.

REVENANT Zmrtvýchvstání / The Revenant
Trailer
Stopáž: 156 minut
Režie: Alejandro González Iñárritu
Hrají: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter a další

PŘEHLED RECENZE
Lukáš Vaněk
70 %
Předchozí článekBatman vs. Superman: Netopýr a pláštěnka si to jdou rozdat v nových spotech
Další článekTrailer #1: Free State of Jones (2016) – McConaughey jako vůdce rebelů
Lukáš Vaněk
Jsem velký milovník filmu jako takového. Romantická komedie nebo béčkový horor, to je jedno. Nejvíce však oceňuji audiovizuální stránku, která mnohdy leckteré snímky buďto povyšuje nebo drží nad propastí. I špatný film může mít své silné momenty.